Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  11.02.2010 09:28:40

ČS - koment 11.2. - emise SD, US exit začíná, jednání o Řecku

ČR + region

·    Ve včerejší aukci čtrnáctiletého dluhopisu 5,70/24 bylo prodáno za 5,5 mld dluhopisů (z toho za 2 mld si ponechalo ministerstvo financí). Maximální výnos dosáhl 5,183%, průměrný 5,158%. Ministerstvo financí kvůli pro něj neakceptovatelnému růstu výnosů snížilo objem emise na polovinu. Poukázalo přitom na možnost levnějšího financování emisí v zahraničí. Zájem o aukci byl vysoký, celkem bylo poptáváno za 13,67 mld dluhopisů (poměr poptávky a nabídky 4,51). Vysoký byl také zájem o aukci polských dvouletých dluhopisů, ve které se prodalo za 6,6 mld PLN dluhopisů při poptávce 17,7 mld PLN. Díky vysoké poptávce mírně klesly výnosy. Rozdíl v pohybu výnosůČR a Polsku souvisí především s maturitou dluhopisů: při zvýšené nervozitě dávají investoři přednost nižšímu riziku, tedy kratší duraci. Obě aukce však potvrdily, že zájem o státní dluhopisy v našem regionu je vysoký a momentálně nehrozí problémy s financováním. Pro srovnání: Portugalsko v aukci svých desetiletých dluhopisů v objemu tří miliard EUR nabídlo výnos nad tržním, aby si zajistilo dostatečnou poptávku.

·   Měny v regionu včera lehce posilovaly kvůli mírně optimističtější náladě na trzích. Další vývoj bude hodně záviset na výsledku setkání představitelů EU. Trh čeká, že bude nějak řešena napjatá situace kolem řeckého státního dluhu. Pokud se tak stane a bude nabídnuto důvěryhodné řešení, pak lze čekat další posílení měn v regionu. V opačném případě by se měny v regionu měly opět dostat pod tlak.

Svět

·   Americká obchodní bilance za prosinec skončila nečekaně vysokým schodkem ve výši 40,18 mld USD. Hlavní příčinou byly vyšší dovozy ropy. Export pokračoval v solidním růstu, což je pozitivní z hlediska růstu ekonomiky. Vyšší než očekávaný schodek je vedle velkoobchodních zásob další indikací, že dojde ke snížení odhadu růstu HDP za čtvrté čtvrtletí minulého roku.

·   Dnešní setkání představitelů EU, které by se mělo zabývat ekonomickou strategií na příštích deset let, bude sledováno hlavně kvůli očekáváním, že bude nabídnut plán jak řešit napjatou situaci kolem Řecka a některých dalších států EMU. Spekuluje se o možnosti garance řeckého dluhu za podmínky, že budou přijata další úsporná opatření na snížení řeckého rozpočtového deficitu. Dopad dnešní schůzky na náladu na trhu může být zásadní.

·   Prezident Fedu Bernanke ve svém včerejším projevu naznačil postup odstraňování mimořádných opatření na podporu finančního sektoru a ekonomiky. Základní sazba Fedu by měla zůstat beze změny poblíž nuly delší dobu, ale diskontní sazba může být zvednuta v dohledné době. Důležité také je, že Fed nebude reinvestovat peníze, které získá ze splátek hypotečních cenných papírů, které drží. To povede k postupné redukci jeho momentálně hodně nafouklé rozvahy. V budoucnu, až se oživení upevní, by mohl v zájmu zrychlení redukce své rozvahy držené dluhopisy i prodávat. Cílem je, aby v portfoliu Fedu nakonec zůstaly jen stání dluhopisy. Bernankeho včerejší projev lze označit za relativně jestřábí.

 

 

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

29.11.2010ČS - koment 29.11. - týdenní restart Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
15.06.2010ČS - koment 15.6. - Bullard proti Řecku Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.03.2010ČS - koment 24.3. - pomoc Řecku, US makro Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688