Akcie v ČR  |  20.04.2001 12:22:38

Solidní výsledky firem posilují pozitivní sentiment trhu

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pátek 20. dubna 2001

Spojené státy



Solidní výsledky firem posilují pozitivní sentiment trhu, dobré výsledky oznámil Microsoft.

Spojené státy

Velmi dobré korporátní hospodářské výsledky podporují pozitivní náladu na trhu, samotný technologický index Nasdaq Composite má za poslední dva týdny na kontě již 33% růst. Mírný růst zaznamenaly i klasické tituly, přestože zisky se opět vybíraly u vybraných finančních, farmaceutických, tabákových či retailových titulů.

Ačkoliv ceny měly mnoho důvodů k poklesu, jakékoliv prodeje nenabraly dynamiku a byly chápány spíše jako nákupní příležitost, zvláště poté, co trhem proletěly zprávy, že Fed má dostatek prostoru pro další snížení sazeb, bude-li to potřeba.

Po skončení obchodování oznámily dobré výsledky například i Microsoft a Nortel Networks. Microsoft dosáhl za účetně 3Q01 EPS na úrovni 44 centů, zatímco trh očekával číslo o 2 centy nižší. Tržby posílily o 14 % na 6,46 mld. USD, přičemž investoři očekávali pouze 6,1 mld. USD. Solidního růstu tržeb společnost dosáhla zejména prodejem nového operačního systému Windows 2000. Přestože výsledky lze považovat za velmi dobré, management byl opatrný při hodnocení následujícího čtvrtletí, ve kterém by se tržby měly pohybovat v rozmezí 6,3-6,5 mld. USD a EPS 41-42 centů.

Nortel, přední dodavatel telekomunikačních technologií, vykázal za 1Q01 pokles tržeb o 2,3 % a zvýšení ztráty bez započtení některých položek na 12 centů na akci (odpovídalo tržním odhadům). Meziročně slabé výsledky Nortelu byly dány ochlazením v investiční aktivitě odběratelů a příliš vysokému stavu zásob mezi odvětvími. Nortel však uvedl, že k růstu zisků by mělo dojít v následujícím čtvrtletí a v průběhu 4 měsíců by měly odběratelské firmy odbourat část zásob a vyhodnotit další investiční postup. I přes tato pozitivní prohlášení nepodal Nortel investorům konkrétní čísla na 2Q01.

Podle průzkumů se Dell Computer stal během prvního čtvrtletí díky své agresivní cenové politice a systému přímého prodeje prodejcem PC číslo jedna a odsunul tak z této pozice Compaq. Odbyt PC firmy Dell za 1Q01 posílil o 34,3 % (celkově 12,8% tržní podíl), podíl Compaqu je mírně nižší 12,1 %. Třetí je Hewlett-Packard a čtvrtý IBM. Průzkumy rovněž ukázaly, že poprvé v historii pokles meziroční prodej PC na americkém trhu o 3,5 %, na světovém trhu vykázal prodej mírný 3,5% růst.

Zisky Fordu meziročně oslabily o 41 %, nicméně v porovnání s očekáváním byly lepší (EPS 60 centů oproti predikcím 54 centů). Ford byl po GM již druhým předním americkým výrobcem automobilů, který zveřejnil slabý i když oproti očekávání lepší zisk. Mírný 1% pokles prodejů byl důsledkem omezení výroby a slev za účelem odbourání nadměrné hladiny zásob v období poklesu poptávky, zejména koncem uplynulého roku.

Dnes by hospodářské výsledky měly oznamovat společnosti Boeing a Merck.

Česká republika

Akcionáři Českých radiokomunikací na včerejší valné hromadě schválili dividendu ve výši 395 na akcii, což je o 70 více než předpokládal trh. Rozhodným dnem pro výplatu byla včerejší vlaná hromada a dividenda bude vyplacena po zapsání majetkových změn v RadioMobilu v SCP, což by mělo být v průběhu června. Vyšší než očekávaná dividenda se projeví patrně

  • nižší cenou akcií zhruba o 70 .
  • TD patrně dále sníží nabízenou cenu za akcie (návrh je 861 na akcii, včetně dividendy), stát však očekává cenu okolo 800 po dividendě a je odhodlán o této ceně jednat a vyšší dividenda může znamenat pouze demonstraci síly.
  • může znamenat, že stát příliš nedoufá v dosažení dohody o prodeji s TD a proto se snaží získat z Čra co největší objem prostředků ve formě dividendy. Pakliže je tato domněnka správná, mohlo by to znamenat odložení privatizace

Komerční banka zveřejnila hospodářské výsledky za první čtvrtletí, které potvrdily pozitivní hospodářské trendy v bance. Banka vykázala 3% meziroční nárůst úrokových výnosů při stagnaci úrokových nákladů, což vyústilo v 7% růst čistých úrokových výnosů. Čisté výnosy stagnovaly, zatímco provozní náklady a odpisy zaznamenaly pokles o 6 %, potřeba tvořit rezervy se rovněž výrazně snížila a výsledkem je růst zisku před zdaněním o 215 % na 1,8 mld. Čistý zisk pak dosáhl 1,3 mld. Včera zveřejněné výsledky považujeme za pozitivní zprávu, která by měla pomoci zvýšit cenu banky v nadcházející privatizaci (což je také důvodem relativně rychlého zveřejnění výsledků za 1Q). Celoroční čistý zisk očekáváme ve výši 4,8 mld. a akcie KB považujeme vhodné k nákupu, neboť se domníváme, že privatizace banky bude na rozdíl od Čra úspěšná a cena za akcii se bude pohybovat minimálně na hodnotě 1300 .

