Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.03.2010 10:54:30

ČS - koment ke dnešní makroeonomické smršti

ČSÚ dnes zveřejnil několik dat. Jako první se podíváme na lednovou průmyslovou produkci.

 

·         Ta v lednu m/m vzrostla o sezónně očištěná 3%, meziročně pak o 5,3% (trh:2,5%, ČS:3,9%), nové objednávky vzrostly o 3,7%, ty zahraniční o 6,8%.Meziroční data jsou do velké míry ovlivněna nízkou srovnávací základnou z ledna 2009 – tam totiž průmyslová produkce dosáhla svého dna. Meziměsíční čísla však vykazují lepšící trend – od června 2009 je průměrné m/m (SO) tempo růstu 1%. 

·         V meziročních datech je vidět vliv šrotovného – nejvíce vzrostla výroba motorových vozidel, pak výroba pryžových a plastových výrobků (což je hojně rovněž o autech) a výroba základních kovů. Dva další pilíře si už tak dobře nevedly -  výroba strojů a zařízení a výroba elektrických výrobků klesla r/r shodně o cca. 8% (i když zde dno bylo dosaženo později).

·         V letošním roce čekáme jenom pozvolné zotavování v průmyslu – ale jsme optimisté. Pokračující mírnou expanzi naznačují jak předstihové indikátory (nejenom zde ale i v EMU), tak vývoj nových objednávek. Za 1Q/10 čekáme zhruba +5% r/r.

 

·         Dalším zveřejněným údajem je únorová inflace. Zde nedošlo meziměsíčně k žádné změně (trh: +0,2% m/m, ČS:+0.1%), meziročně tak změna byla +0,6%. Na meziměsíční změnu opačně působily změny cen  u potravin (+)  či rekreací (sezónní efekt, +) a změny cen u automobilů (po skončení šrotovného další slevy, -) a obuvi nebo oděvů (sezónní, -).

·         Na meziroční číslo má nejvyšší vliv  směrem k růstu změna spotřebních daní (zejména u paliv) a deregulace, opačným směrem působí ceny plynu (ty se ale od dubna upraví, tento efekt tak zeslábne) a elektřiny a pak ceny potravin.

·         Příznivý inflační vývoj bude pokračovat i po zbytek roku – postupně se bude vytrácet efekt nižší ceny ropyroce 2009 (což ale u nás již ten kompenzují vyšší daně), deregulace budou v první polovině roku inflaci po 7 letech ubírat, jádrová inflace začne pozvolna z mírně minusových hodnot růst.  Inflace začne vlivem bazického efektu a mírně vyšší jádrové inflace růst k 2% až závěrem roka.

 

·         Posledním významným údajem jsou průměrné mzdy za 4Q/09 – ty vzrostly reálně o 4,8% (mzdy na přepočtené osoby) na průměrných 25 752 CZK  (q/q růst o 1,2%).

·         Při tak silném růstu se nabízí otázka, proč tedy spotřeba domácností ve 4Q/09 (zřejmě) silně poklesla? Důvod je ve statistice (jako vždy, konec-konců) – vysoký průměr byl ovlivněn (podobně jako v minulé čtvrtletí) propouštěním, které se ve větší míře dotklo zaměstnanců s nižšímu než průměrnými mzdami. To má pak za následek, že ten zbývající (menší) počet lidí má průměrnou mzdu vyšší.  

·         Další důvody k tak vysokému růstu jsou opět strukturální či legislativní. V té první kategorii je nižší nemocnost (což  je důsledek většího strachu o místo – může to tak ukazovat, že předkrizová nemocnost byla částečně dána zneužíváním sociálního systému zejména nízkopříjmovými skupinami), v té druhé  pak např. změny ve stropech sociálního zajištění (které vedly k vyplácení odměn teď).

·         Reálné mzdy však s utichajícím propouštěním přejdou k stagnaci – spotřeba v letošním roce poklesne. Konec-konců – agregátní objem mezd ve 4Q/09 o 2% klesl, což je odpověď na otázku, proč spotřeba domácností asi udělala ve 4Q/09 totéž.  

 

 

            

          

Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)

Přečtěte si také:

24.08.2011ČS - koment ke zvýšení ratingu ČR Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
15.02.2011Dnešní obchodování oživí smršť dat Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
08.11.2010ČS - koment k dnešní makroekonomické záplavě Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.06.2010ČS - koment k dnešní záplavě makrodat Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688