TNBiz (TN.cz)
Finance  |  20.04.2010 14:01:01

KPMG: Pobídky k budování infrastruktury nestačí, je třeba dalších investic

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Největší problém infrastrukturních projetků představuje nedostatečná efektivita vlády a nedostatek financí. Vyplývá to z celosvětového průzkumu zaměřeného na infrastrukturu, který pro síť poradenských firem KPMG vloni provedla Economist Intelligence Unit a jehož výsledky KPMG zveřejnila v úterý.

Na největších brzdách v oblasti infrastruktury se shodli představitelé veřejného sektoru po celém světě se soukromými poskytovateli infrastruktury a vedoucími manažery.

Více než polovina (56 procent) respondentů uvedla, že hlavní překážkou rozvoje infrastruktury zůstává i nadále nedostatek finančních zdrojů.

"Modernizace světové infrastruktury bude v příštích letech vyžadovat rozsáhlé investice a spolupráci veřejného sektoru se soukromým. Státy, které dnes dokáží najít způsob, jak investice do infrastruktury realizovat, získají náskok do budoucna," uvedla Eva Racková, Partnerka odpovědná za služby pro veřejný sektor ve společnosti KPMG Česká republika.

Celých 81 procent respondentů se domnívá, že významnou překážkou budování infrastruktury je efektivita vlády. Myslí si to i účastníci předchozích průzkumů 68 procent vedoucích manažerů a 69 procent soukromých poskytovatelů infrastruktury. Hlavní překážkou rozvoje je podle většiny dotazovaných dostupnost financování (69 procent účastníků z veřejného sektoru, 56 procent vedoucích manažerů a 60 procent poskytovatelů infrastruktury).

Rozvoji infrastruktury dále brání pomalý schvalovací proces u finančních pobídek (50 procent respondentů), politizace priorit (33 procent), malá důležitost, jež se této otázce přikládá (21 procent) a politické prostředí (58 procent).

Pětašedesát procent státních úředníků, 80 procent vedoucích manažerů a 40 procent poskytovatelů infrastruktury uvedlo, že proces budování infrastruktury zlepší větší spolupráce vlády se soukromým sektorem.

"Posílení spolupráce mezi soukromým a veřejným sektorem je v této chvíli klíčové," uvedla Eva Racková. "Dosud jsme žili z inovací infrastruktury, jež vytvořili naši rodiče a prarodiče. Pokud ale brzy nenalezneme řešení, zanecháme svým dětem a vnukům nepříjemné dědictví," podotkla.

Má-li se omezit vliv politiky na proces infrastruktury, je podle představitelů veřejného sektoru nutné zvýšit transparentnost výběru infrastrukturních projektů (41 procent) a zlepšit způsob zajišťování partnerství veřejného a soukromého sektoru (37 procent).

KPMG je celosvětová síť poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu, daní a poradenství. V jejích členských společnostech pracuje více než 137 tisíc pracovníků ve 144 zemích. Nezávislé členské společnosti sítě KPMG jsou přidružené ke KPMG International Cooperative (KPMG International), švýcarské organizační jednotce. Společnost KPMG Česká republika zahájila svou činnost v roce 1990, kdy byla v Praze otevřena první kancelář. V současné době má 800 zaměstnanců a kanceláře v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Liberci a Ostravě. KPMG Česká republika poskytuje služby v oblasti auditu, daní a poradenství. Z 626 odborných pracovníků je 29 partnerů, 26 statutárních auditorů, 87 certifikovaných účetních a 44 daňových poradců. V KPMG Česká republika působí celkem 25 kvalifikovaných zahraničních odborníků.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688