TNBiz (TN.cz)
Pohledávky  |  02.11.2009 01:30:12

E15: Exekuce by měly být nadále jednodušší a rychlejší

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Nový exekuční řád má chránit i dlužníky. Nemělo by už dojít k zabavení milionové nemovitosti za tisícikorunový dluh, uvádí pondělní vydání deníku E15.

Způsob vypořádávání dluhů exekucemi se výrazně mění. V listopadu totiž začal platit nový exekuční řád. „Budeme zavaleni agendou, která se přesouvá ze soudů na exekutory. Nový řád má exekuce zjednodušit, ale zatím panují trochu obavy,“ uvedla mluvčí Exekutorské komory Monika Zajícová. Novela řádu má zjednodušit a zrychlit exekuce, navíc bude chránit i dlužníky. Nemělo by se například už stát, že exekutor zabaví milionovou nemovitost za tisícikorunový dluh. Právě z pevného stanovení pořadí exekucí mají exekutoři obavy. Řád totiž stanovuje, aby exekutor postupoval v pořadí: mzdy, účty, pak movité a nakonec nemovité věci. „Může se stát, že se dlužník takto předčasně dozví o exekuci, takže pak může nějak zašantročit majetek,“ řekl E15 exekutor Arnošt Hofman. Ten zároveň říká, že sám u malých pohledávek šel většinou cestou domluvy s dlužníkem. Pokud bylo dluhů moc, exekutor sáhl najednou na veškerý majetek.

Řád přináší další změny: Například o odkladu, zahájení i ukončení exekuce bude nově rozhodovat exekutor, a nikoli soud. Pokud exekutor zabaví majetek třetí osobě, ta se může odvolat přímo k exekutorovi a nemusí jako dosud na soud. Dlužník má nyní nově právo rozprodat svůj majetek sám pokud věřitelé a exekutoři souhlasí. Pokud dlužník vypořádá své dluhy do 15 dnů od výzvy, k exekuci nedojde. Exekutorská obec se podle svých zástupců na implementaci řádu připravila. „Jaké problémy ale v praxi vyvstanou, to samozřejmě ještě nevíme,“ dodal Hofman.

Exekutorská komora spustila počátkem října aplikaci portaldrazeb.cz, na které mohou exekutoři inzerovat jimi pořádané dražby. Dosud tam byly jen nemovitosti, od včerejška je možné inzerovat i dražby předmětů zatím se tam ale žádný neobjevil. Šéf Asociace dražebníků Jiří Bureš ale řekl, že dosavadní úprava dražeb exekutorů je nedostatečná. „Největší problém je v tom, že exekutoři dávají dražby na vlastní portál pouze dobrovolně, takže ne všichni to dělají. My prosazujeme, aby exekutoři museli dražby povinně inzerovat na portále veřejné správy Centrální adresa,“ uvedl Bureš. To, že exekutoři nemusejí dražby povinně oznamovat, poškozuje podle něj dlužníky, věřitele i celý dražební trh. „O exekucích, které se oznamují jen na vývěsce, nikdo neví, takže na dražbu nikdo nepřijde a výtěžek je nízký, navíc v takových dražbách může docházet k pletichám. Exekutoři často na těchto dražbách začínají vyvolávat na zlomku odhadní ceny, což dražebníci nedělají, ti začínají právě na odhadní ceně. To pak poškozuje celý byznys,“ dodal Bureš.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688