X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Finance  |  09.07.2008 09:23:01

Bernanke pomohl utišit výprodeje. Čeká akciové trhy stabilizace?

Zklidnění nervózní nálady přineslo včerejší obchodování poté, co se svým projevem odpoledne vystoupil na Arlingtonském fóru předseda amerického Fedu Ben Bernanke, který řekl, že společně s kolegy zvažuje možnost prodloužení doby trvání zápůjční facility na podporu primárních dealerů (PDCF), která by mohla fungovat i v roce 2009. PDCF byla zřízena v polovině března a byla reakcí na krizi na mezibankovním trhu, která vyvrcholila téměř bankrotem jedné z největších investičních bank Bear Stearns, již se Fedu podařilo na poslední chvíli zachránit jejím odprodejem JP Morgan. Aby se vyvaroval podobným situacím a dalšímu prohlubování krize na finančních trzích, zřídil Fed zápůjční facilitu, do které poprvé od roku 1930 zahrnul také investiční banky, které do té doby neměly nárok získat od americké centrální banky úvěr o který mohly žádat pouze komerční banky. PDCF společně s dvěma dalšími facilitami (TAF, TSLF) tak již několik měsíců slouží jako jeden ze základních pilířů, kterým se podařilo dostat napětí na mezibankovním trhu pod kontrolu, když zajišťovaly bankám dostatečnou likviditu v době, kdy hrozil akutní credit crunch a kolaps celého bankovního sektoru v USA

Fakt že Fed zvažuje možnost prodloužení funkce PDCF i do roku 2009 znamená pro trh dvě věci. Situace na finančních trzích podle americké centrální banky ještě není zralá na to, aby se poměry v blízké době vrátily do stavu před srpnovým vypuknutím hypoteční krize, což je negativní zpráva zejména pro delší horizont. V krátkodobém horizontu pak Fed dává jasně najevo, že i nadále stojí za bankami a bude silně oponovat jakýmkoli problémům podobným těm z března tohoto roku. Bernanke se včerejšími slovy snaží zklidnit nervozitu na akciových trzích, které se již od poloviny května znovu propadají a které v pondělí navíc ještě vyděsila zpráva o nutnosti výrazného navýšení kapitálu monoline pojišťoven Fannie Mae a Freddie Mac. Alespoň pro včerejšek se Bernankemu výprodeje na akciových trzích zastavit podařilo, když např. americký DJIA stoupal o 1,36% a S&P si připisoval 1,71%, přičemž největšího růstu se dočkaly právě banky, když např. akcie Bank of America rostly o 9,34%. Pod růstem akcií se včera podepsala také ropa, která za poslední dva dny zlevnila o více než osm dolarů, což pomohlo sejmout část z prodejného tlaku např. z akcií automobilek (GM +5,27%).

Bernankeho včerejší slova a fakt, že jsou americké akcie nejlevnější od poloviny roku 2006 může v kombinaci s minimem makroekonomických dat z USA v tomto týdnu pomoci americkým akciovým indexům získat pevnější půdu pod nohama a částečně tak stabilizovat prudké výprodeje z předchozích týdnů, které rozvířily vlnu negativního sentimentu na akciových trzích napříč celým světem. Také začátek výsledkové sezóny, kterou včera odstartoval lepšími než očekávanými čísly těžařský kolos Alcoa, pak v případě dalších příznivých hospodářských výsledků může ve značné míře pomoci k pozvolné a tolik potřebné stabilizaci. První vlaštovkou, naznačující, že i dnes by se mohly světové akcie dostat do zelených čísel, jsou akciové indexy v Asii, kde krátce po osmé hodině ranní japonský Nikkei225 rostl o 0,35%, zatímco Hang Seng zpevňoval až o 2,78%.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688