Akcie v ČR  |  19.01.2001 12:33:38

NAKUPUJTE technologie !!!

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pátek 19. ledna 2001

Spojené státy



Technologický trh ignoruje negativní zprávy, IBM povzbudila investory k nákupu.

Spojené státy

Z vývoje akciových indexů od počátku roku je zřejmé, že to, co technologická část trhu zmeškala v loňském roce, se letos snaží napravit. Podle mnoha odborníků již narazil akciový trh na dno, neboť ačkoliv výsledky některých firem nejsou zrovna na optimální výši, mají akcie tendenci růst. Negativní očekávání by tedy v cenách akcií měla být již zakomponována.

Jako silně růstový katalyzátor včera působila svými optimistickými predikcemi společnost IBM, která také povzbudila k růstu ostatní výrobce PC a polovodičů. Výrazného zpevnění se dočkala i firma Apple Computer, jenž v příštím čtvrtletí očekává návrat k ziskovosti, a další společnosti, jejichž hospodářská čísla nebo předpovědi nebyly zrovna příliš uspokojivé. Trh věří, že to nejhorší má již za sebou.

Důkazem mohou být výsledky Altery, výrobce speciálních polovodičů. Při 46% růstu zisku na 25 centů na akcii firma o jeden cent minula konsensuální odhady. Vzhledem k tomu, že koncem roku došlo k poklesu poptávky a výdajů firem na technologie, nahromadily se u těchto výrobců zásoby. Díky některým korekcím v rámci odvětví proto Altera očekává pokles poptávky v krátkém období. Akcie Altery přesto během seance posílily o 3,4 % a v after bell obchodech se cena vyšplhala z uzavírací hodnoty 32,25 na 34 USD.

Nortel Networks, výrobce optických komunikačních systémů, oznámenými výsledky za 4Q00 splnil očekávání trhu a zároveň potvrdil predikce růstu na rok 2001. Při tržbách 8,8 mld. USD a čistého zisku na akcii 26 centů dosáhla společnost i zvýšení hrubých marží z 44 % v 3Q na 45,5 %. Na 1Q01 Nortel očekává zisk 16 centů na akcii, přičemž výsledky v první polovině roku by měly být slabší než ve druhém. V listopadu Nortel očekával růst zisků a tržeb v rozmezí 30-35 %, ovšem na základě vývoje ekonomiky během prosince a ledna Nortel volil spíše konzervativnější odhad 30 %.

V obdobném duchu zveřejnil výsledky i Sun Micro, jeden z největších výrobců serverů. Provozní zisk na akcii 16 centů (fiskální 2Q01) sice odpovídal konsensuálním odhadům, ovšem odhady růstu budoucích tržeb Sun Micro raději redukovala. Samotné meziroční zvýšení tržeb firmy o 44 % v uplynulém čtvrtletí neuspokojilo ta optimističtější očekávání. Na letošní rok se očekává růst tržeb v rozmezí 30-35 %, ovšem mírná redukce tempa růstu tržeb není za současných ekonomických podmínek nic „nenormálního“ a výrazně ovlivňujícího cenu akcií Sun Micro.

Microsoft oznámil výsledky hospodaření dle očekávání 0,47 USD, ovšem zveřejnil i mírné varování, že zpomalující se prodeje PC budou mít na tržby softwarové firmy negativní vliv. MSFT očekává zisk v příštím čtvrtletí na úrovní 42-43 centů, zatímco očekávání trhu je 44 centů a zisky za celý fiskální rok by měly dosáhnout 1,8-1,82 USD. Tržby společnosti v posledním kalendářním čtvrtletí roku 2000 vzrostly meziročně pouze o 8 %, přičemž dosáhly horního pásma očekávání. Zisky zůstaly meziročně na přibližně stejné úrovni. Propad v prodeji aplikačního software vyvážily zvýšené prodeje operačního systému Windows 2000, přičemž společnost předpokládá pokračování tohoto trendu i v budoucnu. Navíc MSFT předpokládá, že poklesnou i reklamní tržby z internetových portálů společnosti. MSFT očekává, že prodeje PC porostou v roce 2001 okolo 10 %.

Špatné 4Q pro on-line brokery potvrdily výsledky on-line brokera číslo jedna Charles Schwab. Zisk za 4Q00 oslabil o 27 % na 12 centů na akcii, když trh očekával číslo o dva centy vyšší. Zhoršení v hospodářských číslech bylo dáno především vývojem akciového trhu, propadem v obchodní aktivitě klientů a tedy i poklesem výše obchodních poplatků. Management společnosti je ohledně budoucího vývoje spíše optimistický. Charles Schwab během čtvrtletí otevřel 304 tisíc nových klientských účtů a tím získal nová aktiva v hodnotě 41 mld. USD, což v prostředí, v jakém se nacházel akciový trh, je velice slušný výsledek. Titul Charles Schwab za uplynulý rok posílil o 11 % a výrazně překonal Amex Broker Dealer Index, jenž za stejné období oslabil o 21 %.

Vynikající výsledky zveřejnil průmyslově zaměřený United Technologies. 4Q00 zisky společnosti posílily o 18 % (tržby o 4 %) na 84 centů, analytici očekávali výsledek o cent nižší. Dobrých výsledků společnost dosáhla silným nárůstem tržeb v některých segmentech trhu, výraznou úsporou nákladů a akvizicemi. Firma v historii vykázala konzistentní růst zisků a svými výsledky většinou splnila nebo překonala očekávání. V letošním roce firma predikuje růst zisku o 15 % a tržeb v rozmezí 7-10 %.

Ford v uplynulém čtvrtletí nebyl již tak úspěšný. V souladu s vývojem zisků ostatních předních automobilek vykázal pokles zisku o 32 % (EPS 64 centů splnil očekávání) a tržeb o 3 %. Na vině špatných výsledků jsou zčásti problémy se stahováním vadných Bridgestone/Firestone pneumatik. Americké automobilky poznamenal rovněž pokles spotřebitelské poptávky a tedy omezení výroby. Přestože na 1Q01 Ford očekává opět pokles zisku (EPS 54 centů), Ford by měl mít dle vyjádření analytiků lepší pozici a podmínky než konkurenční General Motors nebo DaimlerChrysler.

Česká republika

Ředitel Komerční banky Vávra včera oznámil, že výsledky hospodaření za rok 2000 překonaly očekávání a že přispějí k tomu, že stát by za banku mohl utržit zhruba 40 mld. (cca 1750 za akcii). Očekávání trhu je nastaveno na 25 mld. .(cca 1100 za akcii) a ohledně hospodaření v minulém roce na ztrátu zhruba 1 mld. . Cena 40 mld. se nám skutečně zdá příliš vysoká, neboť by to znamenalo prodej na 2,5 násobku BV, což je cena příliš vysoká. Prodej České spořitelny proběhl zhruba na 1,5 násobku.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688