Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  03.07.2009 12:43:37

Výsledková sezóna v USA za 2.Q. 09 začíná


O úrovni hospodářských bilancí firem za 2.Q. si na Wall Street převážná většina analytiků myslí, že bude nadále pokračovat negativní trend poklesu zisků a příjmů firem. Nicméně důležité pro další možný směr trhů v 2. pololetí 09 budou výhledy firem do dalšího období a do konce tohoto roku.

Výrobce hliníku Alcoa Inc. (AA) jako tradičně bude neoficiálně zahajovat tento proces již 8.7. after hours, kdy se dozvíme jak se dařilo firmě Alcoa ve 2.Q. t.r. a jaké vidí další své možnosti do budoucna.

Celkově vyjádřeno podle FactSet Research, očekávání hospodářských reportů v rámci indexu SP 500 je vyjádřeno v položce provozních zisků průměrným číslem -36% oproti předchozímu období minulého roku. Největší propad profitu se čeká u sektoru materiálů, konkrétně -78%, následují sektory energií s cifrou –67% a sektor zbytného zboží (retail a auta) s očekáváním propadu -36%.

Rostoucí valuation akcií zvýšilo úroveň pro zisky poměrně signifikantně a trh je tudíž nastaven na určitý pokles, pokud by došlo k zhoršení výsledků. To ukázaly nakonec i hospodářské výsledky firem za 1.Q. 09, které Wall Street označil za méně špatné, což poměrně dostatečně poskytlo podporu trhu pro odraz z březnových minim. Nicméně situace při zahájení reportovací sezóny za 2.Q. je ovšem na trzích jiná. Trhy se de facto nacházejí na určité křižovatce a investoři chtějí jasný důkaz o linii růstu nebo alespoň náznak tohoto efektu.

Nicméně i při tomto stavu akciových kolbišť se mohou najít i určitá překvapení. Jedním ze zdrojů příjemných zpráv se mohou stát technologie. Ačkoliv se IT společnosti v rámci indexu SP 500 podle předpokladů ponoří v ziscích v průměru o 29% do minusu, je sektor nositelem zřejmě největších nadějí pro překonání odhadů trhů. Existují někteří analytici, kteří očekávají oslabení zisků u technologií maximálně o 10%. Technologie jsou potřebné v rámci pomalejšího růstu ekonomiky, tak jak je predikován na roky 2010 a 2011. Tento sektor podléhá nejrychleji amortizaci (především technické) a jsou nutné neustálé upgrady produktů.

Jako nejlepší sektory pro výsledky hospodaření se podle FactSet jeví odvětví zdravotnictví, spotřebního zboží a utility, jejichž zisky mají oslabit pouze v průměru v rámci intervalu 3,5% - 7,1%.

Doposud se na trhy dostaly poněkud smíšené výsledky ziskových položek. Firma Federal Express (FXP) vykázala za svůj fiskální 4.Q. ztrátu a predikce výhledu na 1.Q. je pod očekáváním trhu. Naopak pozitivní zprávy přišly od výrobce BlackBerry, společnosti Research in Motion, která 18.6. t.r. oznámila 33% růst zisku v jejím 1. fiskálním Q., což bylo překonání odhadů trhů.

Standard and Poor´s má celkem pozitivní výhled na akcie na příštích 12 měsíců a projektuje na 2.Q. pokles provozních zisků o 17% oproti předchozímu roku. Pro index SP 1000, který zobrazuje jednak známý index SP 500 a zahrnuje i indexy SP 400 Midcaps a SP 600 Smallcaps, existují předpovědi na pokles zisků o 19%. Pro tento široký záběr trhu, mají zkorigovat zisky sektoru materiálů o 69% a energií o 62%. U zbytného zboží se naopak odhaduje nárůst zisků o 23% a spotřebního zboží o +3%.

 

CAPITAL PARTNERS a.s.

J. Stoulil

Zdroj: marketwatch.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688