TNBiz (TN.cz)
Reality  |  09.04.2009 11:21:06

Central Group: Rezidenční trh začne růst v první polovině příštího roku

Mediafax 

Central Group (CG) čeká oživení rezidenčního trhu v první polovině roku 2010. Představitelé developerské firmy to uvedli na čtvrteční tiskové konferenci.

Předseda představenstva Dušan Kunovský uvedl, že v současné době není rozumné zvyšovat rozestavěnost a umrtvovat tak vzhledem ke klesající poptávce peníze. „Chceme splatit úvěry a v budoucnu se bez nich obejít,“ řekl. „Naposledy jsme koupili pozemek na Žižkově za 300 milionů korun, jinak nákupní aktivity omezujeme,“ dodal.

„Developeři, kteří měli jeden či dva projekty z trhu ustupují. Trh se tak pročistí,“ poznamenal výkonný ředitel Aleš Novotný.

„V době investičního boomu jsme čerpali úvěry, ale v drobných částkách vzhledem k našemu obratu. Podminky pro korporátní úvěry jsou ale dnes nastaveny nereálně. Proto chceme naše půjčky splatit a další úvěry už nebrat,“ vysvětlil Kunovský.

„Když jsou hypotéční splátky na úrovni nájemného, tak pokládán úvěry fyzických osob na bydlení za dobrou investici do budoucna,“ řekl v odpovědi na dotaz Mediafaxu, proč Central Group odmítá firemní úvěry a přitom jeho byznys stojí na hypotékách.

Ředitel Novotný prohlásil, že v letošním roce čeká ohledně cen nových bytů stagnaci a že Central Group určitě nebude nabízet slevy.

Predikce společností Deloitte a Hyposervis přitom tvrdí, že ceny nových bytů půjdou letos dolů o pět až 15 procent. „Jsem optimističtější, ceny takto neklesnou, spíše budou opravdu stagnovat,“ prohlásil generální ředitel Hypotéční banky Jan Sadil.

Představitelé společnosti Central Group zmíněné prognózované nastartování trhu ve druhém pololetí roku 2010 zdůvodnili velkým potenciálem hypotéčního trhu. Objem hypotéčních úvěrů v Česku podle jejich informací nedosahuje ani 25 procent úrovně vyspělých zemí EU. Dalším jejich argumentem pro oživení poptávky i nabídky je podle nich potenciál v růstu podílu vlastnické formy bydlení. Ta je zatím v České republice na 60 procentech oproti průměru unie. Přístupnější by měly být také hypotéky, protože banky podle CG sníží rizikové přirážky.

Šéfové developerské společnosti zdůvodňují svůj optimismus i výzkumem agentury STEM/MARK, podle kterého si čtvrtina Pražanů hodlá do tří let pořídit v hlavním městě nový byt nebo dům.

Kromě zmíněné letošní stagnace cen nových bytů odhaduje Central Group v dalších letech růst cen nových nemovitostí v průměru o pět procent ročně. Výrazný pokles cen předpovídá CG starým a zejména panelovým bytům. Zároveň jeho představitelé zcela nevyloučili, že někteří developeři letos v dílčích případech na některé nové byty slevy poskytnou. "Bude se to ale týkat jen těch firem, které mají ekonomické problémy nebo nabízejí méně kvalitní lokality," tvrdí předseda představenstva CG Dušan Kunovský

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Štefan Weber, weber@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688