TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  01.11.2008 08:00:06

SOUHRN: VOLBY 2008: Soudy přijaly dvanáct stížností na průběh voleb

PRAHA (MEDIAFAX) - Soudy přijaly v pátek dvanáct stížností na průběh krajských a senátních voleb, vyplývá to průzkumu agentury Mediafax. Poslední říjnový den totiž skončila lhůta pro podání protestu, do kdy bylo možné protestovat.

Nejvyšší správní soud obdržel tři stížnosti na průběh voleb do Senátu, dvě z Prahy a jednu z Příbrami. „Také jsme obdrželi stížnost od pana Bořka Havlíka na průběh krajských voleb. Tu ale již 30. října soud zamítl, protože není k stížnostem na krajské a obecní volby příslušný,“ uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová. Nejvyšší správní soud řeší stížnosti na průběh voleb do obou komor parlamentu.

V severních Čechách si stěžovali voliči celkem třikrát. Stížnosti na volby v Ústeckém kraji se týkají okrsku číslo dvě ve Varnsdorfu. Jsou obsahově totožné a odesílateli jsou dva lidé stejného příjmení a adresy. Autoři podání upozorňují na to, že při seznámení s výsledky voleb nenašli preferenční hlasy, které udělili. „Neuvedli však, kterého politického subjektu a které osoby se to týká. Vyzveme je k doplnění údajů. Na rozhodnutí máme dvacet dní, ale už jsme se stížností začali zabývat a vyřídíme ji v termínu. Oproti komunálním volbám v roce 2006, když jsme řešili více než dvacet případů, je stížností tentokrát minimum,“ poznamenal místopředseda ústeckého krajského soudu Vilém Šetek. Třetí stížnost se týkala Libereckého kraje, kde evidují stížnost na snadnou zaměnitelnost žlutých a bledě modrých obálek.

Na Vysočině řeší jedinou stížnost týkající se krajských voleb. "Od jedné z volebních komisí z Nového Města na Moravě řešíme stížnost místního voliče na na nedostatečné osvětlení volební místnosti, na což jsme si vyžádali vyjádření konkrétní komise. Občan rovněž podal stížnost, že na elektronické úřední desce nebyly uvedeny veškeré údaje týkající se oznámení o konání voleb. To jsme ale již ověřili a neshledali jsme žádný takový problém," uvedla šéfka krajského správního oddělení Alena Kuchařová, která měla koordinaci voleb na Vysočině na starosti.

Krajský soud v Brně jedinou stížnost zamítl. Vězeň v kuřimské věznici si stěžoval, že nemohl volit. „Muž v televizi viděl, jak v jiných věznicích volí. Mohl však vidět pouze reportáž o volební účasti vězňů v doplňkových volbách do Senátu. Volební zákon osobám ve výkonu trestu volební účast do komor Parlamentu ČR umožňuje. Ne však do krajských a obecních zastupitelstev,“ sdělila v pátek agentuře Mediafax mluvčí soudu Miroslava Sedláčková s tím, že stížnost vězně byla soudem zamítnuta jako nedůvodná.

U českobudějovického krajského soudu leží stížnost na nepřesné sečtení preferenčních hlasů jednou z komisí ve Lhenicích na Prachaticku. Pražský městský soud posoudí dvě stížnosti na průběh středočeských krajských voleb.

Návrh mohl podat každý volič nebo kandidující seskupení, pokud bude mít za to, že byla porušena ustanovení volebního zákona způsobem, který mohl ovlivnit výsledky hlasování. Návrhy na neplatnost hlasování v krajských volbách by řešily krajské soudy, v případě senátních voleb je arbitrem Nejvyšší správní soud. Dosud dostal pět stížností, z nichž jednu už zamítl. O těchto stížnostech mají soudy rozhodnout do 20 dnů.

Karel Rouc, Jaroslav Šnajdr, Roman Krištof, jares@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688