TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  15.08.2009 11:27:01

ČRo Rádio Česko: Podle Janoty může schodek státního rozpočtu v roce 2010 dosáhnout sedmi procent HDP

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokud se nepodaří prosadit změny v zákonech, které vládě navrhne ministerstvo financí, schodek rozpočtu na rok 2010 dosáhne asi 7 % HDP, to odpovídá zhruba 256 miliardám korun. Rádiu Česko to potvrdil ministr financí Eduard Janota s tím, že jde o velmi špatné číslo na úrovni ekonomiky Maďarska.

„Je třeba přijmout zásadní legislativní opatření, která umožní snížit na jedné straně výdaje rozpočtu, a to velmi výrazně a na druhé straně i zvýšit příjmy rozpočtu, protože bez změn obou stran rozpočtové bilance se ta situace zásadně nedá řešit,“ upozornil Janota.

„Jedna varianta rozpočtu bude vycházet z reálných předpokladů a možností, a ta se zcela určitě bude pohybovat nad hranicí 200 miliard. Toto bude podle mého názoru patrně oficiální návrh rozpočtu, protože my nemůžeme postupovat jinak, musíme ctít platnou legislativu,“ vysvětlil ministr.

Ovšem bude se snažit předložit i druhou variantu rozpočtu, v níž počítá s legislativními změnami. „Pokud by změny na příjmové a zejména výdajové straně schválila Poslanecká sněmovna a Senát, deficit rozpočtu by se dal srazit na rozumnou míru, někde okolo pěti procent deficitu veřejných rozpočtů HDP,“ míní Janota. Zároveň varuje, že pokud budeme pasivně přijímat stávající stav, můžeme se dostat až k sedmi procentům. „A to je velmi špatné číslo, a s tím se něco musí dělat,“ vyzývá Janota.

Ministr navrhuje úspory prakticky ve všech kapitolách mandatorních výdajů, které tvoří 80 procent státního rozpočtu: „To teď nechci avizovat dopředu. Ale týká se to celé škály mandatorních výdajů. Prošli jsme velmi podrobně všechny mandatorní výdaje a popsali jsme možnosti, kde by se dalo a za jakých podmínek ušetřit výdaje rozpočtu,“ naznačil

Ministerstvo uvažuje mimo jiné o odkladu daňového zvýhodnění podniků z 20 na 19 procent a o zvýšení stropu pro pojistné na sociální zabezpečení: „Jedna z úvah je zvýšení stropu ze čtyřnásobku na šestinásobek, to znamená, že rozpočet bude inkasovat řádově v jednotkách miliard více prostředků. Jsou tam i jiné možnosti zvýšení daňových příjmů, ať už se to týká daně z nemovitosti, nebo jsou tam propočteny úvahy, co by se stalo, kdyby se zvedla spotřební daň,“ upřesnil ministr.

Janota je ovšem k prosazení svých návrhů spíše skeptický. „Jsme v době těsně před volbami a kreativita a, řekněme, určitý populismus politiků rostou, čím více se blížíme k termínu voleb. Takže očekávám, že naprostá většina z nich se k tomu bude stavět velmi, velmi chladně a spíše bude kritizovat, nebo ty věci zlehčovat, ale to je věc politiků. Mojí povinností je reálně popsat stav a informovat vládu,“ uzavřel Janota pro Rádio Česko.

Podle páteční prognózy České národní banky (ČNB) by měl v příštím roce schodek dosáhnout výše 238 miliard korun, což by odpovídalo 6,4 procentům HDP. V každém případě se jedná o výrazné překročení maastrichtského tříprocentního kritéria pro přijetí eura.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 14:44  Nezaměstnanost v Americe stoupla (3.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá 13:57  Euro area bank interest rate statistics: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688