TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  11.03.2010 00:30:04

Poradci lákají na neexistující akcie ČSOB

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Někteří investiční poradci nabízejí za údajně zvýhodněnou cenu akcie ČSOB, které dosud neexistují a o jejichž vydání vlastník banky dosud nerozhodl. Ve svém čtvrtečním vydání to napsal deník E15.

Praktiky některých zprostředkovatelů prověřuje Česká národní banka. Jako regulátor trhu obdržela několik podnětů, samotné šetření však zatím nezahájila. „Na základě těchto podnětů však nebylo možné učinit závěr o porušení platných právních předpisů. ČNB si vyžádala doplnění podnětů, bez kterého nemůže případné šetření nabídky prodeje akcií z chystané emise ČSOB zahájit,“ uvedl mluvčí ČNB Pavel Zúbek.

Slevu na získání akcií a zisky v řádu desítek procent během prvních dní po emisi akcií nabízí například poradce na stránkách serveru mojevyhra.com, k osobním schůzkám o IPO zvou zástupci společnost Active Capital. „Jsme schopni týden před oficiálním zahájením emise díky propojení s velkým obchodníkem s cennými papíry zajistit akcie v úpisu primární emise,“ řekl redaktorovi deníku E15, který se zajímal o akcie ČSOB, zprostředkovatel Active Capital, jenž se představil jako pan Skalický. „Cenu akcií ani další informace z úpisu vám ale nepovím, protože nejsou dosud známé.“

Podle Zúbka centrální banka zatím nemá důkazy, že by prodejci poskytovali v souvislosti s chystanou emisí například zavádějící, klamavé nebo nepravdivé informace. „Neadresné doporučování investice do akcií ČSOB nebo poskytování podrobnějších informací o možnosti investovat do nové emise akcií ČSOB na žádost zákazníka není podle názoru ČNB v rozporu s platnými právními předpisy,“ dodal.

Vlastník ČSOB, belgická skupina KCB, oznámila, že plánuje uvést emisi menšinového podílu ČSOB na belgickou a pražskou burzu. K emisi by pravděpodobně mělo dojít během jarních měsíců. KBC se emisí akcií ČSOB a dalšími chystanými prodeji různých částí své skupiny snaží získat prostředky na splacení finanční pomoci, kterou dostala v průběhu finanční krize od belgické vlády.

Marek Kuntoš, kuntos@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688