TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.07.2019 01:12:14

Obchody lákají na neexistující slevy.

Téměř každý druhý kontrolovaný obchod podle inspekce porušuje zákon. Například slibuje slevy a pak účtuje plné ceny. Chybné a matoucí jsou ceny i v regálech u zboží nebo na slevových letácích. Jen do května rozdala obchodní inspekce více než 800 pokut v celkové výši přes 20 milionů korun. A pochybení odhalila u všech obchodních řetězců. A přesvědčila se o tom i reportérka TV Nova.

Tři nejtučnější pokuty rozdali inspektoři společnosti Ahold, pod kterou spadají prodejny Albert, Tesku a Penny Marketu. Do obchodů proto vyrazil i štáb TV Nova. V Albertu v Čestlicích už po pár minutách narazil na dvě odlišné ceny v regálu u stejného výrobku.

"Tady máme vodní pistoli za 69,90 korun. A tady je úplně stejná velkost za 49,90," popsala reportérka Jana Schillerová. Podle prodavačky je správná cena ta nižší, druhou cedulku zahazuje.

"Na základě upozornění ze strany dozorových orgánů jsme nově nastavili další kontrolní mechanismy, aby se situace neopakovala," sdělil Albert v tiskovém prohlášení.

V Penny Marketu v Uhříněvsi zaujal reportérku regál se svíčkami v akci. "Tady je svíčka dekor 29,90 korun a tady je všechno, jenom ne ta svíčka. Tak se na to zeptáme," prohlásila Jana a pracovníka se rovnou zeptala i na bonbony, na kterých byla sleva 30 %, ale žádná cena.

"To už je vyprodaný. A cenu vám zjistí na pokladně," odpověděl zaměstnanec. "Ten, kdo to lepil, tam měl napsat i ty ceny. Asi zapomněl, anebo to odbyl," uvedla pokladní.

Podle Penny Marketu se pro zákazníky připravují slevové nabídky až na stovky různých produktů několikrát do týdne. A při tak velkém objemu prý může dojít k pochybení.

"Abychom takovým situacím dokázali zcela předcházet, zabýváme se inovacemi. Jednou z nich jsou elektronické cenovky, které na vybraných prodejnách instalujeme již v letošním roce," doplnil Penny Market v prohlášení.

Podle Teska se zase omylů zaměstnanců nedá zcela zabránit a zjištěnou chybovost označuje za zanedbatelnou. Dále řetězec uvedl, že správná cena je vždy v počítačovém systému a na pokladně, nikoliv na špatné cenovce.

V Tesku se proto reportérka rozhodla pro změnu nakoupit zlevněné zboží z letáku - prací prášek s 55procentní slevou, který ale nikde nenašla. "Akce už skončila. Vy jste si najela na stránku, která skončila. Je to komplikovanější, nevím, proč to tak dělají," odpověděla prodavačka.

Pokud pečlivě nestudujete každé písmenko na stránce, přehlédnete, že akce skončila. Titulní stránka letáku totiž láká na slevy na jiné datum, než ty další.

"Nejde o jedno pochybení, jde o desítky pochybení na desítkách provozoven. Pokud to neumí nastavit správně jejich zaměstnanci nebo brigádníci, nikdo toho obchodníka nenutí, aby ty ceny neustále měnil a neustále avizoval," prohlásil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688