TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  23.10.2009 11:31:01

Janota varoval před ještě vyšším deficitem v roce 2011

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci pustili v pátek návrh státního rozpočtu na rok 2010 do druhého čtení. Ministr financí Eduard Janota před hlasováním v závěrečném projevu reagoval na připomínky, výtky a návrhy poslanců k vládnímu návrhu zákona, které během posledních tří dnů v Poslanecké sněmovně zazněly.

„Nesdílím názor, že jsme drasticky snižovali sociální výdaje. Vláda se ale ve svém květnovém prohlášení zavázala k deficitu kolem pěti procent, což se nakonec kvůli hospodářskému vývoji ukázalo jako mnohem komplikovaněji dosažitelné,“ obhajoval Janota svůj návrh rozpočtu. „Důchody se v příštím roce nebudou valorizovat, protože nebude naplněna podmínka dvouprocentní inflace. Suma sumárum, k žádným radikálním změnám v rámci mandatorních výdajů nedošlo a za tím si stojím,“ řekl Janota.

Na připomínky poslance Petra Nečase (ODS), kterému se nelíbí zvyšování daní, Janota namítl, že není možné sahat pouze na výdajovou stránku rozpočtu, ale je potřeba upravit i příjmy.

Janota se ohradil proti kritice plánovaného deficitu poslancem Vlastimilem Tlustým (nezařazen) a poukázal na to, že za jeho vedení resortu financí počítal Tlustý i při růstu HDP šest procent se schodkem 120 miliard korun.

Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová zase kritizovala ekologickou „superzakázku“, na kterou stát vyčlenil až 115 miliard korun. Janota důrazně upozornil na to, že vláda ministra Fischera o vítězi zakázky nerozhodne, protože první možné nabídky padnou až kolem 30. června a ministr financí má poté povinnost do tří měsíců vybrat tu zakázku, která bude nejlevnější. V té době ale už nebude úřednická vláda včetně současného ministra financí u moci. Janota sněmovnu informoval o tom, že zadal audity, které mají zakázku prověřit a zprůhlednit.

Na předsedu Strany zelených Ondřeje Lišku se ministr obrátil se slovy, že resort školství „nebyl na rozdíl od jiných kapitol v rozpočtu krácen“ a přislíbil, že bude s ministryní školství Miroslavou Kopicovou jednat o navýšení prostředků z úspor z letošního roku.

Ve Sněmovně během uplynulých tří dnů zaznělo také velké množství kritických slov na adresu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), jehož finance rozpočet na rozdíl od jiných resortů v příštím roce navyšuje. Janota varoval, že v případě škrtů v SFDI, jehož peníze slouží ke kofinancování prostředků z evropských fondů, by mohla Česká republika o evropské dotace přijít.

Vzhledem k tomu, že ve Sněmovně nepanuje konsensus, vláda nebude předkládat další úsporná opatření, což ale znamená, že v roce 2011 bude schodek státního rozpočtu „velmi vysoký a budeme se za něj zodpovídat Evropské komisi,“ varoval Janota poslance.

„Jako velký problém vidím to, že i v dobách růstu HDP přes šest procent, kdy naše ekonomika produkovala enormní přebytky, kterých, troufám si tvrdit, nedosáhneme v dalších deseti letech, jsme se zadlužovali,“ uzavřel Janota své vystoupení.

V následném hlasování poslali poslanci rozpočet do druhého čtení poměrem hlasů 125:24. Proti návrhu rozpočtu hlasovali pouze komunisté.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688