TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  25.01.2010 15:11:01

Špidla půjde do Senátu, oznámil Paroubek (25.1.2010)

Mediafax

PRAHA -

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v pondělí oznámil, že Vladimír Špidla, dosavadní eurokomisař a bývalý předseda sociální demokracie a premiér, je připraven na podzim kandidovat do horní komory paramentu.

"Předpokládám, že bude jednou z hlavních tváří naší strany na podzim," prohlásil šéf socialistů. "Vladimír Špidla je velmi kvalitní člověk, který může svými zkušenostmi především v sociální oblasti ČSSD hodně pomoci," řekl Paroubek s tím, že by eurokomisař byl významnou posilou senátorského klubu ČSSD.

"Od 10. února, kdy skončí své povinnosti v Bruselu, spolu budeme velice úzce spolupracovat. Předpokládám, že proběhne brzy obdobná mezinárodní konference jako minulý týden. Ta by se týkala především sociálních otázek a Vladimír Špidla má k těmto otázkám co říci, má s nimi velké zkušenosti," uvedl Paroubek.

Špidla pochází z Jindřichova Hradce, pokud projde primárkami, kandidoval by zřejmě v jižních Čechách, vedení ČSSD však podle Paroubka nijak netlačí na region, ve kterém by Špidla kandidoval.

"Myslím, že obvod, který si zvolí Vladimíra Špidlu jako svého kandidáta, bude mít plnou podporu vedení," dodal předseda sociálních demokratů. Špidla v rozhovoru pro časopis Euro řekl, že kandidovat bude na Českokrumlovsku. "Předložil jsem kandidaturu pro volební obvod Český Krumlov. Nyní postupně probíhá demokratický proces, který se uzavře na konci února," řekl eurokomisař Euru.

Vladimír Špidla převzal v roce 2001 vedení ČSSD po Miloši Zemanovi a v roce 2002 se po volbách, které vyhrála sociální demokracie, stal premiérem trojkoaliční vlády ČSSD, US-DEU a KDU-ČSL. Po vládní krizi v červnu 2004 podal demisi a na jeho místo v čele vlády i strany nastoupil dosavadní místopředseda ČSSD a ministra vnitra Stanislav Gross. Špidla poté odešel do Bruselu, kde se v listopadu 2004 stal prvním eurokomisařem za Českou republiku.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688