Finanční krize  |  21.04.2009 15:16:55

Polovina Čechů reaguje na krizi šetřením a omezováním výdajů

Výsledky exkluzivního výzkumu Ipsos Tambor pro Zlatou korunu

Praha, 20. dubna 2009 - V souvislosti se IV. Mezinárodním finančním fórem Zlaté koruny, které se uskuteční v úterý 21. dubna v Praze,  provedla společnost IPSOS TAMBOR výzkum týkající se postojů obyvatel České republiky k ekonomické krizi. Ještě před konáním fóra s názvem Dopady globální krize: Bude ještě hůř? chtěli organizátoři zjistit, jak lidé současnou situaci vnímají a jak na ni chtějí reagovat.

Výzkum proběhl ve dnech 14. až 16. dubna a zúčastnilo se ho 500 respondentů ve věku od 18 do 70 let. Navazoval na obdobná šetření provedená v lednu a březnu.

Na otázku Jak budete na ekonomickou krizi reagovat? téměř polovina dotázaných (48 %) počítá s tím, že v reakci na krizi bude snižovat své výdaje. Na druhou stranu více než pětina (22 %) uvedla, že na krizi nijak reagovat nebude. Téměř 40 % obyvatel bude odkládat zejména větší výdaje a téměř pětina lidí se chystá nakoupit zboží, jehož cena výrazně klesne. 

 

Pokud jde o ekonomickou situaci v ČR, lidé ji stále vnímají negativně, i když je patrné určité zklidnění. Zatímco v březnu zhoršení ekonomické situace očekávalo 72 % dotazovaných, nyní očekává zhoršení 62 % lidí. V osobní rovině zhoršení ekonomické situace předpokládá 1/3 obyvatel a tento postoj se od ledna výrazněji nemění.

 

Z hlediska změny spotřebitelského chování v době ekonomické krize lidé hodlají nejvíce šetřit na návštěvách restaurací a kaváren, nákupu nábytku a spotřební elektroniky, při zajišťování dovolené, kuřáci pak na cigaretách. Nejméně se snižování a omezování výdajů dotkne léků a léčiv, vitamínových přípravků a knih.

 

V následujících třech měsících lze v ČR očekávat zvýšenou poptávku po zboží a produktech ve slevě, naopak poptávka po značkovém zboží bude podle názoru více než čtvrtiny populace méně častá. V porovnání s výsledky pravidelné studie Ipsos Economic Crisis Monitor, probíhající měsíčně v 5 zemích západní Evropy a USA, se v těchto zemích výrazněji než v ČR zvýšila poptávka po zboží ve slevě a privátních i levnějších značkách.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688