Strategie.cz (Strategie.cz)
Marketing a média  |  18.03.2009 15:03:01

MICHAL KRATOCHVÍL: Splněný sen ve vysokém rozlišení

Vsoké rozlišení (HD) je považováno za budoucnost televize. Technický ředitel TV Barrandov Michal Kratochvíl nám vysvětlil, jak je implementace HD v tuzemských podmínkách náročná.

Kdy vás poprvé napadlo, že by Barrandov mohl vysílat ve vysokém rozlišení?

Od roku 1993 jsem dělal pět let na Nově, kde jsem zažil ten největší boom a pak jsem byl devět a půl roku technickým ředitelem na Primě, kde jsme se naopak snažili na všem šetřit. Když jsem v roce 2006 dostal nabídku od TV Barrandov, mohl jsem si také spočítat, kolik budu potřebovat, aby televize vypadala tak, jak já bych chtěl. Aby byla udělaná dobře a za dobré peníze. Když jsem tehdy začal tuhle televizi plánovat, měl jsem spočítané náklady na formát 16:9 ve standardní kvalitě SD. Posilující kurz koruny a tahanice kolem licencí mi nakonec dopomohly k HD vybavení, navíc se SD kamery už dnes skoro neprodávají. HD byl můj sen a najednou je i dosažitelný.

Jaké nástroje využíváte pro odbavení signálu?

Digitalizace vybavení přinesla úspory na kabeláži, na druhou stranu, televizní techniku dnes není umění zapojit, umění je nastavit její workflow. My využíváme Octopuss, stejný redakční systém jako má Nova, Prima i Česká televize. Avid, výrobce střižen, které používáme, začal teď vyrábět nový uploader i downloader videí Clip agent, který byl za inovativní řešení oceněn i na loňské výstavě IBC v Amsterodamu.

V HD kvalitě vynikne spousta chyb...

Při bídě SD signálu vám spousta věcí pochopitelně projde. Lepší digitální kamera vám natočí záznam, který když přetransformujete do HD a pustíte v televizi, nemůže divák nic poznat. Oproti leckdy bídné zdrojové kvalitě řady našich archivních věcí je digitální obraz pro vysoké rozlišení daleko lépe použitelný.

Váš kamerový park je tedy kompletně v HD?

Naše kamery byly původně vyrobeny pro olympiádu v Pekingu, nám se povedlo svézt se na vlně zájmu o Sony kamery. Uvědomte si, že není HD jako HD, třeba HD stream Sony a JVC se liší. Jako záznamové nosiče používáme dvouvrstvé disky Blu-ray, které pojmou 50 GB. Nejprve mne ostatní spolupracovníci přemlouvali k využívání paměťových karet. Tvrdili, že co se točí, to je nespolehlivé, ale Blu-ray disky vycházejí nejen levněji než karty, ale jsou lepší třeba i pro archivaci natočených pořadů.

Kolik pořadů už dostáváte ve vysokém rozlišení?

HD akvizice tvoří pouhých několik procent. Naprostou většinu akvizic upscalujeme (transformace do HD). Problém je, že u mnoha zahraničních titulů neseženete originální filmový kotouč, který byl kvalitní, ale vy už máte k dispozici pouhý záznam, navíc klidně ve 4:3. Už dlouho zápasím s programovými pracovníky, aby, když už použijí video stažené z internetu, ho dali do co nejmenšího okna a nejlépe vedle použili mluvící hlavu, protože videa z YouTube jsou samozřejmě obrazové neštěstí. Navíc máme jistou množinu krajánků, kteří nám nabízejí své reportáže, které také většinou netočí na HD kamery.

Jaký formát používáte a v jaké podobě dostáváte natočené reklamy?

My vysíláme ve formátu 1920 na 1080i, srovnatelný datový tok má i formát 720p, který je ale svými vlastnostmi předurčen spíše pro sportovní záznamy. Reklamy dostáváme ve formátu 16:9, ale samozřejmě SD, upscaluje je pak rovnou náš vysílací server Nexio, který pojme až 100 hodin HD signálu.

Dočkáme se někdy HD Barrandova v pozemním multiplexu?

V DVB-T bych budoucnost vysokého rozlišení nechtěl odhadovat, formáty MPEG4 a MPEG2 spolu nejsou zpětně kompatibilní, na to jsou potřeba dva dekodéry. Budoucnost HD vidím spíše u kabelových operátorů, podle mě je to jedna z přidaných hodnot, kterou budou kromě internetu a dalších doplňkových služeb moct nabídnout. HD v pozemním signálu má cenu v Praze nebo v Brně, ale půjde o dost drahou záležitost. Celé je to otázka nabídky a poptávky, kolik lidí bude mít zájem HD signál přijímat a kolik bude stát jeho šíření. Ale budoucnost HD vidím spíše na satelitu a v kabelových rozvodech.

Kdy se objeví HD Barrandov na satelitu?

Barrandov zatím ve vysokém rozlišení na satelitu nevysílá, ale intenzivně o tom jednáme s naším operátorem, firmou Towercom. Šíření HD signálu přes satelit stojí jednotky milionů korun měsíčně, proto půjde i o rozhodnutí, které musí učinit naše vedení.

Město láká k virtuální prohlídce

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Marketing a média:

18.04.2024  Zbyněk Stanjura v diskusním pořadu na CNN Prima News MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
26.03.2024  Novinářské kachny mezi lety 2015 - 2020 (Na pravou míru) ec.europa.eu (Evropská komise)
28.02.2024  Výkonným ředitelem SLPV bude Michal Holas SLPV (slpv.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688