TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.02.2010 13:01:01

Bursík: Premiér Fischer musí odpovědět na mé otázky (2.2.2010)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanec Strany zelených Martin Bursík v úterý uvedl, že bude po Janu Fischerovi i nadále požadovat odpovědi na otázky, proč dala vláda negativní stanovisko k novele horního zákona. Podle Bursíka není v demokratické zemi možné, aby vrcholní politici na podobné otázky neodpovídali.

"Je nesporným faktem, že Fischerova vláda zasáhla do snahy o prosazení novely horního a geologického zákona v Poslanecké sněmovně. Proto budu požadovat, aby premiér na mé otázky odpověděl. Na tyto odpovědi mám právo a není možné, aby v demokratické zemi, 20 let po revoluci, vrcholní politici neodpovídali na otázky," uvedl Bursík. Tvrdí, že klíčovým bodem návrhu zákona, který je podle něj v tuto chvíli u ledu, byla snaha ochránit vesnice, jež jsou 20 let po revoluci nadále ohroženy povrchovou těžbou uhlí, tvrdí bývalý předseda zelených.

Podle Bursíka stáhla vláda vládní návrh zákona zcela nestandardním způsobem: "Stáhl ho jiný ministr než ten, který návrh předkládal, premiér souhlasil s vyloučením připomínkového řízení k tomuto stažení. Tím předseda vlády a ministr průmyslu zcela obešli ministra životního prostředí. Šlo o intervenci ve prospěch jedné firmy, jejíž hodnotu lze vyčíslit v řádu stovek milionů korun, protože hovoříme o možnosti dostat se k více nežli 700 milionům tun uhlí za takzvanými územně ekologickými limity."

Zmíněnou firmou má být společnost Czech Coal. Martin Bursík se domnívá, že za intervencí stojí přátelství šéfa poradců premiéra Vladimíra Mlynáře s předsedou dozorčí rady Czech Coal Janem Dobrovským. Mlynář je navíc poradcem premiéra Jana Fischera. "Kroky vlády byly zcela jednoznačně ve prospěch a v zájmu této firmy. Proto si stojím za tím, co jsem řekl v Poslanecké sněmovně," řekl Bursík s tím, že musel vystoupit rázně, protože jeho předchozích vystoupení k tomuto problému si nikdo nevšímal.

Bývalý předseda Strany zelených také uvedl, že za ním stojí celá jeho strana, i proto bude dále vyžadovat Fischerovo vyjádření. "Já nemám, pane premiére, bezpečnostní agenturu, nedisponuji tajnými službami, ale mám vážné podezření, které pramení z velmi nestandardního jednání vlády," vzkázal premiérovi.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto.)

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688