TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.04.2010 08:01:17

Topolánek oznámí, zda skončí v čele ODS

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Na čtvrtečním grémiu ODS by měl Mirek Topolánek oznámit své konečné rozhodnutí, zda zůstane předsedou strany. K tomu, aby své další působení ve funkci zvážil, jej minulý týden vyzvala výkonná rada, na jejímž zasedání Topolánek oznámil i svou rezignaci na post lídra volební kandidátky.

Topolánek již v pondělí sdělil, že své rozhodnutí si nechá až na čtvrteční schůzi grémia.

Na postu volebního lídra ODS ho minulý týden ve čtvrtek vystřídal místopředseda Petr Nečas, výkonná rada stáhla Topolánka také z čela jihomoravské kandidátky. Z funkce předsedy strany ho ovšem grémium nemůže odvolat, funkce se musí vzdát sám nebo by ho museli sesadit delegáti stranického kongresu. Část občanských demokratů ale chce, aby se funkce vzdal co nejdříve. "Ta dvojkolejnost je dlouhodobě neudržitelná, čas na rozhodnutí je nejpozději do voleb. Kdyby ale bylo na mně, taky bych v zájmu ODS doporučil rozhodnout se v řádu dnů," komentoval Topolánkovo vyčkávání David Vodrážka.

Také Nečas prohlásil, že jakákoliv dvoukolejnost je podle něj vždy horší, než definování jednoho lídra, který nese politickou odpovědnost. "Já počkám na čtvrteční grémium, nemám rád žádné silné výroky. Věřím, že celou situaci vyřešíme ku prospěchu ODS," dodal.

Petr Nečas zatím boduje a za krátkou dobu svého "úřadování" získává výraznou podporu strany. Ve středu jej například podpořil poslanecký klub ODS.

ODS v těchto dnech řeší, kdo ji bude oficiálně zastupovat na jednáních s dosavadním kabinetem premiéra Fischera, zda to bude i nadále dosavadní šéf Topolánek, nebo volební lídr Nečas jako přirozený vůdce strany, případně první místopředseda Vodrážka, který by podle stanov automaticky zaujal místo po předsedově rezignaci. "Jednání s premiérem Fischerem o podobě kabinetu by měl vést lídr do voleb, tedy Petr Nečas," řekl Mediafaxu Vodrážka. Kdo bude jednat ve čtvrtek večer s premiérem Janem Fischerem a ČSSD o situaci ve vládě, která nastala rezignací ministrů za Stranu zelených, ale rozhodne grémium.

Petra Kotvová, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688