TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.02.2010 12:06:01

Paroubek: Důchodová reforma musí být mezigeneračně solidární

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nejlepší důchodovou reformou je podpora rodin s dětmi, propopulační opatření, využití pozitivní ekonomické migrace, podpora ekonomického růstu a potírání nezaměstnanosti, řekl v úterý předseda ČSSD Jiří Paroubek na mezinárodní konferenci k penzijní reformě.

"Jedno židovské přísloví praví: Každý chce dlouho žít, ale nikdo nechce stárnout. Jde nám především o to, aby stáří bylo důstojné, aby bylo štěstím. V době upřednostňující konzum a okamžitý efekt bychom měli obrátit svou mysl k povinnosti. Jde o to nevnímat ekonomicky neaktivní občany jako kouli na noze, ale jako nás samotné," uvedl Paroubek.

Během svého vystoupení zdůrazňoval především fakt, že důchodový systém je ve své podstatě povinností postarat se o ty, kteří se na našich životech dříve sami aktivně podíleli. Krize postavila důchodovou reformu do jiného světla a v pojetí pravice je jen krycím jménem pro přesun odpovědnosti státu na občany, myslí si předseda sociální demokracie.

"Pryč jsou teze o mezigenerační solidaritě. Okamžitý prospěch, individualismus a jistá míra sobeckosti se staví nad solidaritu napříč věkovými skupinami obyvatelstva. Důchodový systém má být důkazem naší vyspělosti. Fundamentální otázka tedy je, zda rušit přerozdělování a mezigenerační solidaritu, či zda přejít na systém nesdílení rizika, kde je na jednotlivci, jak se o sebe postará," pokračoval Paroubek s tím, že by druhá možnost znamenala zavedení zcela nového systému individuálního soukromého spoření.

"To už není skutečný systém, protože nezaručuje určitou výši sociálních dávek či určitou úroveň," upozornil.

Paroubek přiznal, že současný systém mezigenerační solidarity založený na průběžném financování důchodového účtu má své slabiny: "Jedna spočívá v možném propojení důchodového účtu a státního rozpočtu. Kam takové propojení vede, jsme mohli sledovat před nastoupením vlád sociální demokracie. Našim prvním úkolem je tedy zajistit samostatnost důchodového účtu."

V současné době podle předsedy ČSSD připadají v Evropské unii čtyři ekonomicky aktivní občané na jednoho důchodce. V roce 2050 to budou dva aktivní občané na důchodce.

"Nejlepší důchodovou reformou je aktivní politika podpory rodin s dětmi, propopulační opatření, využití pozitivní ekonomické migrace, podpora ekonomického růstu a současně potírání nezaměstnanosti. V takovémto komplexu můžeme hovořit o opatřeních vedoucích ke stabilizaci důchodových účtů," vypočetl Paroubek a pokračoval: "Průběžný systém financování má řadu nesporných výhod. Je neutrální k inflačním vlivům, je jistotou pro svou vlastní povahu neziskového pojetí spoření na důchod, je systémem založeným na solidaritě a úctě ke stáří. Zejména je ale tradičním a je možné ho modifikovat bez větších nákladů."

Oproti tomu stojí podle předsedy ČSSD revoluční neoliberální teorie, která zjednodušeně říká, že je každý svého štěstí strůjcem. "Zde není místo pro solidaritu, ale pro sobeckost. Přechod z průběžně financovaného systému k důchodu fondovému je také velmi nákladný. Českou pravici k preferenci soukromého spoření na důchod vede obrovský a zajištěný pravidelný tok finančních prostředků na důchodovém účtu," uvedl.

Mimo moc trhu by ale měly zůstat některé oblasti, těmi jsou například sociální oblast, zdravotnictví a školství, myslí si Paroubek.

"Průběžný systém je nutné zachovat a doplnit o regulované a pečlivě hlídané fondové systémy na bázi dobrovolnosti. Důchodová reforma musí vést k tomu, aby starý člověk mohl život nejen milovat, ale i žít," dodal Paroubek.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688