TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  21.10.2009 10:01:01

Temelín by měli dostavět Francouzi, shodují se české politické špičky

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Americký viceprezident Joe Biden se v Praze bude přimlouvat za americký Westinghouse, který se přihlásil do tendru na dostavbu Temelína. Lídr ODS Mirek Topolánek nebo šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se ovšem shodují na tom, že vhodnější se jim jeví německo-francouzská společnost Areva.

"Pokud by jediným hlediskem bylo geopolitické a regionální, preferoval bych francouzsko-německou nabídku. Není a nemůže to být ovšem kritérium jediné. Rozhodující bude také cena, palivo, termín dodání, obchodní podmínky a další," řekl šéf ODS Topolánek. Podle něj bude ovšem výběr dodavatele nakonec stejně otázka tendru a nikdo by neměl být dopředu upřednostňován nebo diskvalifikován.

Exministr pro evropské záležitosti a kandidát na českého eurokomisaře Alexandr Vondra (ODS) připomíná, že energii z jádra Česko jednoznačně potřebuje a dostavbu Temelína proto není dobré odkládat. "Bude to strategická high-tech zakázka za několik set miliard korun, proto bych rozhodě preferoval, aby dodavatelem byla firma, která splňuje důležitá bezpečnostní a technologická kritéria a která je soukromá, nebo, ovládá-li ji stát, měl by to být náš spojenec," zdůraznil Vondra.

Senátor se proto domnívá, že z hlediska technologického i bezpečnostního není vhodný zejména ruský dodavatel. "Rusové by se museli hodně činit, aby nás přesvědčili, že jejich Volha je stejně kvalitní jako Mercedes, Mazda, Peugeot či Ford. Já bych si zatím Volhu nekoupil," shrnul s nadsázkou Vondra.

Stínový ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) je stejně jako jeho stranický kolega František Bublan přesvědčen, že primární bude při výběrovém řízení splnění technických a ekonomických parametrů. "Technické a ekonomické parametry, garance a lhůty musí být prioritním kritériem. Geopolitické hlediska nemůže být rozhodující," uvedl Urban.

Bublan ovšem upozorňuje, že i když odhlédneme od zahraničněpolitické otázky, a přihlédneme k technickým parametrům, ukazuje se jako nejvhodnější francouzská společnost. "Francouzský dodavatel by byl vhodný také z hlediska budoucího vývoje," uvedl Bublan a poukázal na to, že Francouzi mají bohaté zkušenosti se stavěním elektráren, které dokážou být vysoce výkonné a přitom relativně malé. Svůj výzkum také zaměřují například na recyklaci jaderného odpadu a jeho opětovné využití, podotkl Bublan.

"Diverzifikace zdrojů je důležitá, měla by se ovšem týkat zejména samotných surovin, jako jsou ropa nebo plyn. Při stavbě zařízení, jako je Temelín, se nejedná o otázku zcela relevantní," domnívá se Bublan.

Lídr TOP Schwarzenberg preferuje, aby zakázka zůstala v Evropě. "Nejlépe se mi jeví evropská varianta. Francouzský zájemce má největší zkušenosti a taktéž z hlediska politického bude přínosnější, když dodavatel bude z Evropské unie," řekl senátor.

Exministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) se svým šéfem souhlasí a zdůrazňuje otázku bezpečnosti. "Z bezpečnostního hlediska by v oblasti energií bylo rozumné orientovat se pokud možno na neruské dodavatele," sdělila poslankyně.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška kromě toho připomíná, že Rusko již získalo desetiletý kontrakt na dodávku palivových článků do obou českých jaderných elektráren. "Primární otázkou by mělo být omezování spotřeby energie, zvyšování výrobních kapacit až ve druhém sledu. Rozhodně je z pohledu energetické bezpečnosti vhodné co nejvíce diverzifikovat, čemuž by ruský dodavatel určitě nepřispěl," konstatoval Liška.

Podle šéfa lidovců Cyrila Svobody by politici neměli zasahovat do toho, kdo se dodavatelem nakonec stane. Jde podle něj o lobbing, který může jmenováním konkrétní společnosti fungovat pozitivně i kontraproduktivně, a některé společnosti dokonce vyřadit ze hry. Svoboda přitom dodává, že technické parametry a cena sice budou důležité, bezpečnostní hledisko opomenout však v žádném případě nelze. "Musí proběhnout řádné výběrové řízení, v němž nemohou být rozhodující jen technické parametry a cena, ale rozhodně také otázka bezpečnostní a strategická," řekl Svoboda.

O zakázku na dostavbu temelínské elektrárny se přihlásilo již 25 zájemců. Největší šance na vítězství mají podle odborníků ruský, americký a japonský dodavatel nebo francouzsko-německá Areva. Lobbisty mají tito zájemci z nejvyšších oficiálních kruhů.

Biden přitom není první, kdo amerického dodavatele propagoval. Již dříve lobbovala u ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského americká velvyslankyně. "Kontaktovala mě paní chargé d' affaires USA, že by se Westinghouse rád účastnil dostavby Temelína," potvrdil Tošovský.

Enormní zájem má však na zakázce také ruský Atomstrojexport z polostátního holdingu Rosatom. Ruský gigant podpořil při návštěvě Moskvy v polovině října i český prezident Václav Klaus. "Myslím, že je dobře, že se Rusko snaží podílet na dalším pokračování výstavby jaderné energetiky u nás v ČR," řekl Klaus po jednání se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem, s nímž podle neoficiálních informací diskutoval i možnost, že ruská společnost by se do dostavby zapojila v úzké kooperaci s tuzemskými energetickými společnostmi, například formou společného podniku.

Atomstrojexportu je zatím jediný z favoritů, který předložil konkrétní nabídku, zahrnující závazek, že 60 procent dodávek by obdržely právě české podniky. Tuto nabídku předal místopředseda ruské vlády Alexandr Žukov v polovině září ministru Tošovskému. "Panu Žukovovi jsem však řekl totéž co nyní americké chargé d' affaires Mary Thompson-Jonesové. Tendr je otevřený, nic víc slibovat nemůžeme," komentoval nabídku Tošovský.

Zakázka na dostavbu Temelína, kterou letos vyhlásila polostátní společnost ČEZ, dosahuje objemu půl bilionů korun, jež hodlá ČEZ na dostavbu investovat.

Společnosti se do výběrového řízení mohou hlásit do konce října. O zakázce se bude rozhodovat zřejmě v příštím roce. V roce 2011 by ČEZ chtěl již dostavbu zahájit. Vedle Temelína hodlá v budoucích letech dostavět taktéž elektrárnu Dukovany.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688