Tiskové zprávy  |  18.06.2009 16:17:49

Výnosy společnosti LINET vzrostly o 4,6 procenta

Společnost LINET, přední světový výrobce zdravotnické techniky, navázala i v čase hospodářských turbulencí na úspěchy z předchozích let. V obchodním roce 2008/09, který skončil 31. 3. 2009, vykázala konsolidované výnosy 2,07 miliardy korun, což i přes kurzové výkyvy způsobilo nárůst o 4,6 procenta oproti předcházejícímu období. Pozitivního výsledku se podařilo dosáhnout jak prodejem v tuzemsku, tak exportem, jehož podíl činil 78 procent.

„Kurzové výkyvy, stejně jako stupňující se hospodářská krize, patřily ve skončeném obchodním roce k nejvýznamnějším faktorům ovlivňujících hospodaření firmy LINET. Přesto  se nám podařilo vylepšit výsledky oproti minulému roku. Světová recese se na našem ekonomickém postavení ovšem může podepsat s určitým zpožděním,“ uvedl ředitel LINETu Zbyněk Frolík. Pozitivní vývoj z hlediska růstu obratu vykázaly všechny dceřiné společnosti LINETu, ale také prodeje v České republice. Na domácím  trhu došlo k růstu tržeb na 371 milionů korun. „Na domácím trhu se změnilo zákaznické chování, čeští klienti více kupují elektrická lůžka v sociální i zdravotnické oblasti,“ řekl obchodní ředitel pro Čechy Radek Chvosta. Na domácím trhu se Linetu podařilo získat například projekty na klíč pro Domov důchodců v Trutnově za 25 milionů korun nebo pro Městskou nemocnici v Ostravě za 36 milionů korun. Česká republika se tak podílela na obratu téměř 22 procenty.

Celkem 78 procent produkce LINETu směřovalo na export, přičemž nejvýznamnějšími trhy zůstávají země západní Evropy. LINETu se podařilo ale posílit pozici na dalších trzích. „V oblasti Jižní a Latinské Ameriky jsme kromě úspěšných aktivit v Mexiku a Chile pronikli i na trhy Brazílie a Argentiny,“ řekl obchodní ředitel LINETu Jan Horák. Došlo také k upevnění postavení LINETu na Blízkém východě a Africe, především pak v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech, Kuvajtu, Egyptě, Libyi, Súdánu a v Jižní Africe.

Díky síti dceřiných společností, kterou představují LINET France, LINET Italia, LINET Sweden, španělská Desan Flex, LINET UK a LINET Far East , dosahuje LINET v těchto regionech zhruba 26 procent obratu. I přes silnou ochranářskou politiku ve Francii se podařilo dodat LINETu na tamní trh 4 000 elektrických lůžek a podíl LINET France tak dosáhl téměř 10 % celkového obratu. LINET UK má za sebou první plnohodnotný rok a díky tomu zaznamenal 300% nárůst. Dařilo se také LINET Italia -  mezi nejvýznamnější akce uplynulého roku patřily dodávky pro soukromou skupinu nemocnic San Donato Group na severu Itálie, ale i zakázky pro nemocnice na Sicílii. V následujících letech chce LINET v budování přímé obchodní sítě pokračovat a nadále rozvíjet perspektivní oblasti Latinské Ameriky, Středního východu a Asie.

Ve skončeném obchodní roce byla zahájena největší výstavba v historii firmy. Jedná se o rozšíření výrobních a skladovacích ploch na ploše 12 500 m2 a během roku byla dokončena téměř celá stavební část za celkem 136 milionů korun. S výrobou souvisí další potěšující okolnost, a tou je nárůst celkové přidané hodnoty o 15 %. Přidaná hodnota na jednoho přepočteného kmenového pracovníka dosáhla hodnoty 1,24 mil. . Celkové výdaje na výzkum a vývoj činily 67 milionů korun.

LINET  také rozšířil výrobkové portfolio, v polovině loňského roku bylo na trh uvedeno lůžko nové generace Eleganza 3, Eleganza Smart a Altura Thema. Kromě lůžek s unikátními funkcemi se LINET poprvé pochlubil speciální matrací Virtuoso z dílny vlastní vývojové firmy PSPT sídlící ve Velké Británii. Celkem se v Želevčicích u Slaného během obchodního roku 2008/09 vyrobilo 40 000 lůžek, tedy o 17 % více než v předcházejícím období.

V obchodním roce 2009/10 LINET plánuje růst obratu o 4,2 procenta. Podmínkou jsou kvalitní produkty a pozitivní vývoj poptávky, významnou roli bude hrát i cena ovlivněná pohyblivým kurzem koruny. Společnost LINET, v níž včetně zahraničních dcer ke konci obchodního roku pracovalo 611 lidí, vznikla v roce 1990 na zelené louce. Dnes je jedničkou na domácím trhu a patří mezi pět největších firem na světě v oboru nemocničních lůžek. Výrobky LINET prodává do 75 států světa na všech kontinentech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688