Akcie v ČR  |  12.04.2001 10:47:49

Finančnín trhům vládnou technologie

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Čtvrtek 12. dubna 2001

Spojené státy



Polovodiče se opět stávají oblíbenými tituly, peníze rotují z klasických akcií do technologií.

Spojené státy

Již potřetí si technologické tituly dokázaly udržet růstovou sílu, ovšem zapojení a snaha investičního publika participovat na rostoucím trendu způsobily vybírání zisků u řady defenzivních titulů, například výrobců alkoholických nápojů, léčiv a tabákových výrobků.

Nejsilnější skupinou byly polovodiče. Tomuto sektoru zvýšil investiční rating jeden z analytiků Salomon Smith Barney, který byl za downgrade sektoru vloni v červenci kritizován. Podle analytiků SSB se odvětví během února dostalo ve svém cyklu na dno a na druhou polovinu roku očekávají oživení. Zvýšení investičního doporučení na akcie polovodičových firem se týkalo mimo jiné titulů Intel, Micron Technology, Texas Instruments, Altera a Xilinx.

Internetový a mediální gigant Yahoo! včera oznámil čtvrtletní výsledky. Společnost za 1Q01 dosáhla čisté ztráty 2 centy na akcii (v 1Q00 Yahoo dosáhla EPS 11 centů), tržby oslabily z 230,8 na 180,2 mil. USD, konsensuální odhady analytiků však hovořily o hlubším propadu až na 172,4 mil. USD. Mimo čisté provozní ztráty a prudkého poklesu provozního zisku způsobeném poklesem reklamních příjmů firma oznámila první propouštění v rozsahu zhruba 12 % celkové pracovní síly. Yahoo rovněž plánuje pozměnit svou strategii a zbavit se některých nestrategických a neklíčových aktivit s cílem úspory nákladů. I přes nepříznivé výsledky za 1Q01 společnost vykázala pokračující růst uživatelské základny.

Motorola očekává oproti uplynulému čtvrtletí za běžné druhé čtvrtletí hlubší ztrátu a další meziroční pokles tržeb. Divize osobní komunikace, pod kterou spadá výroba handsetů, dosáhne ve 2Q01 provozní ztráty a nižších tržeb, do ziskovosti by se však měla vrátit v průběhu 3Q. Výroba polovodičů by mimo provozní ztráty měla dosáhnout výraznějšího poklesu příjmů. Za momentální situaci Motorola vděčí především poklesu poptávky po handsetech, vlastním provozním chybám a intenzivní konkurenci, zejména ze strany Nokie, která snižováním cen jako jedna z mála nabírá tržní podíl.

Podle průzkumů vytlačil v uplynulém roce Nortel Networks společnost Ciena z prvního místa v podílu na evropském trhu s komponenty pro optické sítě. V uplynulém roce Nortel zvýšil zejména díky svému širokému produkčnímu portfoliu tržní podíl z 23 % v roce 1999 na 31 % v 2000. Druhým byl Lucent Technologies s 19% tržním podílem (růst ze 17 %) upevněným blízkými vztahy s Deutsche Telekom a atraktivními podmínkami financování, třetímu Alcatelu vzrostl podíl z 13 na 17 %. Společnosti Ciena, která spadla z 1. na 4. místo, poklesl podíl z 35 na 16 %.

Dnes budou oznámeny jednak hospodářské výsledky společností General Electric a Biogen, jednak index produkčních cen a maloobchodní tržby za březen.

Česká republika

V reakci na odstoupení ministra financí lze očekávat nervozitu zejména zahraničních investorů, kteří se obávají především zpomalení privatizace. Opatrné komentáře zveřejnila např. Merrill Lynch, britská HSBC dokonce doporučila snížit váhu českých akcií obecně. Důvodem jsou obavy o včasný průběh privatizace. Naproti tomu ING zvýšila doporučení na bankovní tituly s tím, že cílovou cenu Komerční banky odhaduje na 1760 a cílovou cenu ČS zvyšuje na 284 . Na akcie Philip Morris ponechává rating „buy“ a snižuje cílovou cenu z 7 827 na 6 922 .

Česká spořitelna by měla v roce 2002 svým akcionářům vyplatit dividendu. Majitel ČS, rakouská Erste Bank, zároveň očekává úroveň ROE v letošním roce na úrovni 6 %, v roce 2002 pak na úrovni 18 %. Při interpretaci těchto očekávání managementu Erste na zisky ČS dostáváme, že ČS by v letošním roce měla dosáhnout čistého zisku zhruba 1,4 mld (EPS 9,54 ) a v roce 2002 5,1 mld. (EPS 34,9 ), což je o něco méně než trh očekává pro letošní rok (dle IBES), na druhou stranu více než jaké je očekávání na rok 2002.

Evropa

Evropská centrální banka ponechala překvapivě úrokové sazby na stejné úrovni, ačkoliv se široce spekulovalo o jejich snížení.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

17.07.2009Technologie vládnou trhům Commerzbank (Commerzbank)
24.08.2004Na trhu s koncentrátem vládnou býci Tomáš Marhoun (Colosseum, a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688