TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  16.02.2010 08:52:00

E15: Stát dává obří ekozakázky bez výběrových řízení

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Společnost Purum má za 560 milionů korun zlikvidovat starou zátěž v areálu bývalé továrny Walter Engines v Praze Jinonicích; práci přitom získala bez výběrového řízení. V úterý to uvedl deník E15.

Ministerstvo využilo paragraf v zákoně o veřejných zakázkách, podle něhož může v krajně naléhavých nebo havarijních situacích výběr dodavatelů urychlit. "Ministerstvo preferuje otevřené zadávací řízení, ale v případě havarijních stavů není dostatečný časový prostor pro jeho uspořádání," uvedla mluvčí ministerstva financí Zuzana Chocholová.

O tom, že areál Waltrovky patří k nejvíce znečištěným místům v hlavním městě se však mluví už několik let. Podle informací deníku E15 bylo záminkou pro vyhlášení havarijního stavu nebezpečí, že spodní vody obsahující agresivní látky mohou narušit izolaci tubusu metra mezi stanicemi Radlická a Jinonice.

To však pražský dopravní podnik vyvrací. "Provádíme pravidelná měření, která by nám odhalila jakékoli změny konstrukce. Nic takového nehrozí," uvedl mluvčí podniku Ondřej Pečený.

Havarijní stav Waltrovky podle Chocholové schválilo ministerstvo životního prostředí. Ministerstvo financí oslovilo kvůli vyčištění Waltrovky pět společností již zmiňovanou firmu Purum, Vodní zdroje, Ekosystem, Ekom CZ a Rumpold. Díky tomu se údajně podařilo snížit původně očekávanou cenu o devatenáct milionů korun.

Stát se k likvidaci ekologických škod vzniklých před rokem 1992 zavázal při privatizaci. Novým vlastníkům zamořených území slíbil, že odstranění ekologických škod zaplatí. Několik desítek zátěží už stát začal postupně řešit. Jenže zamořených lokalit je přes dvě stě. Proto se vláda pokusila vypsat ekologický supertendr, který by zatím nesanovanou zátěž jednou provždy vyřešil. Zakázka ale kvůli odporu politických
stran musela být zrušena.

Česká inspekce životního prostředí odhadovala, že náklady na odstranění všech zbývajících škod nepřevýší 40 miliard korun. Stát byl ochoten zaplatit 114 miliard.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688