Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  25.02.2009 11:49:37

Šokující předpověď No.4 - Co můžeme v 2009 očekávat od dividend?

10 ŠOKUJÍCÍCH PŘEDPOVĚDÍ PRO ROK 2009

4. ŠOKUJÍCÍ PŘEDPOVĚĎ: “Co můžeme v 2009 očekávat od dividend?“

Kulturní změna přichází i s tím, jak jsou vnímány ekonomické záležitosti. Výnosy dividend budou novým důležitým ukazatelem pro sílu cash-flow akciového kapitálu. Kulturní změna se projeví i v změne sloganu z „nevyplácíme dividendu, protože věříme příliš v naše podnikání” na „platíme dividendu, protože máme cash-flow k její podpoře”.

Co můžeme v 2009 očekávat od dividend?

Jak je patrné z předchozích částí, příjmy jsou pod tlakem a další otázkou je, co to bude znamenat pro výplatu budoucích dividend. Výplaty dividend byly vzhledem k poklesu mnohem méně volatilní než příjmy. Při posledních dvou recesích v letech 1991 a 2001 příjmy poklesly v průměru o 50%, zatímco dividendy se ukázaly být relativně odolné a poklesly v průměru pouze o 6% na evropských akciových trzích.

Několik společností a odvětví je velmi vystaveno rizikům snižování kvůli svým nižším příjmům. Nejpatrnějším příkladem jsou finanční společnosti, u kterých problémy se solventností, navyšování kapitálu a částečná znárodnění způsobují  prudká snížení budoucích plateb dividend; v mnoha případech nebudou do konce roku 2010 nabízeny žádné dividendy. Banky byly hlavním přispěvatelem k celkové výplatě dividend na trhu a vzhledem  k tomu, že tento zdroj výnosů zmizí, očekáváme nižší úroveň dividend na souhrnné úrovni.

Předpokládáme-li, že se výplatní kurz sníží z 50% průměrné výplaty na býčích trzích na 30% výplatní kurz na medvědích trzích, můžeme odvodit očekávaný výnos dividend, viz tabulka níže.

Obrázek 3: Očekávaný výnos dividend pro rok 2009.

 

Evropa

USA

Japonsko

Očekávaný výnos

dividend

2,1%

1,5%

1,1%

Zdroj: Thomson DataStream, Saxo Bank Research

 

Cíle ohodnocení indexů

 

Akcie, ať už americké, evropské nebo japonské, vypadají levně při většině měření, když se porovnávají s nedávnou historií. Problémem s nedávnou historií je to, že v současné ekonomické situaci je téměř bezvýznamná. Proto je užitečnější sledovat dlouhodobé ukazatele zhodnocení, které zahrnují období inflace, recese, dezinflace nebo i krize. 100letá historie zhodnocení pro akciové trhy v USA poskytuje užitečnou benchmark.

I když korelace mezi americkými, evropskými nebo japonskými akciemi není perfektní, je nepravděpodobné, že se trhy v globalizovaném světě významně odchýlí. Následující tabulka ukazuje US CAPE (cyklicky upravované tržní P/E) založené na 10letých historických EPS.

Obr. 4: S&P500 CAPE (cyklicky upravované P/E) založené na 10letých historických EPS (1881-2008)

Zdroj: Prof. Shiller, Saxo Bank Research

Zpráva z tabulky není uklidňující. AkcieUSA se konečně dotkly dlouhodobého průměru, ale historie ukazuje, že medvědí trhy obvykle podhodnocují při poklesu. Současný CAPE, asi 16x je stále nad úrovněmi, které byly dosaženy na konci minulého dlouhodobého medvědího trhu, v letech 1921, 1932, 1974 nebo v roce 1982.

Kde to zanechává evropské a japonské akcie?

Evropský CAPE založený na 10letých průbězích EPS je stále na 25x, což je nad 10letým CAPE v USA, 16x. To stejné platí i pro japonský index CAPE založený na 5letém průběhu EPS který je na hodnotě 28x, což je také s přehledem nad CAPE v USA. Evropské a japonské CAPE naznačují, že akciový trh USA nabízí ve srovnání s evropskými a japonskými akciovými trhy vyšší zhodnocení.

Protože CAPE je špatný nástroj pro časování a nebere v úvahu budoucí míry růstu a cenu kapitálu, stojí za to zvažovat měřítka zhodnocení, která tak činí. Jedním z nich je model diskontu dividend (dividend discount model (DDM)). Tyto modely jsou vysoce citlivé k diskontní sazbě a předpokladům růstu a měly by být v současném volatilním prostředí používány opatrně. Přístup DDM je však užitečný k umístění současného trhu do určitého kontextu, a také nabízí určitá vodítka ohledně úrovní pater.

Naše předpoklady jsou, že příjmy poklesnou v Evropě o 36%, v USA o 30% a v Japonsku o 41%. Kromě toho předpokládáme, že v roce 2009 inflace 0 a poté mírně poroste, výnos dluhopisů bude 2%, bude rizikové pojistné akcií 5% a bude 2% reálný růst příjmů. Výsledky jsou uvedeny v níže uvedené tabulce.

Obr 5: Cíle indexu akcií založené na simulacích DDM.

 

 

19. prosince. 2008

Minima 2009 založená na ohodnocení DDM

DJ Stoxx600

 

197

130

S&P500

 

885

610

Nikkei225

 

8667

5350

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank Research

 

Tento nepěkný výhled povede k tomu, že DJ Stoxx600 poklesne o 35% z aktuálních úrovní (k 19. prosinci 2008), S&P500 poklesne o 31% a Nikkei225 se bude obchodovat o 38% níže. S přihlédnutím k těmto klesajícím cenám nedoporučujeme vstupovat do nekrytých dlouhých pozic na akciovém trhu před jeho obratem, který očekáváme na konci roku 2009, jak jsme již uváděli.


 

Další díl seriálu bude na serveru Kurzy.cz zveřejněn v pátek 27.2.

Chcete získat kompletní dokument Výhledu Saxo Bank pro rok 2009? 

KLIKNĚTE ZDE

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

30.12.2020Co můžeme očekávat od hypotečního trhu v roce 2021? Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
16.10.2013Twitter: co můžeme a nemůžeme očekávat od IPO. Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688