Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  05.09.2007 07:14:09

DOWER-D: Další pokles ČEZ versus nákupní signály!

I přes včerejší pokles ČEZ, graf 1, burza nakonec rostla a celá řada indikátorů TA vydala nákupní signály (vybrali jsme tentokrát i méně známe indikátory Kagi), viz grafy 2 až 5.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 4.9. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Index PX, Indikátor Kagi k 4.9. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, Unipetrol, Indikátor Kagi k 4.9. - pro zvětšení klikněte

Graf 4, Zentiva, Indikátor Kagi k 4.9. - pro zvětšení klikněte

Graf 5, Erste Bank, Parabolic SAR, stochastika a TRIX k 4.9. - pro zvětšení klikněte

Navzdory nákupním signálům u ostatních titulů ovlivnil úterní obchodování opět nejvíc ČEZ. A hned dvakrát.

 

(1) Analytikům se nelíbí, že ČEZ hodlá nakoupit  10% akcií MOL. "Pokud by dohoda byla konstruována tak, jak ji známe, vnímal bych ji jako negativní. Nedává smysl, aby ČEZ separátně kupoval akcie MOL. V případě, že by držel celých deset procent, stal by se do značné míry závislým na vývoji akcií maďarské firmy," uvedl k nákupu například portfolio manažer ING. Pokud by totiž na burze akcie MOL ztrácely, ovlivní to i ČEZ. To je jeden balík názorů. Existují však i smírnější hlasy. Výhody ze spolupráce s MOL by mohl ČEZ dosáhnout pouze na základě společných projektů bez toho, aby kupoval v maďarské firmě podíl. Podle oznámeného scénáře si totiž bude ČEZ blokovat peníze mimo obor svého podnikání. Ale obecně mohou obě firmy na spolupráci opravdu vydělat. ČEZ postaví elektrárny, které bude MOL zásobovat plynem. Zatím ale trhy nemají dostatek informací, aby bylo možné celou transakci seriózně posoudit. Vznik strategické aliance mezi ČEZ a MOL je ale nejspíš hlavně výsledkem politických jednání mezi českými a maďarskými politiky.

 

(2) Trh včera také ovlivnila zpráva, podle které už stát začal prodávat svůj 7% balík akcií v ČEZ. Včerejší zprávy o zahájení prodeje vyplynuly z informací Střediska cenných papírů (SCP). Podíl státu v ČEZ se totiž snížil ze 67,61 na 67,44%. To může znamenat jediné, že vláda minulé úterý a středu prodala na burze téměř milion kusů akcií ČEZ a při ceně kolem 1070 /akcie utržila první miliardu korun. Ministerstvo financí, dodejme, že rozumně, mlčí a odmítá veškeré informace o prodeji akcií komentovat. "K prodeji státního podílu nepodáváme žádné informace, abychom neovlivnili kurz. Platí, že chceme za akcie utržit co nejvíce," sdělil k prodeji mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. "Už v minulém týdnu prodávala Česká spořitelna, kterou si stát vybral pro prodej podílu v ČEZ jako prostředníka, velké balíky cenných papírů energetické firmy. V tom pokračovala i včera," řekl včera k věci obchodník s akciemi ve společnosti Wood & Co. Tomáš Karban. "Mezi uzavřením a uskutečněním obchodu je prodleva tři dny. Až když SCP zveřejněnilo změny podílu státu v ČEZ potvrdilo se, že vláda akcie skutečně prodává," dodal.

 

Ale zpět k dnešku. Očekáváme růst. Důvody k optimismu máme tři. (1) Nákupní signály řady indikátorů TA, (2) úterní optimistické obchodování v Americe a (3) očekávané uklidnění okolo ČEZ v Česku. Prodej 7% státního balíku se sice čekal už dlouho, ale jedna věc je očekávání a druhá skutečný reálný prodej. Je to jako čekání na nepříjemnou událost. Když skutečně nastane, všichni jsou "překvapeni a zaskočeni". Nicméně překvapení trvá jen krátce a život se pak rychle vrací zpět. Něco podobného očekáváme právě dnes. Navzdory burzovnímu počasí, které je aktuálně pořád velmi proměnlivé.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688