Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  24.11.2008 11:26:00

Předvídavost, populismus a jiná vybraná slova

Politika bývá, jak se často zvykne v tuzemsku říkat, uměním možného. To, že politik musí být i dostatečně předvídavý se ale v českých vodách na druhou stranu často opomíná. K naší škodě. Dlouhý úvod, řeknete si, je ale nutný. Poslední dění na trhu s ropou a oznámené záměry vládnutí opoziční ČSSD totiž ukazují, že i když česká sociální demokracie vyhrává v poslední době jedny volby za druhými, její záměry, jdou víc a víc ve stopách levného politického populismu. Není snad nutné dodávat, že na účet příštích generací, což moc předvídavé jistě není. Škoda.

 

O skandálních tajných jednání nových hejtmanů s představiteli firem, kteří usilují o státní zakázky (o čempak asi jednali?), nebo o převodech soukromých, ale o to víc zadlužených nemocnic pod krajská, tedy veřejná křídla, nemá cenu ani hovořit. Bohužel to ale není ten proklamovaný nový styl a „obamovská“ změna k lepšímu, ale spíše návrat k zavedeným praktikám, o kterých socialisté vědí hodně. Patří k nim i populistické návrhy na úpravu spotřební daně kvůli rostoucím cenám ropy, který chtěli ruku v ruce prosadit socialista Milan Urban, mimo jiné stínový ministr průmyslu a údajně „pravičák“ každým coulem, Vlastimil Tlustý.

 

S trochou jízlivosti a pro někoho možná po bitvě se dá dodat, že oba poslanci si musí být svého populismu vědomi, když místo diskuse nad systémovými záležitostmi, které by bez ohledu na stranickou příslušnost, měli pro dohodu prosazovat, svými návrhy vlastně házejí nám všem klacky pod nohy. Proč? Jednoduše proto, že přinucením většiny cenového řetězce na úpravy cen ropy bychom možná v krátkodobém časovém horizontu ušetřili (a většina voličů by jistě pánům tleskala), ovšem po jejich zrušení, či zahlazení vynucených pravidel by se „nepravosti“ tvorby cen projevily s plnou parádou. A to už k smíchu opravdu není.

 

Online deník iDnes.cz minulý týden pak k této skutečnosti uvedl, že výrazně nižší ceny ropy zahýbaly s přesvědčením poslanců Urbana a Tlustého tak, že oba uvažují i o variantě, že by byl návrh kvůli nízkým cenám ropy ze Sněmovny stažen. Ó, jak šlechetné! Jistě zamáčkneme slzu nad dojemným příběhem, který ještě nedávno nevěstil nic dobrého. Ropa totiž od chvíle, kdy byl zákon navrhován, klesla zhruba o 100 dolarů za barel. Jenže nebyl by to levicový poslanec, kdyby se svého nesmyslu nedržel dál – podle Urbana totiž i přes snížení cen ropy platíme v ČR pořád vyšší spotřební daň než v ostatních členských zemí EU. Prý je na pořadu dne otázka „srovnání“ daní.

 

Tak si to pojďme shrnout. Podle vyjádření nejrůznějších socialistických politiků je ČSSD po svém příštím, dle stranického šéfa Paroubka dokonce jistém volebním vítězství, připravena nejen zastavit všechny dosud přijaté reformní změny, ale vrátit daňová pravidla před rok 2006. ČSSD ale místo systémových změn ráda a lacině populisticky komunikuje jen to, co zajímá její voliče. Zavede prý progresivní zdanění, aby bohatí platili víc a nejrůznějším sociálním dávkám pro všechny opět otevře dveře. Vždyť co, její voličská základna to chce slyšet, tak proč by se měla ČSSD namáhat a žinýrovat.  Může si věřit, neboť kromě nechuti českých voličů dál snášet výkony Topolánkovy, Čunkovy a Bursíkovy garnitury, vládne ČSSD v některých krajích právě se všemi zmíněnými stranami. A to bez ohledu na jejich vlastní volební program. To jsou ale paradoxy, co? Zřejmě, zdroje tu, zprava či zleva, pořád ještě jsou. Opět škoda nás všech.

 

Těžko radit pánům poslancům Tlustému a Urbanovi, co mají dělat, vždyť mají oba vlastní rozum, ale předvedené výkony, by si měli alespoň ti, kteří o tom chtějí přemýšlet a umějí si získat informace, velmi dobře pamatovat. V tomto konkrétním případě, nikoli po bitvě, ale řečeno předem, oba pánové předkládají hloupý, škodlivý a nesystémový návrh, který nic dobrého nepřinese. Jen levné politické body, které se rozplynou u další kauzy.

Dále k přečtení:
Vládnutí podle ČSSD...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688