Evropa

Dnes by měly ohlásit výsledky dva významní výrobci mobilních telefonů a mobilní infrastruktury – Nokia a Ericsson. Celoroční očekávání zisků jsou nastavena takto (ocenění společností je spíše orientováno na rok 2002).

U Nokie jsou konsensuální očekávání na 1Q 2001 nastavena na EPS ve výši 0,17 USD a tržby jsou očekávány ve výši 8,4 mld. USD, celoroční tržby by pak měly dosáhnout 40,4 mld. USD. U Ericssonu je očekávána ztráta 5 centů na akcii.

Nedávné měsíce by měly být z hlediska vývoje poptávky příznivější pro Nokii, která díky vysokým maržím má prostor částečně snížit ceny handsetů. V oblasti infrastruktury se Nokia pohybuje v zejména v oblasti wCDMA, kde by se pokles zakázek měl projevit méně než v oblasti TDMA, což je oblast, ve které je Ericsson také aktivní.

Na druhou stranu Nokia zhruba před měsícem upravila ziskové výhledy pro 1Q (15-20 % růst zisků z divize mobilních telefonů, růst tržeb divize infrastruktury zůstává na původních odhadech), takže prostor pro překvapení není příliš velký a klíčový bude zejména výhled na příští období. Nokia také zůstává jedna z nejoptimističtějších co se týče odhadů celkového růstu trhu mobilních telefonů, který by měl dosáhnout 450-500 mil. ks. Obě společnosti pak patrně oznámí určité úpravy očekávaných tržeb v 2Q – původní odhady o 20-25 % tempu růstu jsou při současné situaci nereálné, Ericsson při svých současných problémech může těžko předpovídat vývoj v dalším čtvrtletí. Klíčový bude další vývoj ve věci spolupráce se Sony.

Aktuálně

Ericsson zveřejnil za 1Q ztrátu, která zhruba odpovídá očekávané výši, ovšem upozornil, že ani ve 2Q nelze očekávat zlepšení situace a oznámil snížení počtu pracovníků o 10 tis. Ericsson dále oznámil, že při současném vývoji na trhu není schopen předpovídat vývoj v druhé polovině roku. Zveřejněné výsledky naznačily další pokles marží, nejen v oblasti handsetů (kde je již marže záporná), ale i v oblasti infrastruktury na zhruba 8 %. Výsledky dále potvrdily špatnou situaci ve společnosti, což se odráží i na pesimismu jeho předpovědí (předpověď celosvětového trhu handsetů byla snížena z 450-525 mil. ks na 430-480 mil. kusů). Naději na zlepšení situace ve společnosti pak poskytuje pouze případná spolupráce se Sony. Akcie společnosti považujeme prozatím za investičně neatraktivní a rizikové, spoléhající na oživení společnosti, které prozatím nenastane ani ve 2Q.

Nokia byla naopak schopna investory překvapit, jak v oblasti tržeb, tak v ziskové oblasti. Společnost překonala očekávání jak v oblasti handsetů, tak v oblasti infrastruktury a celkové zisky dosáhly za 1Q 0,20 eur na akcii oproti očekávání 0,19 EUR. Růst tržeb dosáhl v 1Q 22 %, provozní zisk dosáhl růstu 8 %. Nokia zároveň potvrdila svůj výhled pro trh mobilních telefonů, u něhož očekává celkový objem ve výši 450-500 mil. ks. Ve druhém čtvrtletí by měl růst tržeb dosáhnout 20 % a zisky zhruba 0,20 EUR, což je v souladu s očekáváním trhu. 20% růst tržeb by mel být dosažen i v celém kalendářním roce. Marže společnost vidí stabilizované, na úrovni okolo 17-19 % a rovněž očekává stabilní růst poptávky v roce 2002 na úrovni 25-35 %. Nokia byl jako jediný výrobce handsetů a mobilní infrastruktury schopen investorům splnit jejich očekávání a potvrdit relativně stabilní výhled pro další měsíce a proto je pravděpodobné, že trh tuto jistotu ocení vyšším P/E.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:02  Krátké zprávy z ČR: Photon Research (Česká spořitelna)
Út   9:46  Představenstvo ČEZ navrhuje dividendu 52 Kč na akcii Research (Česká spořitelna)
Út   9:44  ČEZ: Představenstvo navrhuje dividendu 52 Kč na akcii Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688