Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  17.03.2010 07:07:47

DOWER-D: Erste, ČEZ, Unipetrol, NWR - porosteme?

Česko nedávno potěšily pozitivní predikce analytiků americké investiční banky Morgan Stanley. Ti ve své predikci vycházeli, mimo jiné, i z  nepsaného pravidla, podle kterého, v situaci, kdy na světových trzích panuje dobrá nálada, jsou rozvíjející se trhy obvykle výkonnější než trhy a burzy ve vyspělých zemích. A úterní obchodování naznačilo, že investoři vzali jejich doporučení vážně. Nicméně... Nicméně objemy pořád nic moc. Na pražské burze by se mělo, podle analytiků MS, dařit  Erste Bank a CETV, grafy 1 a 2.

Graf 1, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 16.3. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, CETV, OS MACD a Bollingerova pásma k 16.3. - pro zvětšení klikněte

V případě Erste Bank je optimismus celkem na místě, protože v minulosti se i Morgan Stanley přidala do řady těch, kteří bance vyčítali její příliš těsnou vazby na střední a východní Evropu, což se dnes ukazuje jako velmi slabý a nepodstatný argument. Také vysvětlení k CETV je prosté. Mediální společnosti vždy závisí na reklamě a pokud se dá očekávat ekonomický růst, dá se předvídat i růst reklamy, potažmo i růst cen mediálních akcií.

My se ale věnujme ještě jednomu důležitému titulu, ČEZ, graf 3.

Graf 3, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 16.3. - pro zvětšení klikněte

Někteří čtenáři nám v poslední době vyčítali, že jsme, na rozdíl od našich dřívějších stanovisek k tomuto titulu, k jeho dalšímu růstu až příliš skeptičtí a "držíme se" se jen oné "mystifikované" hranice 850 /akcie plus očekávaná dividenda.

Ano, zatím tomu tak doopravdy je. Mezi pravidla akciového trhu totiž také patří pravidlo o spojitosti mezi rizikem a "jistotou". Čím rizikovější akcie, z výše uvedeného textu do takové skupiny patří například vzpomínaná akcie CETV, tím vyšší volatilita - při naději na růst, silnější růst, při jakémkoli zaváhání, razantnější propad. Naopak "jistější" tituly, mezi ně patří i ČEZ, tak vysokou mírou "rozevlátosti" netrpí. Proto ten dlouhodobý konzervativní vývoj u ČEZ. Dokud nebude u tohoto titulu jasněji, ale nevylučujeme, že tomu tak může být už brzy, musíme s vibrací okolo hranice 900 /akcie vážně počítat.

A co říci k aktuální situaci?

Před rokem "padli Lehmani" a rozpoutali na akciových trzích peklo. Dnes je situace o poznání lepší. Je to důvod k optimismu? Kdoví, snad ano, na trzích, včetně pražské burzy, viz grafy 4 a 5. převládá mírný optimismus.

Graf 4, Unipetrol, OS MACD a Bollingerova pásma k 16.3. - pro zvětšení klikněte

Graf 5, NWR, OS MACD a Bollingerova pásma k 16.3. - pro zvětšení klikněte

Finanční sektor se podařilo stabilizovat a hlavní světové ekonomiky již začínají opět mírně zrychlovat. Zběžný pohled tedy opravdu svádí k mírnému optimismu. Ale co detailnější pohled?

Podrobnější prozkoumání faktorů, které stojí za současným mírným růstem už tak pozitivní pohled na současný vývoj nenabízí. Koncem roku 2009 polevila monetární expanze. To se projevilo v oslabování růstu cen finančních aktiv, protože kde chybí přísun nových peněz, tam nerostou ani ceny. Skutečnost, že centrální banky celého světa přestaly dodávat  do finančního systému likviditu se začíná nejvíc projevovat na dluhopisech. Jejich ceny jsou tlačeny dolů a sílí jejich "jištění" vyššími úroky.

Dalším důležitým momentem je fakt, že k uspokojení potřeb vlád tak začínají, pomalu ale jistě, chybět peníze. To se samozřejmě nejvíce projevuje na dluhopisech rizikovějších zemí. V příštích měsících už nejenže centrální banky nebudou v monetární expanzí pokračovat, ale naopak začnou svá opatření pozvolna stahovat. Ostatně o tom je i současné jednání americké centrální banky FED. Tento proces může mít brzy na finanční trhy velmi negativní dopad. A v tom také tkví čertovo kopýtko aktuální situace na světových finančních trzích.

A co na to konkrétně akciové trhy?

Na takovou otázku je velmi těžká odpověď. Chybí-li totiž finanční prostředky, peníze, mohou být po jistou dobu nahrazeny cennými papíry, konkrétně v této situaci akciemi, když hodnota dluhopisů, viz výklad výše, může mířit dolů. To může akciovým trhům napomoci k růstu. Nicméně situace je v současnosti velmi křehká a musíme ji velmi pozorně sledovat. Především výstupy z jednání FED.

Už jste navštívili náš seminář?


Už jste navštívili náš seminář? Nejbližší se koná 28.4.2010. Klikněte sem!

 

 

 

Přejete si víc informací? Klikněte!

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 11:20  PM ČR: Změna vedení a schválení dividendy Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688