Akcie v ČR  |  31.08.2009 15:57:27

Predikovat korekci na akciových trzích je nevděčné

Po uplynutí více než půl roku se můžeme podívat, jak experti v průběhu roku 2008 odhadovali vývoj spadových titulů pro dlouhodobý, tedy šestiměsíční horizont projektu BIG EXPERT. V tabulce vidíme výkonnost spadových titulů od ledna 2008 do konce června 2009. Ve srovnání není zařazen VIG, který se obchodoval na pražské burze až od února (jeho výkonnost za toto období byla -43 %, za druhé čtvrtletí 2009 27 %), a také NWR, který se obchodoval od května a ke konci roku jeho kurz klesl o -79% (za druhé čtvrtletí 2009 23 %).
Ve druhém čtvrtletí roku 2009 dosahovaly už sledované tituly s výjimkou Zentivy a UNIPETROLU kladné výkonnosti. 

Titul

Změna v %

Změna v %

za rok 2008 a 1H 2009 

za 2Q 2009 

ZENTIVA

+4,47

-12,03

ORCO

-93,06

+45,39

CETV

-82,23

+51,60

AAA

-79,39

+27,59

ECM

-77,12

+38,66

UNIPETROL

-65,66

-2,62

ERSTE GROUP BANK

-60,87

+46,99

PEGAS NONWOVENS

-51,02

+46,23

KOMERČNÍ BANKA

-41,20

+19,40

ČEZ

-39,29

+13,43

TELEFÓNICA O2

-23,13

+6,16

PHLIP MORRIS ČR

-19,54

+11,40

Na výkonnost ostatních cenných papírů ve zvoleném období se můžete podívat ZDE


V dlouhodobých odhadech (s horizontem šesti měsíců) byli v odhadech vývoje českých akcií za celý rok 2008 neúspěšnější Patrik Hudec z Generali PPF Assert Management, správce fondů ČP INVEST, Roman Skalický ze společnosti LUTHERUS a Pavel Hadroušek z Fio, burzovní společnosti.

Vyhodnocení dlouhobých odhadů za rok 2008
Pořadí Společnost / Expert
1. Generali PPF Assert Management, správce
fondů ČP INVEST, Patrik Hudec
2. LUTHERUS, Roman Skalický
3. Fio, burzovní společnost, Pavel Hadroušek

Dobré výsledky pánů Hudce, Hadrouška i Skalického ale (podobně jako jsme už viděli u vyhodnocení krátkodobých odhadů 2008) ovlivnila jejich nízká účast v souhrnu za celý rok a také konkrétní období, kdy se účastnili - Pavel Hadroušek se účastnil na začátku roku 2008, Patrik Hudec a Roman Skalický se naopak začali účastnit až v posledním čtvrtletí, kdy už ve svých predikcích mohli krizi jasně brát v úvahu. Dalším v pořadí, jehož účast byla průběžná v celém roce 2008 a tedy neovlivněná specifiky období, byl Tomáš Matuška z BH Securities.


V krátkodobých odhadech ve druhém čtvrtletí 2009
dosáhli svými společnými odhady nejlepších výsledků analytici společnosti FINANCE Zlín (Jan Mach, Milan Nedbálek a Libor Buček). Více než polovina jejich doporučení (78 ze 130) v tomto období byla "žádná akce", nejvíce by "vydělali" svým doporučením koupit v druhém dubnovém týdnu u titulu NWR, jehož kurz mezi druhým dubnovým týdnem a polovinou května 2009 (odhadovaný horizont krátkodobých odhadů je jeden měsíc) prudce posílil o více než 50 % na 127 z 81 korun.

Dlouhodobé odhady, které směřovaly do druhého čtvrtletí 2009, byly učiněny ve čtvrtém čtvrtletí předchozího roku a nejúspěšnější i v tomto období byl opět rovněž Tomáš Matuška z BH Securities. Dosáhl nejvyššího zisku na titulu CETV doporučením koupit na konci listopadu, a v druhém říjnovém týdnu tímto doporučením u tohoto cenného papíru také nejvíce tratil.

Dlouhodobé odhady, které směřovaly do druhého čtvrtletí 2009, byly učiněny ve čtvrtém čtvrtletí předchozího roku a nejúspěšnější i v tomto období byl opět rovněž Tomáš Matuška z BH Securities. Dosáhl nejvyššího zisku na titulu CETV doporučením koupit na konci listopadu, a v druhém říjnovém týdnu tímto doporučením u tohoto cenného papíru také nejvíce tratil.

Čtvrtletní vyhodnocení
Krátkodobé odhady
za druhé čtvrtletí 2009
Dlouhodobé odhady
za čtvrté čtvrtletí 2008
Pořadí Expert / Společnost Pořadí Expert / Společnost
1.
Jan Mach, Milan Nedbálek, Libor Buček, FINANCE Zlín
1.
Tomáš Matuška, BH Securities
2.
Michal Znojil, J&T BANKA
2.
Roman Skalický,  LUTHERUS
3.
Patrik Hudec, Generali PPF Asset Management, správce fondů ČP INVEST
3.
Jan Mach, Milan Nedbálek, Libor Buček, FINANCE Zlín


Druhé čtvrtletí 2009
, do kterého poslední vyhodnocené krátkodobé i dlouhodobé odhady svým horizontem predikce směřovaly, sebou přineslo nejen na pražské burze víru, že dna krize už bylo dosaženo a že silný růst snad má nějaké základy a bude ještě chvíli pokračovat. Každá dobrá nebo očekávaná zpráva vedla k dalšímu růstu a optimismu a na špatné zprávy trhy příliš nereagovaly.

To se týkalo i makrodat: "Nízké úrokové sazby a velké množství nových peněz, které pumpují vlády do svých ekonomik, mohou v následujících letech vyvolat vysokou inflaci. Historicky osvědčeným prostředkem, jak bojovat proti vysoké inflaci, může být investice do komodit. Alternativou přímé investice do komodit je nákup akcií společností, jejichž hospodářské výsledky jsou na cenách komodit přímo závislé."  říkají Zuzana Virglerová a Milan Nedbálek z FINANCE Zlín.

Ozývaly se hlasy o očekávané korekci, ale každá dobrá zpráva korekci dále odsouvala: "Existuje však důvod, proč nemusí přijít ani mnou očekávaná korekce: tento názor je totiž žel jednak v souladu s konsenzem a podíváme-li na poslední období, kdy se trhy otáčely po splasknutí internetové bubliny, ani tehdy dlouho očekávaná korekce nakonec nedorazila." napsal Patrik Hudec z Generali PPF Asset Management.  

Tomáš Matuška z BH Securities to označil ve svém komentáři za nezdravé a neadekvátní: "Nebývalé růsty uplynulých dvou měsíců částečně ospravedlňuje uklidnění na finančních trzích i předpoklad, že doslova děsivé propady ekonomik budou zřejmě v meziročním srovnání těžko opakovatelné. Tím je však síla dobré nálady vyčerpána. Jakýkoli další vzestup cen akcií v následujících týdnech je dle mého názoru naprosto neopodstatněný a bude znamenat zase jen náběh na další ránu". Experti i investoři už mírně nervózně vyhlíželi korekci, ale rally po určitém zaváhání v polovině května v červenci navázala přes setrvale podprůměrné objemy obchodů na pražské burze.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688