X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  02.12.2009 10:23:07

US - listopadový prodej aut potvrzuje loudavé oživení sektoru

Prodej automobilů v USA v listopadu opět rostl a definitivně potvrzuje oživení spotřebitelské poptávky a postupnou stabilizaci sužovaného odvětví, které tvrdě postihla globální finanční krize. Roční prodej domácích značek v době po skončení šrotovného a vrcholící nezaměstnanosti překvapivě dosáhl 8,2 milionů vozidel po 7,9 milionů v říjnu a 6,7 milionů v září. V srpnu podpořil stimul prodej nad hranici 10 milionů jednotek.

Kombinovaný roční prodej domácích a zahraničních značek skromně zrychlil z 10,45 mil na 10,93 milionů. Vloni dosáhlo roční tempo 10,41 milionů. Analytické odhady očekávaly v listopadu ročním tempo 7,75 milionů a kombinovaný prodej 10,5 milionů vozidel.

Podle statistik Autodata a Ward´s Auto InfoBank se v listopadu prodalo 746 tisíc vozidel oproti 743 tisíc před rokem, což byla stále druhá nejnižší hladina od roku 1983. Domácí korporace vyjádřily optimistický výhled pro rok 2010 a navýšení produkce pro 1Q. Ford o 58% na 550 tisíc jednotek a GM dokonce o 130% na 650 tisíc jednotek.

Meziroční prodej největší americké automobilky GM kterou převzal stát zpomalil o 1,8%, poklesem prodejů útlumových značek Pontiac, Saturn, Hummer a Saab a naopak vzestupem poptávky po Chevrolet, Buick, GMC a Cadillac. Třetí největší automobilce Ford Motor, která unikla bankrotu, prodej stagnoval. Čtvrté US top Chrysler, kterou převzal italský Fiat, poptávka meziročně klesla o 25%. Celkový podíl amerických značek na trhu sezónně klesl o 3% na 45%.

Největší světové automobilce, Toyota Motor rostl meziroční prodej v USA o 2,6%. Nejprodávanějším modelem je stále Camry s počtem 322 tisíc jednotek, druhou příčku drží Corolla/Matrix a až šestou pozici domácí Ford Fussion. Prodej Honda meziročně zpomalil o 2,9%. Model Accord je v USA na třetí příčce s počtem 261 tisíc prodaných vozidel. Nissan oznámil 21% růst poptávky, Altima je v USA pátý nejprodávanější vůz. Mimořádný zájem byl i o vozy Subaru, prodej meziročně vzrostl o 24%.

Korejská automobilka Hyundai a světové šestka oznámila opět nejvyšší prodej v USA. Zásluhou sedanu Sonáta stoupla meziroční poptávka o 46%. Sesterské Kia prodej vyskočil o 18%. Podíl asijských automobilek se v říjnu na americkém trhu zvedl o 3% na 46,9%.

Evropské automobilky si v listopadu vedly v USA relativně dobře a podíl na trhu rostl o 0,3% na 8,1%. VW a Daimler reportoval 9% meziroční zrychlení prodejů, Porsche kterou převzal VW nečekaně rostl prodej o 18%, BMW se naopak snížil o 8%.


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 15:53  Komoditní boom způsobují opět centrální banky Kryštof Míšek (Argos Capital)
Pá 14:31  Nezaměstnanost v USA klesla (4.10.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688