Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  23.01.2008 14:27:30

Stanovisko ČEZ k enviromentálnímu balíčku EU - emisní povolenky a spol.

Evropská komise publikovala tzv. environmentální balíček, tedy soubor návrhů právních předpisů, které mají do závazných norem převést politický závazek členských zemí z jarního summitu Evropské rady v březnu 2007.

Zveřejněný balíček zahrnuje návrh revize směrnice o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (směrnice 2003/87/ES), návrh směrnice o využívání obnovitelných zdrojů energie a návrh směrnice o zachytávání a ukládání CO2 do podloží (CCS technologie).

“Je důležité mít stanovena jasná dlouhodobá pravidla regulace CO2, aby měly energetické společnosti stabilní rámec pro jejich miliardové investice do výstavby tolik potřebných nových elektráren.O to se návrh směrnice snaží. Za nejdůležitější považujeme potvrzení závazku významně snížit v EU emise CO2 a využít k tomu mimo jiné systém aukcí. Jejich frekvence a další administrativní aspekty, však nejsou dosud jasné, mají být řešeny v samostatném nařízení Komise. Toto nařízení by mělo být přijato co nejrychleji, aby účastníci trhu znali všechna pravidla fungování systému ETS v budoucnu. Je nutné si uvědomit, že detailní pravidla aukcí vč. celkově vydaného objemu povolenek a podílu jejich aukcionování a alokaci pro třetí a následující obchodovací období výrazně ovlivní i vývoj ceny elektrické energie. Jednoduše řečeno čím přísnější systém bude tím dražší opatření na úsporu povolenek budou společnosti nuceny realizovat a tím stoupnou i výrobní náklady elektřiny“, řekl Alan Svoboda, obchodní ředitel ČEZ.

Celkové množství povolenek má být podle návrhu určeno na EU úrovni a základním alokačním principem má být aukce. Třetí obchodovací období má být osmileté; očekává se, že v roce 2013 budou nejméně 2/3 povolenek rozdělovány prostřednictvím aukce a celkové emise skleníkových plynů by měly lineárně klesat s cílem celkového snížení o více než 20% v roce 2020 oproti emisím v roce 2005. Upravena mají být i pravidla pro používání kreditů z projektů realizovaných v rámci kjótských mechanismů a projektů v rámci budoucí mezinárodní smlouvy, která by měla Kjótský protokol nahradit po roce 2012. Návrh rovněž ukládá povinnost použít část výnosů z aukce na opatření související se snižováním emisí (včetně použití pro rozvoj moderních uhelných technologií jako např. CCS, viz níže, jejichž rozvoj je součástí akčního plánu ČEZ v této oblasti).

V případě nového cíle Evropské unie o podílu obnovitelných zdrojů ve výši 20 %  konečné spotřeby energie do roku 2020, bude rozhodující stanovení výše podílu pro jednotlivé státy a tedy i pro Českou republiku. Vzhledem k současnému podílu obnovitelných zdrojů na spotřebě elektřiny v ČR, to však jistě bude znamenat nutnost velmi výrazného, a tedy velmi nákladného, zvýšení výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, i když bude zohledněna výše hrubého domácího produktu jednotlivých zemí.

„Klíčové pro českou energetiku a jednotlivé výrobce včetně ČEZ bude právě závazek České republiky. V rámci Akčního plánu ČEZ jsme se již před rokem zavázali významně investovat do obnovitelných zdrojů. Vyčlenili jsme pro takové investice 30 miliard korun. V návrhu směrnice vítáme zejména možnost převodu části závazků mezi jednotlivými zeměmi a za určitých podmínek i mezi jednotlivými zařízeními, ale navržená opatření mají stále daleko ke vzniku celoevropského trhu se zelenou elektřinou, který by podle mého názoru nejlépe a nejefektivněji odrážel rozsah závazku EU a vyvolané náklady na výrobu z obnovitelných zdrojů“ dodal Alan Svoboda.

Návrh směrnice o využívání obnovitelných zdrojů energie (OZE směrnice), který by měl nahradit stávající směrnici 2001/77/ES o podílu OZE na výrobě elektrické energie (v národní legislativě transponována zákonem 180/2005 Sb. o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie) a směrnici 2003/30/ES o podpoře používání biopaliv. Návrh rovněž počítá s rozšířením použití tzv. „Guarantee of origin“, GoO – certifikátu původu (dosud pouze pro výrobu elektřiny), na výrobu tepla/chlazení a umožňuje pokrytí části podílu prostřednictvím GoO, přičemž se primárně uvažuje transfer těchto certifikátů na úrovni členských států.

Energetická společnost ČEZ se také hodlá aktivně podílet na avizovaných demonstračních jednotkách a zavádění technologií zachytávání a trvalého ukládání oxidu uhličitého do geologických struktur, které zmiňuje návrh třetí směrnice v environmentálním balíčku - návrh směrnice o zachytávání a ukládání CO2 do podloží (CCS – carbon capture and storage - technologie). Návrh stanovuje právní rámec pro bezpečnost ukládání – zavádí vydávání povolení pro geologický průzkum a povolení pro ukládání, přičemž toto je časově omezené a podléhá revizi Komise.

 „CCS technologie jsou na samém počátku a zatím nejsou využívány v komerčním provozu, již v rámci projektu výstavby nové elektrárny v Ledvicích si však necháváme prostor na možnou budoucí stavbu separační jednotky CO2,“ doplnil Alan Svoboda.

Skupina ČEZ se podílí na rozvoji CCS technologií i účastí na projektu GeoCapacity. Cílem tohoto programu je do konce roku 2008 prověřit možnosti podzemních kapacit pro ukládání CO2 zejména ve střední a východní Evropě, včetně nalezení vhodných lokalit. V ČR proběhne takto komplexní průzkum vůbec poprvé.

Systém separace a následného uložení CO2 (CCS - Carbon Capture and Storage) je jednou z variant, které jsou ve světě v současnosti zvažovány pro redukci emisí tohoto plynu. Jde o nový postup, který je zatím využíván jen na několika místech na světě, a to pouze v testovacím režimu (jde např. o pilotní separační jednotku v Dánsku vybudovanou v rámci mezinárodního projektu CASTOR). Samotný systém CCS se skládá ze tří kroků – ze separace CO2 (v současnosti je nejrozvinutější technologie separace po spálení uhlí „post-combustion capture“, existuje ale i varianta separace před spálením „pre-combustion capture“), jeho transportu prostřednictvím potrubí a nakonec uložení ve vhodném prostoru (nejčastěji se zvažuje ukládání do hlubokých nevyužívaných zvodní či do ve vytěžených ložisek ropy a plynu).

Eva Nováková, tisková mluvčí ČEZ, a. s.


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688