Dealingové oddělení (Citfin - Finanční trhy a.s.)
Výběr na sobotu  |  29.10.2007 15:10:26

Blíží se na dolaru bod zvratu?


CZK/EUR

Týdenní komentář

Koruna se minulý týden propracovala k novým maximům vůči euru. Hned v pondělí začala posílením na 27,12 CZK/EUR, když posiloval celý region tažený polským zlotým. Ten posiloval díky vítězství liberální Občanské platformy v polských volbách.

Nejdůležitější událostí týdne bylo čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB. Ta rozhodla poměrem hlasů 5:2 o ponechání sazeb na současné úrovni 3,25 %. Sazby zůstávají nízko zejména díky velmi silné koruně, která skrze dovozní ceny působí protiinflačně.

I přes ponechání sazeb na stávající úrovni koruna dále posilovala. Za posilováním stál pozitivní vývoj v regionu, investoři se nadále zbavují padajícího amerického dolaru a zaměřují se na středoevropské měny. Koruna se tak v závěru týdne dostala na nové historické maximum 26,82 CZK/EUR.

Z pohledu dalších týdnů nevidíme příliš velký prostor pro posílení. K posílení středoevropských měn nyní přispíval pokračující pád dolaru. Domníváme se, že v nejbližší době dolar částečně své ztráty zkoriguje a s tím přijde i korekce a oslabení středoevropských měn včetně české koruny. V nejbližším týdnu očekáváme obchodování v pásmu 26,75 – 27,10 CZK/EUR.

Dlouhodobý výhled
Koruna se v minulém týdnu dostala na nová historická maxima. Aktuální hodnota maxima činí 26,82 CZK/EUR. Posílení koruny je dáno pokračujícím odlivem investorů z dolaru ke středoevropským měnám. Domníváme se ale, že v dalších týdnech by se pokles dolaru mohl již zastavit a americká měna by mohl zkorigovat své ztráty, díky čemuž by mohl opět středoevropský region mírně ztratit. Pro další posílení koruny tak krátkodobě nevidíme velký prostor. S koncem roku se tak pravděpodobně budeme nacházet na současných nebo slabších úrovních.
V příštím roce by se měl udržet posilující trend koruny a v ročním horizontu by se tak kurz mohl nacházet na úrovních kolem 26,50 CZK/EUR.

CZK/USD

Týdenní komentář
Dolar začal minulý týden překvapivou korekcí a posílením až na 19,20 CZK/USD. Vůči euru si polepšil bez jakýchkoliv nových zpráv až na 1,4130 USD/EUR. Posílení bylo dáno především výběrem zisků poté, co se kurz dolaru propadl na nová minima. Od té doby kurz dolaru opět klesal.

Data zveřejněná v minulém týdnu v USA nemohla dolaru vytvořit podporu. Prodej realit zůstává nejnižší za poslední roky, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby klesly v září o 1,7 % namísto očekávaného růstu o 1,5 % a spotřebitelská důvěra je nejnižší za poslední rok a půl. Navíc je téměř jisté, že FED zítra sníží opět úrokové sazby z 4,75 % na 4,5 %.

Tento týden bude krom zasedání FEDu bohatý i na zveřejňovaná data. Nadále se domníváme, že pokud nebudou přicházet extrémně špatná data, mohl by se pokles dolaru zastavit na současných úrovních, nejdále na hranici 1,4500 USD/EUR.

Pro tento týden předpokládáme pohyb v pásmu 18,60 – 19,20 CZK/USD.

Dlouhodobý výhled
Dolar je v současné době stále pod tlakem nepříznivého přílivu amerických dat. My ale nadále očekáváme, že v příštích týdnech by mohla pokles dolaru zastavit hranice 1,4500 USD/EUR, což by při současném kurzu czk/eur znamenalo vůči koruně hodnotu cca 18,60 CZK/USD.
Očekáváme, že kurz dolaru se vrátí pod 1,4000 USD/EUR a v ročním horizontu by mohl být mírně silnější než nyní kolem 1,3500 USD/EUR. Při předpokládaném posílení koruny vůči EUR bychom se tak v průběhu příštího roku mohli pohybovat mezi 19,00 – 20,00 CZK/USD.


CZK/SKK

Týdenní komentář
Slovenská koruna se v uplynulém týdnu obchodovala v pásmu 0,8141 – 0,8203 CZK/SKK.
Zářijové údaje o harmonizované inflaci zaznamenaly růst o 0,3% m/m, resp. 1,7% y/y. Očekávalo se zpomalení na 1,6%. Slovensko tedy s přehledem splňuje inflační Maastrichtské kritérium. Celkově slovenská koruna ke koruně ke konci minulého týdne oslabovala, naopak k euru posílila na 33,46 SKK/EUR.

Dnes bude zveřejněna revidovaná bilance veřejných financí a v pátek index cen výrobců (PPI) za září. Jinak je kalendář událostí na slovenské koruně pro tento týden prázdný.

Dlouhodobý výhled
Náš dlouhodobý výhled počítá s posilujícím trendem vůči euru jak u slovenské, tak u české koruny. U slovenské koruny podle nás nyní existuje větší prostor pro posílení, než u koruny české, díky nadále rychle rostoucí slovenské ekonomice a vyšším úrokovým sazbám. Díky tomu předpokládáme, že česká koruna bude mít v dalších měsících tendenci spíše ztrácet směrem k 0,8500 SKK/CZK.

Kalendář událostí pro tento týden

Pondělí 29. 10. 2007
Maďarsko – zasedání centrální banky

Úterý 30. 10. 2007
USA – rozhodnutí FEDu o úrokových sazbách
USAindex spotřebitelské důvěry za říjen

Středa 31. 10. 2007
USA – odhad HDP za 3. čtvrtletí
EUnezaměstnanost za září
EUindex podnikatelského klimatu
EU – odhad indexu spotřebitelských cen

Čtvrtek 1. 11. 2007
USA – počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti

Pátek 2. 11. 2007
ČRzahraniční obchod za září
USAnezaměstnanost za říjen




Zpravodajství z devizových trhů Vám přináší společnost CITCO - Finanční trhy a.s.,
partner sekce Kurzy měn na portálu AliaWeb.


Společnost CITCO - Finanční trhy a.s.  

je největším nebankovním obchodníkem s devizami v ČR, s více než 2.000  firemních klientů a ročním obratem přesahujícím 24 mld. Kč.

Firemním klientům nabízí nákup a prodej deviz za výhodné směnné kurzy a rychlé a levné provádění zahraničních plateb i inkas.

30.10. 16:38  Ale ano (Odpověď)
30.10. 16:28  :-)) (Odpověď)
30.10. 09:27  Ale ano (pje)
30.10. 09:15  Další faktory (pje)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688