Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  27.11.2000 09:00:00

Akcie: České akcie se v pátek vydaly mírně výše taženy hlavně spekulativními nákupy..

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 27.11.2000

Komentář k trhům



       České akcie se v pátek vydaly mírně výše taženy hlavně spekulativními nákupy akcií Českých radiokomunikací a dalším posilováním akcií ČEZu. Investoři spekulovali na výplatu mimořádné dividendy z kompenzace za opci na navýšení základního jmění RadioMobilu v případě Radiokomunikací. Aktivita na trhu se mírně zlepšila, objemy obchod dosáhly 0,8mld.

       Nejlépe se v pátek dařilo Českým radiokomunikacím a ČEZu. České radiokomunikace posílily o 4,4% na 1385 a ČEZ přidal 2,9% na 89,8. Následovaly akcie Unipetrolu a České spořitelny, které posílily o 2,4% respektive o 1,6%. Na druhou stranu, akcie Komerční banky pokročovaly v poklesu, když v pátek oslabily o 4,7% na 715,3. Český Telecom poklesl o 1,1% na 442,5.

       Dnes očekáváme, že by měl trh opět posilovat tažen pátečním výrazným přírůstkem amerického Nasdaqu a stlačenými cenami českých blue chips. Očekáváme, že České radiokomunikace a Český Telecom potáhnou trh výše.

      

Komentář k zahraničním trhům



       Americké akcie se v pátek vydaly k razantnímu nárůstu taženy poptávkou po technologických titulech. Investoři se vrátili na trh po jednodenním svátku a i když páteční obchodování bylo zkrácené, objemy obchodů dosáhly solidních hodnot. Index Nasdaq v pátek posílil o 5,4% na 2904,24 bodu a DJIA získal 0,7% na 10470,23 bodu. Především technologie jako Cisco a Oracle podpořily trh k růstu. K něm se přidaly IBM, Hewlett Packard a Sun Microsystems. Pro dnešní vývoj bude důležitý očekávaný výsledek presidentských voleb na Floridě. Podle předběžných údajů zvítězil George Bush, ale důležitá bude i reakce druhého kandidáta Alana Gora.

       Německé akcie v pátek také posilovaly. Index DAX přidal 1% na 6664,18 bodu a technologický Nemax 50 posílil o 4,1% na 3593,5 bodu. Především Neuer Markt prošel výraznou korekcí během dne, když investoři poptávali především akcie společností Qiagen, Aixtron a Intershop. Na DAXu se dařilo především technologickým titulům v čele s Infineon. Posilovaly i Siemens a SAP. Proti trendu se pohybovaly pouze akcie SAP. Zisky si připsaly i akcie Deutsche Telecom. Ztrácely akcie RWE, poté co investoři vybírali zisky jelikož akcie společnosti doáhly maximálníxch hodnot v tomto roce. Dnes se očekává, že německé akcie budou opět posilovat.

      

Komentář ke společnostem



       Telekomunikace

      


       Čtyři z pěti držitelů licence na poskytování veřejných telefonních služeb zahájily jednání s Českým Telecomem ohledně propojovaní dohody. Jak bylo očekáváno, návrh propojovacích dohod nebyl potenciálními konkurenty Telecomu nijak výrazně přijat. Podle zákona mají obě strany 90 dní na uzavření dohody. Poté vstoupí do hry Český telekomunikační úřad.

      

       ČEZ

      


       Vývozy elektřiny dosáhly v prvních deseti měsících tohoto roku téměř 10TWh oproti 1,8TWh ve stejném období loňského roku. Vývoz elektřiny dosáhl 58mld v 1-10.2000

       Tyto údaje potvrzují naše přesvědčení, že ČEZ letos dosáhne svého exportního cíle jelikož ČEZ drží téměř 100% podíl na trhu exportu.

      

       Unipetrol

      


       Chemopetrol , dceřinná společnost Unipetrolu, získala investiční pobídky ve výši 3mld. Z toho 2,9mld jako sleva na dani, 8m na tvorbu nových míst a 4,3 na rekvalifikaci zaměstnanců. Pobídky by měly být čerpány v roce 2002.

       Jedná se o velmi dobré údaje pro Chemopetrol a zprostředkovaně pro Unipetrol, jelikož dojde ke zlepšení finančních výkazů Chemopetrolu v roce 2002.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688