TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.03.2010 15:30:01

Kocáb: Mé místo zřejmě obsadí premiér Fischer

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Odstupující ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb se domnívá, že pozice se po jeho odchodu ujme sám premiér Jan Fischer. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce současně vyloučil možnost, že by se do úřednické vlády ještě vrátili zástupci Strany zelených.

"Premiér přislíbil, že by se této oblasti ujal, a myslím, že tak by byla v nejlepších rukou. Osobně si myslím, že to tak i dopadne, možné je ale i to, že nakonec změní svůj názor," řekl Kocáb.

Své rozhodnutí rezignovat na post ministra pro lidská práva a menšiny Kocáb oznámil na konci tohoto pracovního týdne. Demisi by přitom do rukou předsedy vlády Jana Fischera měl podat po pondělním zasedání kabinetu. Kocáb se současně stal již druhým ministrem za "zelené", který opustil vládu. Před ním tak totiž minulý týden učinil Jan Dusík, který zastával pozici ministra životního prostředí. SZ odvolala svou podporu Fischerově vládě, kterou podezřívá, že je pod vlivem ČEZu.

Předseda zelených Ondřej Liška v neděli prohlásil, že se SZ do kabinetu vrátí pod podmínkou, že vláda nepůjde na ruku právě ČEZu. K účasti na vládě je vyzvala i ODS s odkazem na původní dohody o vzniku kabinetu.

Pro převzetí agendy samotným Fischerem se již ve čtvrtek vyslovil šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek. Učinil tak v dopise, který zaslal premiérovi a ve kterém reagoval na Kocábovo odstoupení. Proti není ani prezident Václav Klaus.

Pro rezignaci se Kocáb rozhodoval už jednou, když vyšel najevo jeho poměr se svou mluvčí Lejlou Abbasovou. S premiérem to neuznal jako nutný důvod s tím, že jde o ministrovu soukromou věc. Demisi nakonec podá jako výraz solidarity se Stranou zelených, která ho do vlády nominovala. Podle předsedy lidovců Cyrila Svobody ho k tomu zelení donutili.

Veronika Žižlavská, zizlavska@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688