X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  20.05.2009 11:23:17

Akciové indexy: Další volatilní seance na Wall Street, indexy nakonec uzavřely smíšeně

Americké akciové indexy včera po sérii nárůstů a poklesů uzavřely seanci přibližně na stejných hodnotách, na kterých obchodování zahajovaly (Dow Jones -0,3%, S&P 500 -0,2%, Nasadq +0,1%) Brzdou pro pokračování pondělní rally bylo zejména vyhlášení dat z trhu práce, která ukázala další oslabování. Počet nově udělených stavebních povolenek za duben klesl na 494 tisíc (oproti očekávaným 530 tis.) a počet nově zahájených staveb se snížil na 458 tis. (očekáváno bylo 520 tis.), což v obou případech znamená rekordní minima. Na druhou stranu by ovšem menší počet zahájených staveb i stavebních povolenek mohl pomoct k vyčištění realitního trhu a ve finále zvýšit ceny nemovitostí, což by bylo nepochybně pozitivem.

Oproti pondělnímu obchodování se včera nejméně dařilo akciím finančního sektoru (-1,2%). Senát totiž včera schválil zákon týkající se reformních opatření na trhu s kreditními kartami. Podle agentury Reuters již kreditní společnosti nebudou mít prostor pro náhlé zvyšování úrokových sazeb a bude zakázáno účtování skrytých poplatků. Bankám se tedy v důsledku tohoto legislativního opatření sníží zisky z karet, které vydávají.

Na poli korporátních zpráv došlo k vyhlášení hospodářských výsledků společnosti Home Depot, která překvapila vyšším než očekávaným ziskem. Akcie společnosti ale přesto oslabily o 5,8%, zejména v návaznosti na slabší odhad tržeb pro tento rok.  Po zavření trhů zveřejnil výsledky také největší producent osobních počítačů na světě, Hewlett-Packard, který sice zaznamenal pokles zisku na 1,72 mld. USD, ale zisk na akcii v hodnotě 0,86 USD splnil očekávání analytiků. Dnes ohlašují hospodářské výsledky mimo jiné společnosti Target a John Deere.

Bank of America včera zveřejnila zprávu, podle níž tento bankovní dům získal další prostředky jednak díky emisi nových akcií o hodnotě 13,5 mld. USD a také díky prodeji podílu v China Construction Bank.  Banka je nyní nucena učinit kroky k navýšení kapitálu (v celkové hodnotě 33,9 mld. USD), který po ní na základě výsledků zátěžových testů požaduje vláda.

Co se týká fundamentálních zpráv, dnes se dočkáme projevu ministra financí Geithnera ohledně programu TARP, který je naplánován na 15:30 SEČ. Největší pozornost ale bude věnována zveřejnění zápisu z posledního zasedání FEDu, které je naplánováno tradičně na 20:00.

Futures na hlavní akciové indexy se nyní pohybují v zelených číslech (Dow Jones +0,54%, S&P 500 +0,60%, Nasdaq +0,57%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688