Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Akcie ve světě  |  18.02.2010 15:13:06

Barron´s: Respekt nade vše - nejuznávanější firmou je Apple


Colosseum

Jako každý rok tak i letos si Barron's pohrál s hodnocením jednoho sta nejvíce respektovaných společností světa - The World's Most Respected Companies. Jejich prestiž je vždy doprovázena poměrně významnou performací akcií a to je přesně to, co investoři rádi slyší a rádi sledují.

Respekt, který si společnosti zasloužily, není určitě ničím náhodným. Investoři se ale k těmto společnostem vrací více méně z jednoho prostého důvodu - tyto společnosti dokáží dlouhodobě jejich vlastní hodnoty udržovat, což se o mnoha dalších říct nedá. V těžkých časech nezaznamenávají takové ztráty, a pokud ano, tak je v přijatelném horizontu dokáží zredukovat nebo úplně vymazat.

Kdybychom si chtěly zmíněné hodnoty více přiblížit nebo zdůraznit, pak se budeme soustředit především na sílu managementu. Dále pak na etické obchodní principy, obchodní strategie, inovaci produktů a růst zisku a příjmů.

Pokud byste jako akcionář Apple Inc (AAPL) usnul silným spánkem v létě roku 2008 a vzbudil se o Vánocích 2009, sotva si všimnete, že se s Vašimi akciemi něco stalo (přitom akcie ztratily na 60% své hodnoty). Nyní se cena pohybuje kolem 200 USD za akcii, ale cílové ceny od renomovaných brokerských firem se pohybují kolem 280 USD.

Apple tak právem stanul na prvním místě v žebříčku nejuznávanějších společností na světě. Horskou dráhu, která provázela rok 2008, zvládl snad ze všech nejlépe. Není neobvyklé, že v horní části žebříčku se standardně pohybuje několik firem a letos tomu v některých případech nebylo jinak. Johnson & Johnson (JNJ), sklouznul z prvního místa na druhé, kde vystřídal Berkshire Hathaway (BRK/A). Tomu patří tentokrát až pátá příčka. Třetí místo patří Procter & Gamble (PG). Překvapením může být IBM (IBM), které si z desátého místa polepšilo na čtvrtou pozici. Naopak Wal-Mart Stores (WMT) se z pětky propadl až na jedenáctku.

Myslíte si třeba, že McDonald's (MCD), který dělá “jenom burgery” může být respektovanou společností? Kdo tipuje, že ano, má pravdu. Tato společnost má nespočet inovací a velmi solidní zisky. Patří jí tak zásluhou sedmé místo.

Máme zde však i nepopulární příčky u samotného dna žebříčku. Bezesporu právem si 99. místo zaslouží ruský Gazprom (OGZPY) a zcela nejhorší hodnocení nemůže patřit nikomu jinému než Citigroup (C). Před lety se tato společnost naopak pohybovala v předních místech. Zde tak doslova platí: “Jednou si nahoře a jednou dole”.

Další “hříšníkem” je General Electric (GE). V roce 2005 se pohyboval na samé špičce. A dnes? 74. místo, loni 43. místo. Wells Fargo (WFC), nyní 49. místo, dříve jedenadvacítka. ConocoPhillips (COP), číslo 46, dříve osmadvacítka. Google (GOOG) a Qualcomm (QCOM) jsou naopak příznačnými skokany, z 23. místa na 8. místo a z 53. místa na 28. místo.

Do seznamu Barron's však přibylo i 22 nových jmen. Mezi nimi je např. Goldman Sachs (GS) na 30. místě, Rio Tinto (RIO) na 70. místě, Daimler na 48. místě, Vale (VALE) na 72. místě nebo ruský Rosneft (ROSN.Russia) na 98. místě. Zmizela naopak jména jako Eli Lilly (LLY) nebo Endesa (ELE.Spain).

Pokud by někomu tento žebříček přišel snad jako nedostatečný je tu samozřejmě např. ještě časopis FORTUNE, kde se také pravidelně objevují různá hodnocení. Jako příklad lze uvést nedávno prezentovaný seznam: „Sto nejlepších společností pro práci“, kde se na prvním místě umístila firma SAS na druhém Edward Jones a na třetím Wegmans Food Markets nebo „Sto nejrychleji rostoucích firem na světě“, kde první příčka patří Research In Motion (RIMM), druhá příčka firmě Sigma Design (SIGM) a trojka čínské firmě Sohu.com (SOHU), anebo „Padesát nejobdivovanějších společností“. Zde se na prvním místě objevila firma Apple Inc (AAPL) v těsném závěsu pak společnost Berkshire Hathaway (BRKA) a za nimi pak japonská Toyota Motors (TM). Poslední padesáté místo pak v tomto hodnocení zaujala ještě firma Samsung Electronics.

www.akceatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688