Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.10.2008 09:06:33

Vídeňská burza cenných papírů souhlasí s podmínkami prodeje BCPP

Vídeňská burza cenných papírů a současná skupina akcionářů Pražské burzy cenných papírů se dohodli na obecných podmínkách prodeje většinového podílu v Burze cenných papírů Praha. Transakce zůstává předmětem regulatorních a dalších schválení.

Pražská burza cenných papírů bude významným partnerem a jako taková výrazně posílí naši stávající osu Budapešť-Lublaň-Vídeň,“ komentoval Michael Buhl, CEO  Wiener Börse AG.

Jan Klenor, generální ředitel společnosti Patria, jež je největším akcionářem Burzy cenných papírů Praha, dohodu komentoval slovy: „Jsme velice rádi, že se můžeme spojit s takto renomovaným a zavedeným partnerem v regionu. Věříme, že partnerství s vídeňskou burzou posílí expanzi českých kapitálových trhů.“

 

Vídeňská burza cenných papírů je většinovým vlastníkem dvou burz ve střední a východní Evropě. Společně s Oesterreichische Kontrollbank vlastní vídeňská burza (50,4%) celkem 68,8procentní podíl v Budapešťské burze cenných papírů. V červnu letošního roku koupila vídeňská burza většinový podíl (81,01%) v Lublaňské burze cenných papírů. Dále – bez majetkových podílů – úzce spolupracuje s řadou dalších burz cenných papírů v regionu, zejména pak s burzami v Bukurešti, Sarajevu a Banja Luce.

TZ: Wiener Börse

 

„Gratuluji našim akcionářům k úspěšné dohodě, která předpokládám povede ke zdárnému uzavření celé transakce prodeje většinového akciového podílu Burzy cenných papírů Praha. Zdárný průběh celé transakce i v jednom z nejsložitějších období pro kapitálové a finanční trhy v historii je důkazem profesionality našich akcionářů, zájemců o koupi BCPP a doufám, že i dokladem vysoké kvality Burzy cenných papírů Praha. Velmi se těším na společnou diskusi s našimi kolegy z Rakouska, Maďarska a Slovinska na téma možností rozvoje regionální spolupráce burz,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha

 

Burza cenných papírů Praha je největším organizátorem trhu s cennými papíry v České republice a patří rovněž mezi největší trhy v regionu střední a východní Evropy. Díky stoprocentnímu podílu v Energetické burze Praha byla nabídka produktů od července 2007 rozšířena o obchodování s elektrickou energií. Do skupiny dále patří společnosti UNIVYC a Central Counterparty, které zajišťují vypořádání obchodů na Burze cenných papírů Praha, respektive Energetické burze Praha.

 

Konsolidované hospodářské výsledky společností patřících do skupiny Burza (Burza cenných papírů Praha, a.s., UNIVYC, a.s., Energetická burza Praha a Central Counterparty, a.s.) dosáhly v roce 2007 hodnoty 263,077  mil. před zdaněním, což po zdanění reprezentuje výsledek hospodaření ve výši 198,471 mil.  

 

Jiří Kovařík

Ředitel odboru externí komunikace

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688