TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.12.2009 08:51:00

SJEZD ZELENÝCH - FOCUS: Strana zelených zažila bouřlivý rok

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Po loňském sjezdu Strany zelených její tehdejší předseda Martin Bursík tvrdil, že je strana silnější, přesto si zelení vloni prošili mnoha vyhrocenými situacemi, které vyvrcholily pádem preferencí pod pět procent, hranici nutnou pro účast ve sněmovně. Pomoci má zeleným nadcházející sjezd v Brně.

Bývalý předseda Strany zelených Martin Bursík po loňském sjezdu strany v Teplicích avizoval, že je strana silnější a soudržnější. Brzy se však ukázalo, že vyšachování vnitrostranické opozice z vedení klid nezajistí.

"Bursík byl osobnost, ze které zelení dost těžili. Přinesl do strany liberální prvky, díky nimž získala část voličů, kteří dříve odevzdávali hlasy malým stranám typu US-DEU a Občanské demokratické alianci," myslí si politolog Bohumil Doležal. "Bohužel to byla jeho liberálnost, která nejvíce vadila zelenému křídlu strany," dodává.

Právě s vůdčí postavou levicověji smýšlející části zelených Danou Kuchtovou se Bursík dostával do největších rozepří. Již tehdy Kuchtovou podporoval Matěj Stropnický, který hodlá v Brně kandidovat na post předsedy strany proti Ondřeji Liškovi.

Těžkou ránu pro Bursíkův obnovený mandát z teplického sjezdu strany znamenaly říjnové krajské a senátní volby v loňském roce. V nich strana nezískala žádného senátora, ani křeslo v krajském zastupitelstvu. Rozpory ve straně se po říjnových volbách začaly stupňovat a vyvrcholily odchodem Olgy Zubové a Věry Jakubkové z poslaneckého klubu Strany zelených. V lednu 2009 pak následovalo definitivní rozštěpení uvnitř strany, když vznikla frakce Demokratická výzva. V ní se kromě Zubové, Jakubkové a Martina Čáslavky angažovala také Bursíkova rivalka Dana Kuchtová.

Několik dní po vzniku Demokratické výzvy obdržela Ústřední revizní komise strany podnět Jihomoravské krajské organizace, který členy frakce obviňoval z porušování stanov. Komise navrhla Republikové radě vyloučit Olgu Zubovou, Věru Jakubkovou, Martina Čáslavku a Danu Kuchtovou ze strany, k samotnému vyloučení došlo 8. března 2009.

24. března již bývalé poslankyně zelených Olga Zubová s Věrou Jakubkovou hlasovaly pro vyslovení nedůvěry vládě Mirka Topolánka (ODS). To mělo pro Stranu zelených těžké důsledky, protože ztratila své ministry.

"Musíme si uvědomit, v kolika lidech se Strana zelených dostala do Poslanecké sněmovny. Přesto dokázala ve vládě Mirka Topolánka získat čtyři ministerská křesla, čímž získala poměrně velký vliv," řekl k pozici zelených ve vládě politolog Jan Kubáček.

Vaz zlomily Martinu Bursíkovi červnové volby do Evropského parlamentu, ve kterých zelení získali pouhá 2,06 procenta hlasů. Bursík se poté rozhodl rezignovat na post předsedy Strany zelených a stáhl se z vrcholové politiky. Jeho místo ve straně zaujal dosavadní první místopředseda Ondřej Liška.

Od Strany zelených se navíc odvrátil i dosavadní sponzor jejích kampaní Jaromír Soukup. Ten vložil finance do předvolební kampaně nově vzniklé Demokratické strany zelených, jejíž předsedkyní se stala Olga Zubová.

Po eurovolbách od zelených odešel i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který byl společně s Martinem Bursíkem mediálně nejvděčnější tváří strany. Jeho obliba je patrná i v současné době, kdy dělá předsedu nově vzniklé straně TOP 09.

Strana zelených se také podílela na vzniku úřednické vlády Jana Fischera, do níž nominovala dva kandidáty ministra pro lidská práva Michaela Kocába a ministra pro životní prostředí Ladislava Mika.

Ve dnech 4. až 6. prosince čeká stranu sjezd v Brně. Na něm se bude jednat o změně stanov a bude zvoleno nové vedení. Hlavními kandidáty na post předsedy jsou dosavadní šéf strany Ondřej Liška, zastánce levicovější politiky strany Matěj Stropnický a bývalý šéf pardubických zelených Jan Linhart.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688