Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  06.09.2009 18:20:42

Janota navrhuje řešení mezi ODS a TOP 09


Televize Prima zřejmě ustoupila Otázkám Václava Moravce, s kteroužto relací se dosud časově překrývala, takže k obnovené premiéře došlo dnes v již 11:00, tedy před obědem. Uvidíme, jak se tento krok osvědčí, jak se bude chtít politikům do studia s prázdným žaludkem. Dnes se na besedu s novým moderátorem Šímou dostavili „dvojky“ ODS a KSČM, David Vodrážka a Povel Kováčik. Ústředním tématem, jak jinak, byla současná ústavní patálie, s čímž korespondovala anketní otázka: Je podle Vás ve veřejném zájmu, aby předčasné volby proběhly v říjnu?

Prima přinesla ještě jednu novinku, a tou je hodnocení názoru politiků ze strany „neutrálního“ diváka. Dnes jím byl nezletilý Mikuláš Kopas. Přínosnost tohoto kroku se jevila velmi diskutabilní, lze předpokládat, že diváci budou jeho hodnocení posuzovat podle svého naturelu, a to v zásadě buď jako roztomilé nebo na druhé straně groteskní. Pokud tato praxe bude ovšem pokračovat, lze se brzy v našem politickém prostředí nadít prohlášení všeho schopných politiků vůči konkurentům ve stylu: I malé dítě to chápe, ale vám to pane kolego nezapaluje - samozřejmě v závislosti na tom, zda mu bude hodnocení dítěte vyhovovat.

V úvodu Otázek nesl na trh kůži Pavel Rychetský, který potvrdil, že očekával zvýšený ohlas na inkriminované Usnesení Ústavního soudu, přesto ho překvapila bouřlivá a málo poučená reakce, nejen politiků, ale zejména médií. V této souvislosti akcentoval skutečnost, že se jedná o procesní akt, který neřeší meritum, některé subjekty však o něm inkorektně informují jakoby tomu tak bylo. Pokusil se ozřejmit i to nejpodstatnější, že totiž ÚS respektuje konání voleb jako důležitý veřejný zájem, ale nad volby staví jejich regulérnost, protože je ve veřejném zájmu řešit předčasné volby natolik konformně, aby nemohla být zpětně zpochybněna jejich platnost či relevance.

Obecně vnímané protěžování TOP 09 médii, dokumentovala i ČT 1, když do debaty s Jiřím Paroubkem přizvala předsedu této neparlamentní strany, Karla Schwarzenberga. Pokud jde o záležitost, která nyní hýbe společností , tak by se dalo říci, že předseda ČSSD, ke své škodě, zůstal na úrovni parlamentního prostředí a jeho argumentace právní aspekty odsouvala na vedlejší kolej, což bylo zřejmé i z přednesených šesti bodů zásad řešení, které socialisté prosazují při jednání s partnery. Z jejich dikce bylo zřejmé, že vedle základního řešení (zkrácení volebního období) se zabývá též ošetřením „kolektivních i individuálních“ zájmů zastupitelů. Pravdou je, že Paroubek deklaroval zájem na řešení v souladu s Ústavou a připravenost jednat o dalších návrzích, ale ve srovnání s debatním kolegou postrádala jeho vyjádření jistou noblesu a opatrnost, kterýmižto vlastnostmi disponuje Schwarzenberg.  Má nepochybně předpoklady seriózně a velmi diplomaticky prezentovat cokoli, i nepříjemná fakta, čímž straně kterou zastupuje prokazuje mimořádnou službu. Čas od času pak použije na odlehčení i peprnější výraz, leč tím vlastně zdůrazňuje jinak standardní kvalitu vystupování.

Pokud jde o ekonomické diskuse, zde byl naopak Paroubek dobře připraven a svému oponentovi nic nedaroval, ať už jde o program " topky," tak předsedovo plédování pro bolestné kroky stran státního rozpočtu v oblasti zdravotnictví a penzí podle Janotova receptu. Šéf ČSSD poukázal na skutečnost, že tíži krize by takto nesli především důchodci a upozornil na navrhované výrazné omezení dotací státu do zdravotnictví, které by generovalo deficit systému, argumentačně využitelný pro zavedení dalších spoluúčastí pacientů. Výslovně v tomto kontextu prohlásil, že návrhy ministra financí se pohybují někde na rozhraní záměrů ODS a TOP 09.

V závěru můžeme ještě dodat, že všechny diskuse doprovázela řada tabulek o průzkumech veřejného mínění. Z těchto dat mimo jiné vyplývá, že roste počet těch, kteří rozumí postupu Ústavního soudu, přízeň je momentálně rozdělena zhruba půl na půl. To ale asi úplně neplatí o divácích Primy, kteří by si přáli, v převaze dvaceti osmi procentních bodů, volby v říjnu, což dotaženo do reality je v souladu s plánem socialistů, protože ostatní zainteresované strany favorizují jiný postup, uskutečnitelný v listopadu.

                 Další informace a zajímavosti  zde, například Melčákovu stížnost a Usnesení Ústavního soudu k tomuto podání


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688