X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  07.07.2009 10:23:11

Akciové indexy: Americké akcie včera v závěru vymazaly úvodní ztráty, dnes startuje výsledková sezóna

Americké akcie zakončily včerejší obchodování smíšeně, hlavní indexy sice v průběhu dne ztrácely, avšak v závěru seance došlo k výraznému obratu. Širší index S&P 500 po ztrátě 1,1% nakonec posílil o 0,28%, také index Dow Jones uzavřel v zelených číslech a přidal 0,52%. Výjimkou byl v tomto směru Nasdaq, který i přes výrazné posílení ke konci obchodního dne oslabil o 0,51%, technologický sektor je investory považován za více závislý na ekonomickém cyklu, a proto není překvapivé, že závěrečná rally zde nebyla tak výrazná jako v případě obou dalších indexů.

Zveřejněná hodnota ISM indexu pro nevýrobní sektor byla sice oproti očekávání vyšší (47 oproti předchozím 44), avšak obchodování bylo po většinu dne bylo stále ovlivněno negativním sentimentem ze čtvrtečního vyhlášení změny zaměstnanosti mimo zemědělský sektor (NFP), kde byl zaznamenán pokles o 467 tis. pracovních míst, což je o takřka 100 tis. více než očekávaná hodnota.

K posílení v závěru obchodování pomohly akcie bankovního sektoru po zprávě, že agentura Moody’s uvažuje o zvýšení úvěrového ratingu pro Brazílii. Dle agentury země prokázala „odolnost vůči otřesům, které provázejí globální ekonomiku.“  S ohledem na angažovanost amerických bank v brazilské ekonomice tedy není divu, že tato zpráva byla přijata velmi pozitivně a celý finanční sektor posílil o 0,7%, aktivní byly zejména tituly jako Goldman Sachs (+2,07%) či JP Morgan Chase (+1,04%).

Index S&P 500 již oproti svým dvanáctiletým minimům z 9. března tohoto roku vzrostl o takřka 40%, v důsledku oslabení z posledních týdnů se však nárůst zmenšil na 32,8%. Stále totiž existují velké obavy ohledně dalšího vývoje ekonomiky.  Trhy nyní s napětím očekávají, jaké hospodářské výsledky zveřejní americké společnosti za předchozí kvartál. Výsledková sezóna již klepe na dveře a investory nebudou zajímat pouze zveřejněná čísla hospodaření jednotlivých firem, ale velkou pozornost budou věnovat také doprovodným komentářům ze strany managementu ohledně výhledu pro další období.

Investoři zatím nemají pro tuto výsledkovou sezónu přehnaná očekávání – podle agentury Reuters by mělo za 2. kvartál dojít k meziročnímu poklesu zisků pro společnosti v rámci indexu S&P 500 o 36%, což je v podstatě shodný výsledek jako v případě 1. čtvrtletí. Neoficiálně dnes zahajuje výsledkovou sezónu tradičně společnost Alcoa, která po zavření trhů ohlásí své hospodářské výsledky za 2. kvartál.

Pro dnešek i dny následující lze tedy i přes absenci vyhlášení důležitých makrodat očekávat zvýšenou volatilitu v souvislosti s probíhající výsledkovou sezónou.

Futures na hlavní akciové indexy se zatím pohybují v červených číslech (Dow Jones -0,42%, S&P 500 -0,39%, Nasdaq -0,38%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688