TNBiz (TN.cz)
Údaje o firmách  |  22.07.2009 19:03:00

Za vytunelování CK Travela dostali Breznen a Attl podmínku a musí zaplatit celý dluh (22.7.2009)

Mediafax

Pražský městský soud udělil ve středu dvouroční podmíněný trest vězení s odkladem na pět let Ivanovi Breznenovi a Pavlovi Attlovi za vytunelování cestovní kanceláře Travela. Oba musí zaplatit poškozeným škodu ve výši 47,7 milionů korun, třetí obžalovaná, Eva Měšťanová, byla zproštěna obžaloby.

Attl a Breznen prodávali podle obžaloby zájezdy i v roce 1997 a to přesto, že už rok před tím věděli, že nemají dostatek finančních prostředků na zajištění svých služeb. Breznen byl šéfem Travely, Attl a Měšťanová byli členy představenstva společnosti. Ačkoli ale byla Měšťanová členkou představenstva, na rozhodování o prodeji zájezdů se podle předsedkyně senátu Marie Markové nepodílela. Její práce spočívala ve vedení jedné z dceřiných společností.

Případ je velmi obsáhlý, poškozených lidí je kolem 1700. Soudkyně musela celkem třikrát číst všechna jejich jména, středeční líčení proto trvalo od devíti hodin ráno až do pěti odpoledne.

Celý soudní proces trval přes rok a půl. Dle soudu hlavně kvůli tomu, že přípravné řízení nebylo dobře připravené. Soud tak musel úplně znovu předvolávat svědky a většinu poškozených, aby vůbec zjistil, kdo utrpěl škodu a jak byla u jednotlivých klientů vysoká.

Obhájci od začátku hájili své klienty tím, že byli obyčejní podnikatelé, kteří v na konci roku 1996 doufali, že nadcházející sezóna bude úspěšnější a oni tak zvládnou splatit některé úvěry a dluhy svým obchodních partnerů. Toto přání se jim však nevyplnilo a tehdejší majoritní vlastník Agrobanka na cestovku v červenci 1997 uvalila nucenou správu.

Podle soudkyně ale za krach Travely mohou oba obžalovaní, argument obhajoby odmítla hlavně z toho důvodu, že v době založení Traveli nebyli Attl s Breznenem v oboru cestovního ruchu žádnými nováčky. „Už na podzim roku 1996 měli situaci správně vyhodnotit a například v lednu roku následujícího na Travelu vyhlásit konkurs,“ vylíčila soudkyně. „Rozhodně museli vědět, že nemohou zájezdy zajistit a přesto je až do července prodávali,“ pokračovala. „Soud nedošel k závěru, že obžalovaní cestovní kancelář dovedli ke krachu úmyslně, ale potrestat lze i za neúmyslně způsobený krach, který zavinili tím, že správně neposoudili své možnosti,“ podotkla Marková.

Trest je podle ní dostatečný. „Podle zákona by měl trest působit bezprostředně po činu, to ale skoro po třinácti letech nelze uplatit, proto soud přistoupil k podmíněnému trestu, který je v současné době dostatečný,“ vysvětlila předsedkyně senátu. Navíc součástí podmínky je povinnost uhradit škodu. Marková řekla, že u podobných případů nebývá obvyklé, že by soud určil obžalovaným zaplatit způsobenou škodu. Soudy většinou poškozené odkazují se svými nároky na občansko-právní proces. „V tomto případě jsme se ale dohodli, že pro poškozené by bylo velice složité, jakkoli po obžalovaných peníze vymáhat či jinak exekuovat, proto jsme přistoupili k tomu, že podmínkou námi uděleného trestu určíme právě náhradu škody,“ popsala. Pokud obžalovaní škodu nezaplatí, budou muset nastoupit do vězení.

Rozsudek je zatím nepravomocný, protože Attl i Breznen se na místě odvolali. Osvobozená Měšťanová se svého práva na odvolání vzdala a státní zástupkyně si stejně jako zmocněnci jednotlivých poškozených ponechala lhůtu na rozmyšlenou. „Ačkoli tedy rozsudek není pravomocný a je otázkou, zda někdy pravomocný vůbec bude, doporučuji obžalovaným zamyslet se již nyní nad tím, z jakých prostředků budou škodu hradit,“ konstatovala Marková.

Kromě odvolání bude soud případ dál řešit ještě v jednom samostatném procesu. U některých poškozených se totiž nepodařila prokázat přesná výše škody a další potřebné skutečnosti, proto se bude nárok části poškozených projednávat v novém samostatném procesu. Celková škoda se tak dle soudu navýší přinejmenším ještě o dva miliony korun.

Travela, která ve své době byla jednou z největších cestovek v Česku, zkrachovala 4. července 1997. Poškozeným klientům pak nevrátila celé částky, které zaplatili za neuskutečněné zájezdy. Dalším lidem, kteří v době krachu už byli v zahraničí, kancelář nezaplatila objednané služby. Návrat téměř dvou tisíc klientů ze zájezdů musel být uhrazen z Garančního fondu.

Generálního ředitele a předsedu představenstva Travely Breznena a jeho zástupkyni Měšťanovou zatkli policisté na podzim roku 1997 v Praze na letišti, odkud chtěli odletět do zahraničí.


(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Barbora Šancová, sancova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688