X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  11.12.2009 09:23:03

Daily: Čtvrteční seance indexům pomohla růst, dolar své pozice drží

Čtvrteční seance se nesla v duchu korekce dřívějších výprodejů, a to i přestože jak z Evropy, tak ze Spojených států tentokrát nepřišly žádné zásadní nové zprávy.

Ekonomická data dokonce mírně zaostávala, když zklamala jak italská, tak francouzská průmyslová produkce, které v říjnu skončily hluboko pod většinovým konsenzem na trhu. V Evropě se ale mez nejzajímavější fundamenty včera zařadilo rozhodování Bank of England o úrokových sazbách a dalším vývoji měnové politiky. To však nakonec příliš nových zpráv nepřineslo. Banka totiž ponechala beze změny jak úrokové sazby (0,50 %), tak velikost své Asset Purchase Facility (200 mld. GBP), prostřednictvím které dosud vykupovala vládní i korporátní dluhopisy, ve snaze rozšířit zadrhnutý úvěrový kanál. Velmi strohý byl navíc tentokrát i doprovodný komentář, ve kterém banka pouze uvedla, že vhodná velikost její facility bude v budoucnu ještě přezkoumána, čímž si zatím drží pootevřená vrátka k jejímu případnému navýšení. Detaily hlasování budou známy až za dva týdny, přičemž bude velmi zajímavé sledovat především to, zdali se opět našli někteří členové, kteří zvedli ruku pro navyšování objemu vykupovaných dluhopisů.

Ze Spojených států včera přišly mezi nejzajímavějšími výsledky údaje z pracovního trhu a americká obchodní bilance. Ani jeden z obou ukazatelů přitom nijak nepřesvědčil. Počty nově podaných žádostí o podporu rostly v minulém týdnu ze 457 tis. na 474 tis., což bylo o deset tisíc žádostí vyšší číslo, než většinové odhady na trhu. Dalšího snížení se ale naopak dočkal celkový počet žadatelů o podporu, který klesal z 5 460 tis. na 5 157 tis.

Ani americká obchodní bilance tentokrát nezanechala nijak oslnivé výsledky. Ta skončila v říjnu deficitem 32,9 mld. dolarů, což byl nižší deficit než v minulém měsíci a zároveň nižší, než s jakým počítal většinový konsenzus (36,9 mld.). Otázkou ale je, jedná-li se skutečně o dobrou zprávu. Především země závislé na americké poptávce (Německo, Japonsko) mohou její pokles v budoucnu velmi negativně pociťovat. Americký import totiž v říjnu téměř stagnoval, když se zvyšoval pouze o 0,7 mld. dolarů, zatímco export rostl o slušných 3,5 mld.

I přes smíšená data a stále přetrvávající nervozitu na trzích, včera obchodníci využili příležitosti a pustili se opět pozvolna do nákupů rizikovějších aktiv, což se projevilo jak na akciovém trhu, tak na trhu s dluhopisy. Jen v Evropě si proto index eurostoxx50 připisoval 1,18 %, zatímco v USA rostl S&P500 o slušných 0,58 %. Výnos z desetiletých T-Notes se pak zvyšoval o 6,4bsp. a po delší době se vrátil zpět ke hranici 3,50 %.

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688