Akcie ve světě  |  08.01.2001 12:03:06

Otimisty nelze příjemně překvapit

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pondělí 8. ledna 2001

Spojené státy



Ceny akcií ne a ne růst, středeční optimismus brzy opadnul.

Spojené státy

I přes středeční 14% růst technologického Nasdaq Composite uzavíral tento index uplynulý týden se ztrátou. Obdobný byl i vývoj ostatních předních akciových indexů, jenž v pátek zamířily níže.

K medvědí náladě a vybírání zisků přispělo v pátek hned několik skutečností. Před zahájením seance čekal trh na nová data o vývoji nezaměstnanosti v posledním měsíci loňského roku. Ta svým očekávaným růstem měla Fedu zavdat další důvod ke snížení úrokových sazeb, ovšem prozatím stabilní míra nezaměstnanosti 4,0 % byla nižší než očekávání trhu (4,1 % dle Reuters).

Napětí a nervozitu na akciovém trhu zvýšily rovněž zvěsti o bankovním sektoru, jehož úvěrová angažovanost či portfolia by mohly být díky finančním problémům některých utilit vystaveny zvýšenému riziku. Konkrétně Bank of America měla podle informací mimo zvýšeného úvěrového rizika čelit i výrazným obchodním ztrátám. Bank of America na tyto informace reagovala prohlášením v němž uvedla, že banka neregistruje žádné významné ztráty z derivátových či jiných obchodů a její výhled na kvalitu vlastního úvěrového portfolia zůstává neměnný. Akcie banky přesto oslabily o více než 7 %.

Kromě těchto negativních katalyzátorů situaci dle očekávání zhoršovaly další redukce odhadů zisků vybraných firem (například Dell, Hewlett-Packard a Alcoa) a snad i nadcházející týden, kdy bude řada společností zveřejňovat kvartální výsledky - dnes Alcoa (očekávané EPS 42 centů), ve středu Motorola ( EPS 15 centů) a Yahoo! (EPS 13 centů), ve čtvrtek Ariba. V případě jakýchkoliv výsledků odborníci varují, že ceny akcií mohou být nyní po nějakou dobu vystaveny zvýšené volatilitě.

Podle sobotních New York Times dosáhl Corning za uplynulý rok 70% růstu zisku, když tržby překonaly hranici 7 mld. USD (za 1999 dosáhla firma tržeb ve výši 4,7 mld. USD). K dobrým výsledkům Corningu, který je největším výrobcem optických kabelů, přispěly zejména telekomunikační produkty tvoříví 75 % celkových tržeb. Příjmy ze zařízení, jenž umožňuje vysílání signálů skrze optické kabely, se oproti roku 1999 zdvojnásobily. Management společnosti odhaduje, že další tempo růstu tržeb a zisků bude udržitelné v rozmezí 20 - 30 %. Analytici v průměru od Corningu očekávají tržby 7,16 mld. USD a EPS 1,17 USD.

AOL čelí dalšímu zpoždění v udělení souhlasu ke koupi společnosti Time Warner, neboť federální komise spojů stále řeší problematiku přístupu konkurenčních firem ke kabelovému systému tohoto mediálně-internetového konglomerátu. AOL a Time Warner komisi urgovaly již před koncem minulého roku.

Tento týden budou zveřejněny - index produkčních cen a maloobchodní tržby za prosinec - oba indikátory v pátek.

Evropa

Německa softwarová firma SAP oznámila, že provozní zisk ve 4Q meziročně vzrostl o více než 40 %, čímž růst překonal i očekávání společnosti. Tržby společnosti posílily meziročně o 27 %, přičemž téměř 50 % tržeb bylo tvořeno licenčními poplatky za software, jejichž objem meziročně vzrostl o 25 %.

Holandská společnost KPN připustila, že EBITDA v roce 2000 bude nižší než původní očekávání společnosti. Důvodem jsou zejména vyšší náklady na získávání klientů v Německu.

Společnost DataQuest zveřejnila tržní podíly jednotlivých firem zabývajících se výrobou handsetů za 3Q. Celý trh, vyjádřený počtem prodaných handsetů vzrostl oproti 2Q o 6,7 %. Zveřejněné výsledky naznačují, že nejúspěšnější společnosti jsou Nokia a Siemens. Tržní podíl naopak ztrácí Motorola, která navíc v prosinci snížila odhady zisků na 4Q o 40 %.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.04.2005Výsledky Locheed Martin příjemně překvapily Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
19.01.2005Americká makroekonomická data příjemně překvapila Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
20.09.2004Výsledky Nike za 1Q příjemně překvapily Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
28.07.2004Atlantik FT - dcery Unipetrolu příjemně překvapily Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688