TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.11.2012 11:49:03

Deset krajů chce v čele ODS Petra Nečase, čtyři se vzdaly nominace

PRAHA (MEDIAFAX) - Na nadcházející víkendový kongres občanských demokratů v Brně současný předseda strany Petr Nečas vyráží bez protikandidáta. Bude ovšem muset překonat odpor rebelujících poslanců a skepsi mezi spolustraníky z odklonu od pravicových idejí.

Nečasův protikandidát, který by mu chtěl konkurovat, se ještě může najít ze soboty na neděli, kam volba spadá, ale bez deklarované podpory krajských stranických organizací to není pravděpodobné.

Petra Nečase coby lídra občanských demokratů podpořilo deset krajů, čtyři nenavrhly nikoho. Premiér se nemůže opřít o hlasy z Libereckého, Královéhradeckého, Pardubického a Středočeského kraje. Jistotu zvolení ovšem přesto nemá, delegáty kongresu totiž krajská vyjádření k ničemu nezavazují.

Nejostřeji byly sledovány čtvrteční sněmy v Praze a středních Čechách, ve druhém z regionů má silnou pozici šestice rebelů, která volá po návratu ODS k pravicovým idejím. Petr Nečas tu nezískal nominaci o jediný hlas.

Volba se konala ve třech kolech a Nečas měl dva protikandidáty, Pavla Blažka a Jiřího Pospíšila, tedy současného a bývalého ministra spravedlnosti. V prvním kole byl poměr hlasů 24 pro Blažka, 45 pro Nečase a 14 pro Pospíšila. Do druhého kola tak postoupili Nečas a Blažek. Zde pak byl poměr hlasů 55 pro Nečase a 33 pro Blažka, zbylí delegáti nehlasovali pro nikoho.

Předseda středočeské ODS Petr Bendl uvedl, že ho výsledek volby nepřekvapil a čekal ho. "Ukázalo se, že Petr Nečas získal v tajné volbě, kde nikdo nic nepředstírá, přesnou polovinu hlasů. Střední Čechy jsou komplikované v tom, že většina rebelů je odtud. Diskuse byla hodně živá. Pro mne je to jasný signál - polovina Středočeského kraje podporuje Petra Nečase," uvedl Bendl. Ocenil také projev, který měl Nečas přímo na místě.

V Praze Nečas podporu získal. Z 95 delegátů regionálního sněmu ODS v metropoli obdržel pro nominaci 65 hlasů.

O post prvního místopředsedy se strhne zajímavější bitva, s nominací na kongres vyrážejí europoslanec Hynek Fajmon, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, Pavel Blažek, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a současná první místopředsedkyně Miroslava Němcová.

Řadovými místopředsedy jsou v současnosti Jiří Pospíšil, Pavel Blažek, Pavel Drobil a ministr obrany Alexandr Vondra. Drobil se rozhodl neobhajovat a mezi novými kandidáty do vedení strany se objevují jména senátorky Daniely Filipiové nebo jednoho z rebelující šestice poslanců Ivana Fuksy.

S kongresem se pojí velká očekávání, výsledek může rozhodnout o dalším politickém osudu Petra Nečase. ODS v úterý dokonce požádala sněmovnu o přerušení jednání, protože chce hlasovat o konsolidačním balíčku až po sněmu, který by měl ukázat, jak pevná je Nečasova pozice. Pro balíček odmítá zvednout ruku šestice rebelujících občanských demokratů, vadí jim zvyšování sazby DPH a omezení daňových výhod pro podnikatele a pracující důchodce. Je však otázka, jak může sjezd stanovisko rebelů zvrátit. "Náš názor se nezmění, hlasování jednu středu nebo tu následující, na tom nezáleží," nechal se po přerušení zasedání slyšet neoficiální lídr rebelů Petr Tluchoř.

Situaci komplikuje i fakt, že ve středu z řad občanských demokratů vystoupil rebelující poslanec Radim Fiala. Mandát člena dolní parlamentní komory si ponechal, jen bez stranické příslušnosti. Celá ODS navíc trpí vnitřním rozvratem a skepsí po prohraných krajských a senátních volbách. Například poslanec Boris Šťastný sice hlasuje loajálně s koaliční vládou, ale je nespokojený s odklonem strany od pravicových hodnot. "Musíme se rozhodnout, jestli chceme být autentickou pravicovou stranou, nebo nějakým béčkem ČSSD," řekl.

Nečasova vláda má v tuto chvíli 99 hlasů, což jí na přebití vet ze Senátu nebo od prezidenta nestačí.

Na kongresu se chystá promluvit například také bývalý lídr strany Mirek Topolánek. Očekává se, že přijde s kritikou Petra Nečase. Mezi další hosty patří Karel Schwarzenberg (TOP 09) nebo Karolína Peake (LIDEM).

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688