TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.03.2010 10:31:01

Dušek je primitiv, myslí si socioložka Šiklová

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Výrok předsedy odborových svazů služeb a dopravy Jaromíra Duška o tom, že České dráhy ovládá spiknutí homosexuálů, zahýbal českou společností. Odborníci se shodují, že by měl z vedení odborů odejít.

"Měly by ho vlastní odbory odvolat, je to nehorázné," řekla Mediafaxu socioložka Jiřina Šiklová, nositelka ocenění za rozvoj sociální práce v ČR a Žena Evropy roku 1995. "Myslím si, že je to primitiv, který má ty nejprimitivnější předsudky," dodala.

"Otevřel téma homofobie. Myslím, že vůbec neodhadl, že to vzbudí takovou solidaritu s těmi poškozenými," doplnil Šiklovou psycholog Slavomil Hubálek. "Tímto výrokem se vyřadil ze slušné společnosti," konstatoval s tím, že rozhodnutí o setrvání Jaromíra Duška v čele jeho odborového svazu je na jeho členech.

Šiklová však nepředpokládá, že by se Dušek takto do Lidových novin vyjádřil záměrně. "Je to příklad jednoduchého myšlení, kdy lidé vyjadřují svůj skrytý názor. Myslím, že ten tvoří součást této osoby," sdělila. Zároveň však varovala, že podobné výroky v budoucnosti se mohou projevit jako antisemitistické či xenofobní.

I strana TOP 09 na sobotním mimořádném zasedání odsoudila Duškovo vyjádření a vyzvala ho, aby se omluvil.

Podle TOP 09 Dušek osočil skandálním způsobem vedení Českých drah a centrálních úřadů tím, že je nehodnotil podle morálních a pracovních kvalit, ale vulgárně komentoval jejich domnělou sexuální orientaci. Na otázku, jak hodnotí generálního ředitele Petra Žaludu totiž mimojiné řekl: „…Jinak: homosexuál Žaluda drží s homosexuálem Slamečkou, homosexuál Slamečka má vazby na homosexuála Nováka (Gustav Slamečka je ministr dopravy, Jan Novák šéf úřadu vlády pozn. red.). A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy. To mi věřte. Já tam chci založit spolek čtyřprocentní menšiny heterosexuálů, abychom měli rovné příležitosti. Můžu vám říct, že se tam bojím ohnout pro tužku na chodbě.“

K názoru TOP 09 se připojil i předseda ODS, Mirek Topolánek. "Výroky Jaromíra Duška v dnešním rozhovoru Lidových novin jsou nejen neslušné, ale přímo nenávistné. Nesmíme je tolerovat, pokud myslíme alespoň trochu vážně naše zařazení mezi moderní demokratické společnosti. Jaromír Dušek se sám diskvalifikoval z veřejných funkcí. Pro mě od této chvíle není partnerem pro jakákoli jednání," sdělil Topolánek.

Zároveň se nechal slyšet, že pokud se železniční odbory od Jaromíra Duška okamžitě veřejně nedistancují, přestanou být i ony partnerem pro jakákoli další politická jednání.

Na kritiku svých slov zareagoval Dušek po svém. "Omlouvat se nehodlám ani omylem," řekl Dušek pro televizi Nova.

Karolina Brožová, Petra Kotvová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688