Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie v ČR  |  27.02.2008 11:54:11

Microsoft dostává rekordní pokutu od EK


Microsoft (MSFT) - dostává rekordní pokutu od Evropské komise ve výši 899 mil. EUR tj. 1,35 mld. USD z důvodu porušení antimonopolního zákona z roku 2004. Dle EK firma dostatečně rychle nezpřístupnila informace o svých produktech rivalům. Oznámila to dnes eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová.

Níže zamyšlení nad danou problematikou ze září 2007 (opakování):

Týká se rozhodnutí Evropského soudu pouze Microsoftu?

Evropský soud první instance 17.9. zamítl odvolání americké společnosti Microsoft proti rekordní pokutě 497 mil. EUR. Tu mu již v roce 2004 vyměřila Evropská komise, protože firma údajně neférově vytlačovala z trhu výrobce audiovizuálního softwaru. Microsoft má ještě možnost odvolat se k nejvyššímu soudu EU – Evropskému soudnímu dvoru. Lze očekávat, že tak společnost učiní, aby tak neztratila poslední možnost získání výše uvedené sumy zpět. Pokutu totiž musel Microsoft zaplatit již před 3 lety, kdy soud prvně rozhodl.

Vraťme se ale k podrobnostem výše uvedeného rozhodnutí. Komisi EU se zejména nelíbilo, že operační systém Microsoftu obsahuje i přehrávač multimedií Windows Media Player. To údajně poškozuje konkurenční produkty. Komise tak v podstatě svým rozhodnutím nařídila, aby Microsoft sdílel část svého zdrojového kódu s konkurencí.

Zamysleme se nad takovým rozhodnutím a tím co mu předcházelo. Společnost vytvořila před lety produkt – operační systém Windows, jaký v takovém rozsahu nikdo předtím nevytvořil. Díky i svému prvenství dnes 95 % všech počítačů „běží“ na tomto sytému. Jistě lze říci, že tento software zejména zásluhou své poměrné jednoduchosti napomohl k prudkému rozvoji a prodeji počítačů mezi miliony lidí na celém světě, tzn. přispěl i k rozvoji řady firem podnikajících v této oblasti. Společnost investovala a investuje nemalé prostředky do tohoto systému, což se ji však i vzhledem k prodanému množství bohatě vrací. Své výrobky prodává s marží, kterou ji může kdejaká firma závidět. Evropský soud nyní ale vlastně Microsoftu řekl, aby výdobytky své práce ukázal zdarma konkurenci. Opravdu úžasné! Něco vymyslíte, jste stále o krok vpředu a i díky tomu úspěšní a nyní vlastně budete zdarma pomáhat konkurenci v jejím byznysu. Vivat socialistická Evropská komise.

Regulatorní orgány by měly řešit zneužívání postavení velkých firem na trhu, aby nedocházelo k omezení konkurence a z toho obvykle plynoucí cenové výhody pro výrobce v neprospěch zákazníka. K tomu příslušné orgány mají řadu pravomocí např. neumožnění převzetí (koupě) konkurenčních společností či jen za předem stanovených omezujících podmínek nebo stanovení maximálních cen s přihlédnutím k zisku či cenám obdobných výrobků konkurence. Před nedávnem jsme byli svědky, jakým zásahem stanovila komise maximální ceny mobilním operátorům tj. v segmentu ekonomiky, kde jistě můžeme hovořit o konkurenci. Postup proti Microsoftu však nyní říká: „Investujte do svého rozvoje, vymyslete něco, co konkurence nemá a až se Vám to podaří, tak to konkurenci předejte, zda náhodou k tomu nevymyslí ještě něco dalšího, z čeho bude mít zase prospěch ona“.

K čemu takové rozhodnutí může vést? Nejen že pokutu zaplatí v cenách zase spotřebitel, ale především nejspíše ke snížení investic do technologického rozvoje. Proč by společnosti investovaly nemalé prostředky do vývoje, když by měly ještě více sníženou pravděpodobnost návratu svých prostředků, jelikož by musely plody své práce předkládat konkurenci. Ze všech „politických“ stran přitom slyšíme, jak potřebný je další vývoj a rozvoj nejen v oblasti technologií a že je nutné co nejvíce podpory nikoliv překážek. 

A co říci na závěr? Snad jen, pokud členům Evropského soudu nevyhovuje přehrávač multimédií od Microsoftu, mohou si nainstalovat klidně jiný, technicky to není žádný problém. Na trhu jich existuje celá řada a spousta navíc zdarma. Že by to snad ale neuměli?

CAPITAL PARTNERS, a.s.

Jiří Zendulka

www.stockmarket.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688