Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  29.05.2008 07:40:37

DOWER-D: Zentiva, ECM - investování versus sázky!

Nedávno jsme tady zveřejnili kontroverzní příspěvek o investování a gambleřině. Reagovali jsme v něm na náš sílící pocit, že čeští investoři stále víc a víc zaměňují investování s hrou. Nemáme nic proti hře, ale investování je snad přece jenom o něčem jiném. I když víme, že s námi mnozí čtenáři nesouhlasí.

Nahrazování investování hrou, ne-li přímo hazardem, nám potvrzují i poslední statistiky z ministerstva financí. Češi prý stále víc propadají hazardu. V loňském roce prosázeli 108,3 miliardy korun. V porovnání s rokem 2006 to představuje nárůst o 10,2 miliardy korun. Sázkařům se na výhrách vrátilo necelých 84 miliard korun. Jinými slovy: lidé necítí potřebu racionálně investovat. Otázkou je proč?

Největšímu zájmu se podle statistiky těší výherní automaty. Do nich loni hráči naházeli 57 miliard korun, což představuje meziroční nárůst 8,3%. Na výhrách pak automaty vyplatily 44,6 miliardy. Největší nárůst oblíbenosti ale zaznamenaly technické hry, v nich lidé prosázeli 22,1 miliardy, tedy o 50% více než v roce 2006. Největší návratnost ale mají pro sázkaře kurzové sázky, kde ze vsazených 11,9 miliardy dostali hráči zpátky 84% sázek. Není tedy divu, že o opravdové investování není až takový zájem a pokud ano, stává se z investování spíš hra, než racionální a systémový proces "penězotvorby".

A možná mají lidé pravdu. Možná je hra jistější než investování. Podívejme se na dva aktuální příklady. Prvním budiž vření okolo Zentivy, graf 1.

Graf 1, Zentiva, OS MACD a Bollingerova pásma k 28.5. - pro zvětšení klikněte

Možný vstup PPF do Zentivy by měl cenu akcií zvedat. Oficiální nabídka na odkup Zentivy PPF sice ještě nepřišla, protože ji musí nejprve schválit ČNB, přesto však kurz akcií Zentivy během několika dní opravdu vystřelil razantně vzhůru. V posledních dnech to už ale je jinak a Zentiva klesá. Včera dokonce o 3%. Byla to nejspíš reakce na dvě poslední doporučení  na prodej. Přišly s nimi Patria/KBC a Deutsche Bank. Navíc společnost stojí před klíčovou valnou hromadou, kde se rýsuje střet mezi (1)  finanční skupinou PPF spolu s Generali PPF Holdingem a (2) francouzskou farmaceutickou firmou Sanofi-Aventis. Na ní už musí jednotliví akcionáři odkrýt karty.

Z pozvánky na valnou hromadu vyplývá, že PPF chce do vedení Zentivy dosadit svého zástupce.  Zatímco ještě před nedávnem ho vedení Zentivy podporovalo, na začátku května v pozvánce na valnou hromadu již uvedlo, že "předchozí doporučení představenstva se může změnit ve světle nového vývoje" (tedy nabídky na odkup). Podle spekulací chce PPF získat za 950 korun za akcii 7,4% podíl finanční skupiny J&T. Tyto informace ale žádná z firem nepotvrdila.Pokud by se zpráva ukázala být pravdivá mohla by PPF, případně společně s J&T, na valné hromadě disponovat větším podílem než Sanofi-Aventis.

Zentiva odmítla všechny spekulace komentovat. Pokud PPF nyní neuspěje, lze očekávat, že svou nabídku na výkup akcií zvýší. A to může hnát akcie Zentivy opět vzhůru.

Druhým příkladem je ECM, graf 2, která včera po ukončení obchodování zveřejnila své výsledky 1Q 2008.

Graf 1, ECM, OS MACD a Bollingerova pásma k 28.5. - pro zvětšení klikněte

Developerská společnost ECM se v 1Q 2008 dostala do čisté ztráty 14,6 milionu eur, to je přibližně 368 milionů korun. Ztráta je mnohem vyšší, než očekávali analytici. ECM  navíc za první tři měsíce letošního roku neprodala (!) žádné nemovitosti. Přitom byl do prvního kvartálu načasován například prodej loni dokončeného plzeňského hotelu Diplomat. Prý se prodá až ve 2Q. Výnosy z pronájmu a související tržby sice vzrostly, meziročně o více než 64% (!) na 4,6 milionu eur (zhruba 116 milionů korun), ale obavy o další vývoj tady jsou. Přesto, že trh všeobecně očekával, že ECM skončí v červených číslech. Analytici společnosti Atlantik FT například odhadovali, že by ECM mohla dosáhnout ztráty 6,3 milionu eur. Společnost Cyrrus předpokládala ztrátu 8,6 milionu eur.
O to zajímavější bude dnešní obchodování s akciemi ECM!
 

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688