TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  17.06.2009 13:46:06

Aero Vodochody se bude podílet na vývoji a výrobě letounu pro kanadský Bombardier

Mediafax

PAŘÍŽ (MEDIAFAX) - Český výrobce letecké techniky, firma Aero Vodochody, podepsal smlouvu s belgickou společností Sonaca, obě firmy se tak budou podílet na vývoji a výrobě částí křídel nového letounu CSeries kanadské firmy Bombardier. Aero o tom informovalo ve středu.

CSeries je civilní dopravní letoun pro 100 (typ CS100), respektive 150 pasažérů (CS300), který je díky používání moderních, mimo jiné kompozitových materiálů lehčí, a tedy i ohleduplnější k životnímu prostředí. Výhled společnosti Bombardier na úspěch těchto letounů na trhu naznačuje, že hodnota kontraktu Aera by v budoucnu mohla dosáhnout až čtyři sta milionů amerických dolarů.

„Podpis kontraktu završil etapu téměř ročních jednání a nyní nás čeká další, ještě náročnější. Očekáváme, že vývoj a příprava na zavedení výroby potrvají asi tři roky. Tato fáze bude vyžadovat jak značné úsilí našeho týmu vývojářů, tak podstatné investice. Nejedná se tedy o pouhé zavádění výroby, ale dlouhodobý projekt, který nám zajistí zakázky pro CSeries na několik let dopředu. A troufám si tvrdit, že v tomto případě se jedná o naprosto unikátní projekt v oblasti českého i středoevropského leteckého průmyslu,“ řekl Igor Hulák, prezident Aera Vodochody.

„Jsem velmi hrdý na to, že můžeme s Aerem spolupracovat a doufám, že tato smlouva představuje pouze první krok k dlouhodobému a úspěšnému partnerství obou firem,“ doplnil Bernard Delvaux, generální ředitel Sonacy.

Společnost Sonaca sídlí na jihu Belgie v Gosselies a zabývá se vývojem a výrobou letecké techniky především pro zákazníky z civilního letectví, jako je Airbus, Embraer, Dassault či Bombardier. Zabývá se ale také vojenskými a vesmírnými programy. V současné době zaměstnává kolem 1 700 lidí a své pobočky má i v Kanadě (Sonaca Montreal), USA (Sonaca Wichita) a v Brazílii.

Bombardier je kanadská dopravní korporace zaměřená na vývoj a výrobu jak v oblasti civilního leteckého průmyslu, tak železniční dopravy. Známé jsou jeho letouny Learjet 85, CRJ700, CRJ900, CRJ1000 nebo Q400. CSeries je zcela nová řada, která by měla být na trhu od roku 2013. Tržby firmy za fiskální rok ukončený 1. ledna 2009 dosáhly 19,7 miliardy amerických dolarů.

Aero Vodochody je největším výrobcem letecké techniky v České republice. Zaměřuje se především na spolupráci s předními leteckými výrobci v rámci mezinárodních kooperačních projektů např. Sikorsky Aircraft Corporation (vrtulník S-76C), Alenia Aeronautica (střední část křídla C-27J Spartan), Latecoere (podsestavy Embraer 170/190), Saab (závěsníky JAS-39 Gripen), Spirit Aerosystems (díly a podsestavy B767), EADS (podsestavy A320/340).

Katerina Vokurková, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688