Petr Kalina (NEWTON IS)
Akcie v ČR  |  14.10.1999 10:21:24

Slovenská privatizace - III. vlna - bude podvod na lidech pokračovat ?

 

Slovenská privatizace

III. vlna - bude podvod na lidech pokračovat ?

Na Slovensku podobně jako v České republice se pozvolna rozjíždí privatizace strategických firem, tzv. perliček v majetku státu. Národní rada Slovenské republiky ( NR SR ) schválila před necelým měsícem (17.9.1999) novelu zákona O podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby, která zrušila zákon o strategických podnicích, čímž byla umožněna privatizace bank, plynáren, energetik, pošty a telekomunikací. Zákon zároveň stanovuje zachování minimálně 51 % akcií v majetku státu (resp. FNM ) - týká se to Státního plynárenského podniku ( SPP ), Transpetrolu, Slovenských elektráren (SE ) a rozhodných závodů. Vláda rozhodne o zachování majetku státu v Slovenské spořitelně ( SLSP) a pojišťovně ( SP ). Největší zájem ze strany investorů se očekává u 34 % balíku SPP. Současně vláda má za úkol do 31.12.1999 předložit NR SR správu o způsobu a časové posloupnosti splácení privatizačních dluhopisů. O privatizačních dluhopisech, I. a II. vlně privatizace na Slovensku pojednává článek, který si můžou zájemci prohlédnout prostým kliknutím na odkaz: Slovenská privatizace - I. a II. vlna

Vaše Vlna Privatizace ( VVP )

Několik týdnů před ( ! ) schválením novely "privatizačního" zákona zveřejnil svůj vskutku originální projekt pan František Mojžíš, generální ředitel úspěšné firmy Drukos, s.r.o. Tato společnost, založená v roce 1989 původně jako družstvo, se dnes orientuje na prodej a leasing automobilů, prodej spotřební elektroniky, montáž rodinných domků atd. Letošní tržby firma odhaduje na 4,5 mld. Sk. Projekt Vaše Vlna Privatizace (VVP) spočívá v založení sdružení podle občanského zákoníku, jehož účelem je kumulace majetku získaného od fyzických osob - neplátců DPH. Toto sdružení bez právní subjektivity chce nashromáždit od plnoletých Slováků jejich úspory s cílem koupit některý z privatizovaných akciových balíků. Mojžíš odhaduje, že získá až 40 mld. Sk, což by znamenalo, že každý plnoletý občan SR by musel vložit do sdružení přinejmenším (!!!) 10000 Sk. Projekt vychází z myšlenky, že prostý občan nemá šanci získat majetek v hodnotě několika desítek miliard Sk, ale sdružení touto šancí disponuje. Lákadlem pro získání členů je 100 %-ní výnos, který sdružení slibuje ve smlouvě, která se mi dostala do rukou. Přesněji slibuje, že do 1 roku po nabytí akcií privatizovaného podniku odkoupí od člena sdružení tyto akcie, které budou na jeho majetkovém účtu za dvojnásobek sumy vložené členem do sdružení. Troufám si tvrdit, že každá komise pro cenné papíry ( KCP ) by se tuto obstaravatelskou činnost nákupu cenných papírů na cizí účet "neobchodníkem" s cennými papíry snažila zatrhnout nebo by alespoň na její pochybnost upozorňovala. Na Slovensku však KCP dosud neexistuje ( !? ). Smlouva uvedenou záležitost řeší prostou povinností člena sdružení zplnomocnit správce majetku k nabytí akcií. Správcem majetku je vytvořená dcera Drukos-výnos (opět právní forma s.r.o). Do doby privatizace je vklad člena úročen běžnou sazbou z běžného účtu v SLSP. Vklad i budoucí akcie zůstávají majetkem člena, který před privatizací může smlouvu vypovědět. Vkládat je možné již od začátku září 1999. Mojžíš vyhlásil, že o dohled nad projektem byla požádána nezávislá organizace Transparency International ( J ).

Projekt VVP evidentně těží ze špatné pověsti slovenských investičních fondů a nedůvěry v kapitálový trh. Navíc je Drukos znám svým úspěšným hospodařením a velkou sítí poboček. Donedávna byl přímo propojen dokonce s humanitární Společností na podporu chudých a nemocných. Politici se staví k Mojžíšově aktivitě bohužel s ještě mírnějším despektem než největší slovenská média.

Nejen, že je patrná nereálnost jeho plánu získat několik desítek miliard slovenských korun, projekt navíc připomíná obdobné Koženého sliby z roku 1992. Kožený však tehdy slíbil jistotu desetinásobku ( ne "jen" dvojnásobek ) a část akcionářů skutečně vyplatil. Je velká škoda, že na Slovensku patrně neexistují investiční společnosti, které by dokázaly získat důvěru občanů dosažením solidního výnosu při únosné míře rizika. Občané, kteří chtějí rozmnožit svůj majetek, pak sedají na lep pochybným slibům pochybných subjektů.

Petr Kalina, analytik

Připomínky k článku posílejte na můj email: Petr_Kalina@hotmail.com

Další články najdete na mé homepage: http://www.multiweb.cz/welcome

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688