Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  21.08.2007 07:33:35

DOWER-D: Orco, ECM, banky - kdo za to může?

Správně vyřešit problém znamená znát dobře jeho příčiny. Proto teď experti po celém světě hledají viníky současné úvěrové krize. Prvním viníkem krize jsou prý (1) chudší Američané. Jednak přecenili své možnosti splácet hypotéky a jednak úvěrem financovali nejen bydlení, ale také například nákup automobilů nebo splácení dluhů z dalších a dalších půjček. Jak poučné pro českou ekonomickou scénu! (2) Přístup hypotečních firem. Ty půjčovaly každému, ať už na splácení měl, nebo ne. Opět zajímavé při porovnání se situací v Česku. (3) Investiční banky z Wall Streetu. Přijaly velké množství hypoték včetně rizikových a použily je ke krytí nového, "specializovaného" dluhopisu. A pak tu byly (4) chyby ratingových agentur. Samozřejmě na to vše doplatily především akcie developerů a bank, viz grafy 1 až 4.

Graf 1, Orco Property, OS MACD a Bollingerova pásma k 20.8. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, ECM, OS MACD a Bollingerova pásma k 20.8. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 20.8. - pro zvětšení klikněte

Graf 4, Komerční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 20.8. - pro zvětšení klikněte

Podstata chyby tkvěla v tzv. specializovaných dluhopisech. Byly kryté velkým množstvím různě rizikových hypoték. Velký počet měl celkové riziko snižovat. Tyto dluhopisy pak nakoupily banky, fondy a další finanční instituce. Riziko se tak mělo dál rozložit na velké množství subjektů. Až potud bylo vše zdánlivě jasné a bezpečné, ale...! Hypotéky nakonec vlastnilo/vlastní prostřednictvím těchto cenných papírů velké množství bank a fondů z USA, Evropy i Asie. A právě to se nakonec ukázalo být nejslabším místem celé filozofie. Proto je nyní krize tak rozsáhlá.

A ještě jedna poučná poznámka. Zvláštní roli v celém procesu sehrály ratingové agentury. Ty největší, například Standard & Poor's a Moody's, dnes čelí kritice ze strany ekonomů i politiků, že svou "práci" zanedbaly. "Ratingové agentury měly co získat, když rozhodovaly o hodnocení pro cenné papíry kryté hypotékami. Měly úzké vztahy s bankami a hypotečními firmami, které tyto dluhopisy vydávaly," tvrdí například jeden z největších kritiků agentur Standard & Poor's a Moody's, hlavní prokurátor státu Ohio Marc Dann, jehož úřad vyšetřuje praktiky na americkém hypotečním trhu. Ratingové agentury navíc čelí kritice, že dobrá hodnocení prodávaly.

Co dál?

Čeká se na další zásah americké centrální banky. Drama na akciových trzích totiž nekončí, ale pokračuje. Zatímco v pondělí ráno světové trhy díky pátečnímu zásahu FED rostly, odpoledne už došlo k novému poklesu. Americké akcie totiž nic zázračného nepředvedly a tak začaly jejich ceny opět klesat. Vzpamatovaly se až v závěru obchodování. Potvrzuje se tak, že krize rozpoutaná v USA problémy hypotečního trhu ještě nekončí. FED sice v pátek snížil diskontní sazbu o půl procenta a zlevnil komerčním bankám přímé půjčky od FED, ale už včera se objevily pochyby, zda to bude stačit. Čeká se teď, zda FED sníží i hlavní úrokovou sazbu. Teprve ta by definitivně zlevnila úvěry - a tedy i hypotéky. V příštích dnech proto bude dál převládat - především pokud se týká jednotlivých konkrétních titulů - kolísání.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688